Doktorerna

Allt om hälsa, kost, medicin, träning och vetenskap.

Allt om hälsa, kost, medicin, träning och vetenskap.

Cilla kissade på sig när hon lekte med barnen: ”En skam”

”Jag kunde inte träna och leka med mina barn. Jag skyllde alltid på att jag hade ont i ryggen om jag skulle göra något fysiskt - men det var en lögn”

Tio procent av alla kvinnor i 40-årsåldern har liknande erfarenheter. Cilla fick livet tillbaka med hjälp av en inkontinensoperation. Gynekologkirurg Rika Hammarström om operationen och vilka andra behandlingar det finns mot inkontinens.

Christines son dog i ovanliga sjukdomen meningokocker: ”Tragiskt”

För knappt två år sedan drabbades Christine Bennborns son Mathias av den ovanliga bakterien meningokocker. Några dagar senare var han död i sviterna av hjärnhinneinflammation och sepsis. Nu har Christine startat en fond som informerar tonåringar och deras föräldrar om möjligheten att vaccinera sig mot smittan. Överläkare Olof Hertting om symptomen man ska vara vaksam på.

Länk till hemisdan:
www.Meningokockfonden.se

Asal hade problem med blödningar i underlivet – var svår cancer

Asal kände redan i tidiga tonår att något var fel med hennes underliv. Hon sökte hjälp ofta och mycket men möttes av "lilla gumman – det är inget fel på dig". När hon var 23 år konstaterades cancer och därpå följde akut operation där livmodern plockades bort. I dag är Asal en ung kvinna som lider av sviterna av att vården inte tog henne på allvar.

Små mängder alkohol kan skada fostret – misstas för adhd

Forskningen visar att även små mängder alkohol kan skada fostret. Problemen uppstår ofta när barnen blivit äldre och det är vanligt att det yttrar sig som adhd-liknande symptom. Karl föddes med alkoholskador och det påverkar hela hans liv. Jenny Rangmar är fil.dr i psykologi och författare till en ny bok om alkoholskador.

Experten: Så andas du rätt och minskar stressen

Att andas rätt är viktigt för hela kroppen men även för kroppens förmåga att slappna av och för att få en stadig röst. Logonomen och fonetikern Anna Eriksson visar tre bra och enkla andningsövningar.

Tina Nordströms nya uppdrag – ambassadör för hjälporganisationen

200 000 barn i världen föds med med läpp-, käk- eller gomspalt. Ibland är det direkt livshotande - i andra fall leder det till ett liv i utanförskap. Operation Smile organiserar frivilliga sjukvårdsinsatser med målet att operera och ge människor chans till ett värdigt liv. I dag blir Tina Nordström officiellt en av ambassadörerna. Benny Cederberg gästar och berättar hur det är att leva med detta.

Så fungerar vetenskap – vikten av evidens

Professorn i psykiatri, Mikael Landen, har skrivit en bok om hur vetenskapen funkar och hur metoderna har utvecklats genom historien. Systematisk forskning och evidens är viktiga - men svåra att tillämpa inom psykiatrin.

Athena om sin endometrios: ”Kollapsade”

”Det känns som att ha 1000 nålar och krossat glas i magen”, berättar Athena Afshari som hade svåra smärtor under många år innan hon fick hjälp för sin endometrios. Gynekologkirurgen Rika Hammarström om sjukdomen och hur den behandlas.

De sönderborrade generationerna – lagades med amalgam

Är du född i mitten av 1900-talet så är risken stor att du har gott om amalgamlagningar i munnen. Professor Björn Klinge om varför tandläkarna borrade upp tänder och lagade med den svarta fyllningen. Är den farlig? Ska man sanera munnen eller kan lagningarna sitta kvar?

Därför kan unga friska bli dödssjuka i corona

I höstas följde vi Christofer som varit svårt sjuk i covid-19, han hade legat i respirator 6 dygn och visste inte om han skulle överleva. Eftersom han i övrigt var ung, frisk och mycket vältränad blev han uttagen till en studie på immunbristenheten där man ville utreda honom och se varför han- och även hans lillebror - hade blivit så sjuka. Läkaren och forskaren Peter Bergman från Immunbristenheten berättar om studien som gjorts på i övrigt friska under 50 år.

Sant eller falskt om könshormonet testosteron

Det manliga könshormonet testosteron är mytomspunnet. Det är symbolen för manlighet och sexualitet och en förutsättning för en välbyggd muskulatur – det är i alla fall vad många tror. Men hur ligger det egentligen till? Det ska vi prata med Stefan Arver om som är docent och chef för centrum för andrologi och sexualmedicin Karolinska Institutet.

Är långtidscovid samma som ME? – Björn Bragéé reder ut

Häromdagen spreds en krönika av journalisten Agnes Arpi där hon skriver om likheterna mellan ME och långtidscovid och hon beskriver Sverige som yrvaket i den här frågan. Patienter får diagnosen "ångest" i sina journaler och tvingas tillbaka till jobbet trots att de mår mycket dåligt och har massor av märkliga symptom.
Ligger det något i Agnes Arpis oro? Är långtidscovid det samma som ME? Björn Bragée, smärtläkare Bragée kliniker och expert på ME berättar vad forskningen säger.

Björn drabbades av ME – låg i sängen 23 timmar om dygnet

Journalisten Björn Eklund insjuknade i ME efter en influensa 2008. Under många år var det som att köra med handbromsen i. 2014 slutade han jobba och låg i sängen 23 timmar per dygn. När han hörde talas om en medicin som kunde hjälpa gick han "all in", lånade 270.000 och flerdubblade doserna. Sedan några år tillbaka räknar han sig som frisk till 90%. ME-läkaren Björn Bragée om hur detta kunde fungera - många anser ju sjukdomen vara obotlig. Var står ME-forskningen idag?

Kvinnor tar smällen vid ojämlik forskning – kvinnosjukdomar negligeras

I dag är det internationella kvinnodagen. Stora framsteg har gjorts för kvinnor på många områden, utbildning, jobb och lön. Men när det kommer till medicinska forskning och vård är det fortfarande mannen som utgör normen. Det kan leda till att kvinnor dör av hjärtinfarkt i onödan och att kvinnor kallas gnällkärringar för att det inte forskats tillräckligt på sjukdomar som drabbar främst kvinnor. Karin Schenck-Gustafsson är överläkare och professor i kardiologi men även grundare av centrum för genusmedicin vid Karolinska Institutet. Där lyfts kvinnofrågor inom sjukdomsforskning. Viveca Gyberg, är familjeläkare och forskare och engagerad i frågor kring könsskillnader i behandling av patienter med diabetes och hjärtinfarkt. Agnes Arpi är journalist och författare med inriktning på feminism och den ojämlika vården och forskningen.

Skådespelaren Sofia fick adhd-diagnos sent i livet

Skådespelaren Sofia Ledarp hade problem men tänkte inte ens en tanke på att det kunde vara adhd, de symptom man pratar om stämmer inte alls in på henne.

- Tjejer med adhd är ofta duktiga flickor som jobbar hjärtskärande hårt för att få ihop sina liv, säger Lotta Borg Skoglund, psykiater och författaren bakom boken ”Adhd - Från duktig flicka till utbränd kvinna.”
Adhd kan ta sig mycket olika uttryck utifrån biologiska skillnader mellan könen och kunskapen är fortfarande skrämmande låg när det gäller flickors och kvinnors unika utmaningar. Trots mycket forskning kring adhd missar vården ofta flickor med diagnosen eftersom man utgår från hur adhd yttrar sig för pojkar.