Början på sidans innehåll

Doktorerna

Allt om hälsa, kost, medicin, träning och vetenskap.

Allt om hälsa, kost, medicin, träning och vetenskap.

Björn Klinge: Så behandlar du din tandläkarskräck

8 min 16 sek

Tidigare under säsongen fick vi ett brev från en av våra tittare som skrev om sina tandproblem. På grund av en hårdhänt tandläkare i barndomen lider hon av svår tandläkarskräck. Nu är hon pensionär med dålig ekonomi, brygga både uppe och nere och tandläkaren, som får söva henne vid besöken, vill ta bort alla tänder. Hon lider nu av sömnbesvär, ångest och självmordstankar över situationen. Björn Klinge, tandläkare och professor i parodontologi vid Malmö Universitet, berättar om tandläkarskräck och vad man kan göra åt det.

Niclas började banta som sjuåring – kunde träna åtta timmar om dagen

18 min

När komikern och författaren Niclas Christoffer var sju år gammal började han banta. Bantningen övergick snart i en ätstörning, och Niclas började träna, ibland mer än åtta timmar per dag. Ätstörningen tog över tillvaron. Först 20 år senare sökte han hjälp, men som man bemöttes han med skepticism - "ätstörningar drabbar ju bara unga tjejer". I dag är han frisk, föreläser om ätstörningar och släppte tidigare i höstas boken ”Losing big or losing everything”, en roman om en värld där vår vikt avgör vem som får leva och vem som ska dö.Överviktsforskaren Erik Hemmingsson berättar om ätstörningar hos unga killar och vad man kan göra.

Då ska du söka vård för din trötthet

10 min 36 sek

Nu på hösten är det särskilt många som är trötta av mörkret - men trötthet kan också vara tecken på att något är fel. Doktor Viveca Gyberg pratar om när du ska söka vård för din trötthet.