Henrik Bromander jämförs med John le Carré
12 min
Henrik Bromanders nya roman handlar om Sverige under kalla kriget. I skuggan av folkhemmet fanns hemliga paramilitära nätverk sanktionerade av regeringen.
Spännande samtal med aktuella författare.
Spännande samtal med aktuella författare.
Henrik Bromanders nya roman handlar om Sverige under kalla kriget. I skuggan av folkhemmet fanns hemliga paramilitära nätverk sanktionerade av regeringen.
Anna Jansson är en av våra allra populäraste deckarförfattare, och en av de flitigaste också för den delen, för nu är den 22a boken om Maria Wern här! Hon berättar också om arbetet som sjuksköterska.
Östersjön är som en stor skattkista, fylld av sjunkna skepp som ligger på botten och väntar. Varje vrak är en tidskapsel, med sin egen historia. Det vet inte minst dykaren Carl Douglas som varit med och hittat 400 av de totalt 100 000 skeppsvrak som man tror ligger där på havets botten!
Steffi Burchardt från Sveriges unga akademi berättar om vilka vägar man kan ta inom forskningen. Själv forskar hon om döda vulkaners inre.
Drogerna och våldet var ett sätt att dämpa ångesten. Artisten Jon Henrik Fjällgren vill bryta tystnaden kring psykisk ohälsa. Nu har den folkkäre profilen blivit pappa och är inne i en helt ny fas i livet. Han lever familjeliv på sitt sätt och fortsätter att slå ett slag för den mentala hälsan, särskilt inom den samiska gruppen.
Drogerna var ett sätt att dämpa ångesten. Han kunde vakna mitt i natten i panik och Jon Henrik Fjällgren beskriver det som att han var i en bubbla. Nu vill artisten bryta tystnaden kring psykisk ohälsa och hjälpa andra.
”Stressattacker hela tiden”, säger han.
En krigsveteran som körde vilse i en storm och en radiopirat som köpte en segelbåt – så startade det hela. Amat Levin berättar den helt osannolika historien bakom vår nära relation till Gambia och hur han själv återupptäckte sina rötter i detta Afrikas allra minsta pyttepytteland.
Margit Silbersteins föräldrar var båda överlevare från nazisternas utrotningsläger. De var ett älskande par som separerades under kriget och mirakulöst återfann varandra i Sverige. Men då hade båda förlorat hela sin övriga familj. Deras två barn, Margit och brodern Willy, tvingades växa upp i skuggan av deras sorg.
Dagens gäst, hotellmogulen Petter Stordalen om hur han oroar sig över alla ungdomar som nu mist jobbet, om nya svenska flickvännen, pengarna och hur han själv påverkats av pandemin.
Pengar är inga större problem för hotellmogulen Petter Stordalen. Men coronapandemin har slagit hårt mot honom. Den måndagsälskade norrmannen har förlorat flera miljarder i sina bolag där han främst sysslar med turism, bland annat hotell.
Men vad betyder pengar egentligen för honom?
Varför är män rädda för starka kvinnor? Sara Martinsson om cirkusfreaks och tjejer som lyfter tyngder.
Geir Gulliksen brukar skriva om relationer och könsroller på ett särdeles naket och närgånget sätt. Så också i den senaste romanen som handlar om Henning som söker ömhet och kärlek hos andra män.
Författaren Niklas Rådström har skrivit en berättelse om en tre år lång behandling mot myeloisk leukemi och den tidiga uppväxten på 50- och 60-talen i Stockholm.
Antisemitismen är alla konspirationsteoriers moder. Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman om hur historien alltid upprepar sig och varför judarna nu får skulden också för pandemin.
Vad gör det med ett barn att växa upp omgärdad av hat och förföljelse? Ann-Helén Laestadius om rädsla och rättslöshet i Sameland.
Glädjande nog är det många föräldrar som läser för sina barn, och många barn som själva önskar sig hårda bokpaket till jul. Viktoria Hansén, som jobbar på Malou Efter tio, har botaniserat bland alla godbitarna och valt ut de bästa.
Viktorias lista:
“Barnet om inte kunde blunda” av Anna Höglund
“Hjältar och monster på himlavalvet” av Maj Samzelius
“Odysseus pojke” av Annika Thor, ill: Ishtar Bäcklund Dakhil
“Bron” av Eva Lindström
“Barnens bästa bibel” av Sören Dalevi, ill: Marcus-Gunnar Pettersson
“Fisens liv” av Malin Klingenberg, ill: Sanna Mander
“Hus är gott sa Oskar” av Larserik Eriksson
“Tio små förskolebarn” av Ulf Nilsson, ill: Lisen Adbåge.
Kärlekshistoria med Theodor Kallifatides som är aktuell med en ny roman.
Joyce Carol Oates senaste roman, Jagad, handlar om två äktenskap, ett djupt olyckligt och ett förmodat lyckligt. Berättelsen tar avstamp i en återkommande mardröm om två människor som mött döden tillsammans, två skelett sammankopplade med handbojor. Joyce Carol Oates berättar bland annat om bakgrunden till just den bilden i en exklusiv intervju med Malou von Sivers.
Deckardrottningarna Viveca Sten och Kristina Ohlsson har båda bytt universum i höst och startat nya bokserier! Nu får vi bekanta oss närmare med deras nya hjältar och hjältinnor, och de nya mordgåtorna i helt nya landsändar.
Ninni Schulman föddes med en svår ryggskada som hotade ta livet av henne redan som barn. Hon klarade sig vid liv men de långa sjukhusvistelserna resulterade i ett djupt trauma som plötsligt gav sig till känna i vuxenlivet.
Glamour bland molnen när flyget var ren lyx och bara till för ett fåtal. Vi frossar i flygnostalgi, men stannar på marken tillsammans med flygvärdinnan Åsa Löthman.
Göran Greider berättar om kärleken mellan poeten Dan Andersson och hans Märta.
Ernst Brunner, en av 90-talets mest eftersökta författare, har hållit sig borta från rampljuset under flera år. Nu ger han en sista intervju för att tacka för sig och avsluta sin författarkarriär. Det sista verket blev serien om historiska storheter som nu avslutas med bildhuggaren Tobias Sergel.
Hundcoachen Fredrik Steen är en känd tv-profil men det är första gången som han nu berättar om de problem han haft som gjort att han har lättare i umgänget med hundarna än med andra människor. Han pratar om hur man bäst kommunicerar med sin hund, och alldeles särskilt pratar han om den hundras som nu väntas bli på modet efter Joe Bidens tillträde i Vita huset – schäfern!
Sin egen familjs judiska historia var länge något som Elisabeth Åsbrink inte kunde eller ville prata om. Där fanns så många hemligheter och så mycket skam. Men när hon hittade sina morföräldrars vigselbevis insåg hon att detta var hon tvungen att skriva om.
Författaren Jerker Virdborgs nya roman ”Mamma i soffa” har skrivit en finurlig berättelse om en åldrande mamma som plötsligt hamnar i någon slags trotsålder. Hon bara sätter sig i en soffa ute i en möbelaffär och tvärvägrar sedan att flytta på sig.
Bristen på självbestämmande över liv och sexualitet löper som en blodröd tråd genom 1900-talets svenska kvinnohistoria. Men det är viktigt att inte glömma de framsteg som också gjorts. Anna Laestadius Larsson har skrivit "Svårmodets döttrar", om tre generationer kvinnor och deras livsval, eller de val de tilläts göra.
Musikkritikern Andres Lokko lämnade Sverige för att undslippa sitt offentliga jag. Efter fem år återvände han till Stockholm. Då hade hans äktenskap havererat och alkoholen blivit en allt för kär vän. En stor livsförändring var nödvändig.
Vad kan du göra om du blir ”lilla gumman” i mötesrummet? När du får höra sexistiska skämt eller när en manlig kollega blir lite väl närgången? Annika Strandhäll, jämställdhetspolitisk talesperson (S), Héléne Barnekow, vd Microsoft Sverige och Fanny Widman, poddare ”Fannys förebilder”, om hur strukturer och förutfattade meningar om manligt och kvinnligt påverkar oss på jobbet.
Musikern Staffan Hellstrand är tillbaka med ny musik, ett helt album inspirerat av ett historiskt mord på Nürnberg-bryggeriet.