Malous Bokklubb

Spännande samtal med aktuella författare.

Deckardrottningarna har bytt universum

Deckardrottningarna Viveca Sten och Kristina Ohlsson har båda bytt universum i höst och startat nya bokserier! Nu får vi bekanta oss närmare med deras nya hjältar och hjältinnor, och de nya mordgåtorna i helt nya landsändar.

Ernst Brunner avslutar författarkarriären: ”Har tagit slut”

Ernst Brunner, en av 90-talets mest eftersökta författare, har hållit sig borta från rampljuset under flera år. Nu ger han en sista intervju för att tacka för sig och avsluta sin författarkarriär. Det sista verket blev serien om historiska storheter som nu avslutas med bildhuggaren Tobias Sergel.

Hundcoachen: Så kommunicerar du med din hund

Hundcoachen Fredrik Steen är en känd tv-profil men det är första gången som han nu berättar om de problem han haft som gjort att han har lättare i umgänget med hundarna än med andra människor. Han pratar om hur man bäst kommunicerar med sin hund, och alldeles särskilt pratar han om den hundras som nu väntas bli på modet efter Joe Bidens tillträde i Vita huset – schäfern!

Elisabeth Åsbrink avslöjar familjehemligheterna

Sin egen familjs judiska historia var länge något som Elisabeth Åsbrink inte kunde eller ville prata om. Där fanns så många hemligheter och så mycket skam. Men när hon hittade sina morföräldrars vigselbevis insåg hon att detta var hon tvungen att skriva om.

Mamman i trotsålder: Satte sig på en soffa i möbelaffären

Författaren Jerker Virdborgs nya roman ”Mamma i soffa” har skrivit en finurlig berättelse om en åldrande mamma som plötsligt hamnar i någon slags trotsålder. Hon bara sätter sig i en soffa ute i en möbelaffär och tvärvägrar sedan att flytta på sig.

Författaren om kvinnors rättigheter: ”Kan försvinna”

Bristen på självbestämmande över liv och sexualitet löper som en blodröd tråd genom 1900-talets svenska kvinnohistoria. Men det är viktigt att inte glömma de framsteg som också gjorts. Anna Laestadius Larsson har skrivit "Svårmodets döttrar", om tre generationer kvinnor och deras livsval, eller de val de tilläts göra.

Annika Strandhäll om ojämställdheten: ”Otroligt tuffa strukturer att bryta”

Vad kan du göra om du blir ”lilla gumman” i mötesrummet? När du får höra sexistiska skämt eller när en manlig kollega blir lite väl närgången? Annika Strandhäll, jämställdhetspolitisk talesperson (S), Héléne Barnekow, vd Microsoft Sverige och Fanny Widman, poddare ”Fannys förebilder”, om hur strukturer och förutfattade meningar om manligt och kvinnligt påverkar oss på jobbet.

Så mycket kroppsvätskor gör vi av med under en livstid: ”Enorma mängder”

Över 20 000 liter svett. Så mycket producerar var och en av oss under en hel livstid. Professor Ulf Ellervik har koll på våra kroppsutsöndringar och varför de är så livsviktiga för oss. Hur mycket snor tror du att vi producerar under livet? Eller hur stor mängd sperma tror du att en man producerar under en livstid?

Författaren Ola Larsmo om den lilla människan som hjälte

”Översten” är en dramatisk historia - med verklighetsbakgrund - om svenska invandrare i Amerika, om människor som sökte ett bättre liv där borta men som ofta hamnade i en än djupare misär. Författaren Ola Larsmo berättar om den lilla människan som hjälte.

Jörn Donners son Otto: ”Pappa beskrev mig som ett misstag”

Vad händer när våra allra närmaste relationer ställs på sin spets och bryts - hur blir livet om man blir avvisad redan som barn? Otto Gabrielsson skrev ett avskedsbrev till sin far Jörn Donner men fortsatte ändå att längta efter hans kärlek.

Ny bok om en influencer: ”Är min mardröm”

Tone Schunneson är aktuell med nya boken ”Dagarna, dagarna, dagarna”. Bibbs – huvudpersonen, är en bedagad och självupptagen influencer som vägrar ta ansvar för sitt liv, sina pengar och för andra, men framförallt för hennes val, känslor och beteenden.

Per Holknekt: ”Spelat bort över 100 miljoner”

Odd Molly-grundaren och entreprenören Per Holknekt har varit miljonär, spelat bort miljoner och levt med ett svårt spelmissbruk. Här berättar han om tuffa tiden, kampen mot spelbolagen och om nya boken.

Kjell Westö: ”Har så mycket melankoli i mig”

Det skulle bli en feelgood-roman, och Kjell Westö åkte ut till sin stuga i den finska skärgården. Ungefär samtidigt som han hade ett sjå med att få ut en fladdermus som flugit in i stugan så började metoo brisera ute i världen och i boken blev huvudpersonen vittne till en terrorattack.

”Hade en agenda” – pastorn om lögnerna i Knutby

Pastorn Peter Gembäck stod länge vid Åsa Waldaus och Helge Fossmos sida. En personkult och stark tro som kanske möjliggjorde en tystnadskultur och att ett mord kunde ske. 2017 polisanmälde han sig själv, Åsa Waldau och ytterligare en pastor för brott begångna inom församlingen mellan 2014-2016, och berättade bland annat om psykisk misshandel och fysisk misshandel som regelbundet användes som ett maktmedel i församlingen.