Början på sidans innehåll

Malous Bokklubb

Spännande samtal med aktuella författare.

Spännande samtal med aktuella författare.

Johanna tvångsomhändertogs redan som spädbarn: ”Maktlös”

13 min

Över 20.000 barn placeras i familjehem varje år, men vi får sällan ta del av deras berättelser, förutom i ovanligt tragiska och medialt uppmärksammade fall som Lilla hjärtat. Johanna Bergström föddes 1982 och var bara åtta månader gammal när hon tvångsomhändertogs efter att ha hittats vanvårdad hemma hos sina biologiska föräldrar.

Rävspelet i Ryssland – Anna-Lena Laurén om Putins hemligheter

15 min

Anna-Lena Laurén är utrikeskorrespondent i Ryssland, stationerad i Sankt Petersburg sedan 2016. Hennes texter i bland annat Dagens Nyheter är ofta mycket initierade och nu har en del av dem senaste samlats i en bok, med titeln "Sammetsdiktaturen". Nu förklarar hon rävspelet i Moskva och berättar om Putins hemligheter.

Johan Gustafsson om livet efter sitt fångenskap hos al-Qaida

12 min

Johan Gustafsson kidnappades av al-Qaida i Mali. I sex år var han fången hos terrorgruppen innan han frisläpptes. Hur blev det sedan här hemma, hur var det att komma tillbaka till vardagen och familjen efter ett sådant långdraget trauma?

Kajsa Ekis Ekman om synen på könsrollerna: ”Det oroar mig”

14 min

Vår syn på kön och könsrollerna är frågor som vi tycker är viktiga och som vi också ofta belyst här i programmet. Våren 2019 gjorde vi en hel temavecka om Könsdysfori. Vår syn på kön håller tveklöst på att förändras, frågan är varför och vad förändringen ska leda till. Kajsa Ekis Ekman har skrivit debattboken "Om könets existens - Tankar om den nya synen på kön".

Sofi Oksanen om smutsiga handeln bakom glamouren – utsatta kvinnorna

12 min

Allt fler västerländska par åker på baby-shopping till fattigare länder. Men den handel som pågår bakom fertilitetsklinikernas glassiga reklambilder är både smutsig och farlig. Sofi Oksanens nya roman Hundparken handlar om de utsatta kvinnorna som säljer sina ägg och hyr ut sina livmoder till rika, barnlösa par från länder som Finland och Sverige.

Britt Peruzzis mordmysterier på franska Rivieran

12 min

Just nu är vi svältfödda på resor och längtar verkligen till andra miljöer. Men läsning av en bra bok kan faktiskt föra oss till nya - eller redan välkända – semesterorter. Britt Peruzzis mordmysterier på franska Rivieran är fulla av lokalfärg, och inte minst mat och dryck!

Anna Tell skriver böcker om en superkvinna i insatsstyrkan

13 min

Anna Tell har erfarenhet från både narkotikaspan och som major i den svenska utlandsstyrkan i Afghanistan och på Balkan. I de populära deckare som hon skriver är huvudpersonen Amanda Lund, en förhandlare vid nationella insatsstyrkan, en superkvinna som i mycket liknar henne själv.

Aase Berg om ”En uppblåst liten fittas memoarer”

13 min

Aase Berg sitter på vinden och går igenom gamla familjebilder. Med en örns blick ovanifrån växer berättelsen fram om en Aase som delvis liknar författaren själv, nu i efterkloka tankar om hur hon förberett sina barn för vuxenlivet.

Vigdis Hjorth om att återuppbygga en bruten relation

16 min

Vigdis Hjorth väckte mycket debatt med sin tidigare roman Arv och miljö. Nya boken Är mamma död handlar om Johanna som inte haft kontakt med sin familj på många år men nu vill återuppta relationen med sin mamma.

Emma Hamberg: Det är så osexigt med män i cykeldräkt

13 min

Emma Hamberg om nya äventyr i Provence där hon bland annat hittade ett slumrande kloster med kristallkronor och leopardtapeter. Författaren hyllar kvinnorna och berättar om sin nya feelgood-roman som utspelar sig i Frankrike som även ska bli film.

Jens Lapidus hårda framtidsvision: ”Mörkt”

19 min

Paradis city? Jens Lapidus beskriver ett framtida Sverige där hela Järva stängts in bakom höga murar som ett enda stort fängelse. Eller, om man så vill, ett fredat område utan polisiär inblandning.

Maria Wern-grundaren tillbaka som sjuksköterska

14 min

Anna Jansson är en av våra allra populäraste deckarförfattare, och en av de flitigaste också för den delen, för nu är den 22a boken om Maria Wern här! Hon berättar också om arbetet som sjuksköterska.

Carl är rädd för vatten – dyker efter Östersjöns skatter

15 min

Östersjön är som en stor skattkista, fylld av sjunkna skepp som ligger på botten och väntar. Varje vrak är en tidskapsel, med sin egen historia. Det vet inte minst dykaren Carl Douglas som varit med och hittat 400 av de totalt 100 000 skeppsvrak som man tror ligger där på havets botten!

Jon Henrik Fjällgren vill bryta tystnaden kring psykisk ohälsa

15 min

Drogerna och våldet var ett sätt att dämpa ångesten. Artisten Jon Henrik Fjällgren vill bryta tystnaden kring psykisk ohälsa. Nu har den folkkäre profilen blivit pappa och är inne i en helt ny fas i livet. Han lever familjeliv på sitt sätt och fortsätter att slå ett slag för den mentala hälsan, särskilt inom den samiska gruppen.

Jon Henrik Fjällgren om drogerna: ”Stänger av allting”

46 sek

Drogerna var ett sätt att dämpa ångesten. Han kunde vakna mitt i natten i panik och Jon Henrik Fjällgren beskriver det som att han var i en bubbla. Nu vill artisten bryta tystnaden kring psykisk ohälsa och hjälpa andra.
”Stressattacker hela tiden”, säger han.

Amat Levin om Sveriges relation till Gambia

11 min

En krigsveteran som körde vilse i en storm och en radiopirat som köpte en segelbåt – så startade det hela. Amat Levin berättar den helt osannolika historien bakom vår nära relation till Gambia och hur han själv återupptäckte sina rötter i detta Afrikas allra minsta pyttepytteland.