Doktorerna

Allt om hälsa, kost, medicin, träning och vetenskap.

Allt om hälsa, kost, medicin, träning och vetenskap.

Så mår familjerna under pandemin

Många unga har farit illa i pandemin. Tappade rutiner och motivation leder till psykisk ohälsa. Föräldrar som jobbar hemma skaver på varann. Lotta Borg Skoglund, psykiater berättar om en ny europeisk studie som visar hur familjer mår under pandemin. Malin Hazelius om hur det är att vara mamma i pandemin och distansundervisning.

Astrid och Johan om gymnasiet på distans

Gymnasieeleverna Johan Jonasson och Astrid Lannebo om gymnasietiden som blev minst sagt annorlunda under pandemin. Hur är det att plugga på distans?Båda vittnar om ensamhet, depression och att de tror att betygen kommer påverkas.

Anders Wallensten: Så får du en bättre hälsa

Läkaren och biträdande statsepidemiologen Anders Wallensten är mycket intresserad av hälsa och varför vi mår som vi gör. I boken ”Hälsogåtan” förklarar han varför vi mår bra av vacker miljö, förlåtelse, tacksamhet och daglig motion.

Amanda tappade lukt och smak efter covid-19

Amanda Heed tappade lukt och smak i samband med covid-19. Nu har det gått ett år och nästan allt smakar ruttet. Johan Lundström är luktforskare på Karolinska Institutet. Han har testat Amandas luktsinne och ska försöka hjälpa henne att träna upp det igen.

Så lindrar du din artros genom träning

Med anledning av pandemin är det många som får sina artrosoperationer uppskjutna. Räddningen blir det man kallar "artrosskola". Rätt träning i rätt mängd stärker musklerna kring artrosen och minskar smärtorna. En av de som tränar är reseexperten Lottie Knutsson.

Professorn: Tandlossning förvärrar covid-19

Tandlossningssjukdomar kan leda till ökade sjukdomssymptom och överdödlighet för covid-drabbade. Björn Klinge, professor i parodontologi, om tandlossning och hur vi kan undvika det.

Så träffades skidstjärnorna: ”Du var lite dryg”

Efter framgångsrika karriärer som längdskidåkare avslutade Anna och Emil Jönsson Haag sina skidkarriärer för två år sedan. Nu satsar de på att bli bäst på att bli lagom och är aktuella med boken Lev, njut, träna, en bok om att träna utan prispallen som mål.

Det här vet vi om coronaviruset – och det vet vi INTE

Vi har levt ett år med coronapandemin. Forskarnas kunskap om viruset ökar och viljan att satsa pengar på forskning likaså. Forskningsminister Matilda Ernkrans om regeringens satsning på virus- och pandemiforskning. Niklas Arnberg, professor i virologi Umeå Universitet om vad som är känt om viruset och om vad de INTE vet.

Sant och falskt om tvillingar

Svenska tvillingregistret är unikt och viktigt för forskning världen över eftersom det leder till att man kan särskilja vad som är arv och vad som är miljö. Patrik Magnusson, chef för tvillingregistret och enäggstvillingarna Rebecka och Sanna Johansson som har medverkat i flera studier.

Kan man få ADHD av att sova för lite?

Ny forskning visar att personer utan ADHD-diagnos kan få ADHD-symptom när de sover dåligt. Hjärnforskaren Predrag Petrovic om vad som händer i hjärnan vid sömnbrist. Lotta Borg Skoglund, psykiater, om de onda cirklar som många med ADHD hamnar i när de kommer i otakt med sömnen.

Moa hade ont i magen – då kom en bebis

Moa och hennes sambo Jakob hade ingen aning om att de väntade barn. Inget illamående, ingen mage, inga sparkar. Det Moa trodde var en krånglande IBS-mage var lille Matheus.

Anders Bagge om sin hälsoresa: ”En del av mig som försvunnit”

Anders Bagge, musikproducent och välkänd tv-profil påbörjade sin hälsoresa i april 2020 som vi sedan har kunnat följa i Aftonbladet. Före jul hade han gått ner 17 kilo och fått en betydligt bättre hälsa. Detta med hjälp av personliga tränaren Mårten Nylén.

Eleonor lider av hypermobilt syndrom – hamnade i rullstol

Eleonor Léone är drabbad av hypermobilt syndrom, ett tillstånd där kroppens leder töjs ut till max och inte går tillbaka. Från att ha stått på scen som sångerska och dansare hamnade hon i rullstol med tung depression. Det var inte förrän hon träffade fysioterapeuten Louise Falkenberg som allt vände. En resa från mörker till ljus.

Forskningen visar: Hypnos fungerar bra mot smärta

Gedigen forskning och erfarenhet visar att hypnos fungerar mycket bra mot smärta. Både mot kronisk smärta och den som kommer efter operationer. Hypnosterapeuten Inger Lundmark, hjärnforskaren Predrag Petrovic och forskaren Henrik Børsting Jacobsen diskuterar.

Henrik fick felaktigt diagnosen Alzheimer: ”Bara snurrade i huvudet”

Journalisten Henrik Frenkel blev felaktigt diagnosticerad med Alzheimer. Att få fel diagnos inom kognitiva sjukdomar är vanligare än man kan tro. Överläkare Madelene Johanzon är ordförande för utredningen Vårdförlopp Kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom och berättar vad som behöver göras.