En ska bort

Lördagar 19:30 i TV4
Lördagar 19:30 i TV4

Senaste från En ska bort

Vill du vara med i En ska bort?

En ska bort är snart tillbaka, som vanligt med Rickard Sjöberg i spetsen. Just nu söker vi deltagare för inspelningarna som sker sent i höst, så ta chansen och...

En ska bort är snart tillbaka, som vanligt med Rickard Sjöberg i spetsen. Just nu söker vi deltagare för inspelningarna som sker sent i höst, så ta chansen och sök!

I En ska bort tävlar man i tvåmannalag och det gäller att tillsammans lista ut vilken bild som inte hör ihop med de andra. De tävlande får i olika frågeronder se ett antal bilder och en tillhörande rubrik. En bild passar inte ihop med rubriken och det är den som ska bort.

Om de tävlande lyckas ta sig hela vägen upp på pengastegen vinner de en miljon kronor. 

Vill du vara med i programmet? Sök här! 

En ska bort är tillbaka i början av 2018!

Den 6:e januari är En ska bort äntligen tillbaka, som vanligt med Rickard Sjöberg i spetsen. Hela 20 avsnitt har vi att se framemot under den nya säsongen....

Den 6:e januari är En ska bort äntligen tillbaka, som vanligt med Rickard Sjöberg i spetsen. Hela 20 avsnitt har vi att se framemot under den nya säsongen. Programmet sänds på lördagar med start 19.30 i TV4.

I En ska bort tävlar man i tvåmannalag och det gäller att tillsammans lista ut vilken bild som inte hör ihop med de andra. De tävlande får i tre frågeronder se ett antal bilder och en tillhörande rubrik. En bild passar inte ihop med rubriken och det är den som ska bort.

Om de tävlande lyckas ta sig hela vägen upp på pengastegen vinner de en miljon kronor. 

Vill du vara med i programmet? Hör av dig till enskabort@itv.com.

0:54
Spela
Historisk miljonvinst i En ska bort

Historisk miljonvinst i En ska bort

Tvillingarna Sten och Ove vinner en miljon i En ska bort.

Tvillingarna Sten och Ove vinner en miljon i En ska bort.

Frågor och svar om appen "En ska bort"

Här hittar du frågor och svar kring spelappen En ska bort".

Här hittar du frågor och svar kring spelappen En ska bort".

Hur utses vinnaren i pengaronden?

Spelet går till så att du har 120 sekunder på dig att vara rätt på så många frågor som möjligt. Alla spelare får 1 000 poäng per rätt svar. Svarar du fel på en fråga får du ett avdrag på 750 poäng. Om flera spelare har samma poäng, vinner den spelare som svarat rätt på de svåraste* frågorna. Den spelare som har högst totalpoäng vinner pengaronden och får 1 000 kr för varje rätt svar. Vinnaren av pengaronden avslöjas av programledaren i slutet av TV-programmet. Samtidigt som kvällens vinnare avslöjas får du i din app reda på hur många poäng du tjänat ihop under pengaronden. De rätta svaren för pengaronden publiceras på tv4.se/enskabort samt postkodlotteriet.se/enskabortapp och vi kan bara utse en vinnare per pengarond.

*Frågorna varierar i svårighetsgrad. Läs mer nedan.

Hur beräknas utslagspoängen i pengaronden om flera spelare får samma totalpoäng?

I frågebanken läggs 80 nya frågor för varje ny pengarond. Frågorna är sorterade i stigande svårighetsgrad. Alla appspelare får frågorna i samma ordning. Till poängen adderas ett 80-siffrigt långt decimaltal där första decimalen är ”1” om du svarat rätt på den svåraste frågan (fråga 80) och ”0” om du svarat fel. Andra siffran är ”1” eller ”0” om du svarat rätt eller fel på den näst svåraste frågan (fråga 79) o s v. Om fler spelare har samma poäng avgör därmed decimalerna vilken spelare som vinner pengaronden. Om två eller flera personer mot förmodan skulle svara likadant på exakt samma frågor och därmed få exakt samma slutpoäng med decimaler så utser PostkodLotteriet en vinnare genom att anordna en utslagsrond, vilket vi också förmedlar i programmet. 

Varför måste jag ha en giltig profilbild och e-postadress?

Om du spelar riktigt bra i utslagsronden har du kanske turen att komma med i TV. För att kunna visa upp en bild i TV måste vi ha bildrättigheter till den, vilket innebär att bilden måste vara på dig själv och inte en seriefigur, kommersiell bild eller på någon annan som ej godkänt profilbilden. Bilden får heller inte vara opassande eller stötande för programmets tittare. Gällande e-postadressen så handlar det om att vi måste kunna komma i kontakt med dig för att kunna betala ut dina vinstpengar.

Kan jag välja vilken spelarnamn som helst?

Nej. Ditt spelarnamn måste vara unikt. Det får heller inte vara opassande eller stötande, eftersom det kan komma att visas upp i TV. Har du ett opassande namn kommer vi inte att visa upp ditt namn i TV och du kan heller inte vinna utslagsronden.

Hur ofta har jag som appspelare chans att vinna pengar?

En gång i veckan, när programmet En ska bort sänds i TV4.

Om jag är veckans vinnare, hur får jag mina pengar?

Du kommer att få ett meddelande till din e-postadress (som du angivit när du skapade din profil) där vi ber dig fylla i en vinstrapport med kontouppgifter, vilket program du spelat med i osv. Pengarna betalas sedan ut till dig i samband med nästkommande månads löneutbetalning. Om du av misstag, har angett en felaktig e-postadress kan du ringa till PostkodLotteriets kundservice på telefonnummer 0771-22 55 22 så hjälper de dig vidare.

Behöver jag betala vinstskatt på pengarna?

Ja. Eftersom du svarar på ett antal frågor på tid, så räknas vinsten som en prestation. Därför måste du betala en vinstskatt på summan som utbetalas i form av en löneutbetalning. Vi beräknar skatteavdraget till 30% om du inte anger annat.

Vad händer i appen när En ska bort inte sänds i TV?

Du kan när du vill öva upp dina bildkunskaper genom att spela mot en slumpad motspelare. En uppgradering av appen kommer dessutom att lanseras inom kort där du har möjligheten att utmana dina vänner.

Vad gör jag för att få en högre ranking när jag utmanar en slumpad motståndare?

Ju fler matcher du spelar och vinner, desto högre hamnar du i rankingen.

Vad händer om jag inte hinner svara på en bildfråga innan tiden går ut?

Om du inte har gett ett svar när tiden går ut så räknas ditt svar som felaktigt och din pågående följd av korrekta svar avslutas.

Vad händer om jag svarar fel på en fråga i utslagsronden?

I utslagsronden kan du inte se om du svara rätt eller fel, det gäller att vara så snabb du bara kan. Resultatet från utslagsronden får du i din mobil samtidigt som appvinnaren presenteras i TV-programmet.

Vad händer om jag svarar fel på en fråga när jag spelar med i frågeronden i TV-programmet?

Då blinkar din mobil till i rött samtidigt som svaret avslöjas i TV och du ser vilket av svaren som skulle varit rätt. Om du svarar rätt eller fel i frågeronden påverkar det inte summan av vinsten i utslagsronden. Det är endast i utslagsronden du har chans att vinna pengar.

Vad händer om jag svarar fel på en fråga när jag spelar ”när jag vill”?

Då blinkar din mobil till i rött samtidigt som rätt svar avslöjas. (En rund ring snurrar kring det rätta svaret.)

Hur gammal måste jag vara för att få spela?

Alla får spela med i TV när deltagarna svarar på frågor i prisstegen, men du måste vara minst 18 år för att kunna tävla om pengarna i utslagsronden.

Vad händer med ljudsynken om det ringer medan jag spelar?

Om du svarar i mobilen medan du spelar, så tappar du ljudsynken med TV:n. Så fort du lägger på börjar din mobil att synka igen men det tar mellan 20-40 sekunder för din mobil att uppfatta ljudet från TV:n igen.

Hur kan jag säkerställa att ingen ringer i utslagsronden när jag tävlar om pengar?

Du kan sätta på flygplansläge på din mobil och koppla upp dig mot wifi, så kan du fortfarande synka med TV:n utan att någon kan störa dig.

Spela "En ska bort" i mobilen

Vill du spela med i TV-programmet "En ska bort" och samtidigt ha chansen att vinna pengar? Varje vecka utmanar du TV-tittare över hela landet och har chans att...

Vill du spela med i TV-programmet "En ska bort" och samtidigt ha chansen att vinna pengar? Varje vecka utmanar du TV-tittare över hela landet och har chans att vinna tusentals kronor. Programmet sänds på lördagar kl. 19:30 i TV4 med start den 16 januari.

Tillsammans med TV4 ger vi dig nu chansen att spela med i TV-programmet En ska bort. Du svarar på samma frågor som Rickard Sjöberg ställer till de tävlande i programmet, men du svarar i din mobil och har dessutom chansen att vinna pengar.

Spelet i mobilen är igång samtidigt som En ska bort sänds i TV4: Lördagar klockan 19.30-20.00 med start den 16 januari.

Appen En ska bort finns att ladda ner gratis från App Store för iPhone och iPad samt i Google Play för Android-enheter.

Ladda ner appen En ska bort från App Store

Ladda ner En ska bort-appen från Google Play

Så fungerar spelet

När du har laddat ner appen ska du börja med att skapa din spelarprofil. Det gör du genom att följa tre steg där du registrerar dina personuppgifter och godkänner de allmänna villkoren.

Spela med i TV

Varje lördag klockan 19:30 (med start 16 januari och nio veckor framåt) kan du vara med och tävla om pengar genom att spela med i TV-programmet via appen En ska bort. För att synka spelet i din app med TV-programmet måste din mobila enhet kunna uppfatta ljudet från din TV.

Samma frågor i din mobil

När de tävlande i studion får en fråga i programmet dyker samma fråga upp i din mobil. Du har då 12 sekunder på dig att dra bort den bild som inte passar till rubriken. När de tävlande i studion får reda på rätt svar får även du det i din app. Du kan endast spela med i TV när deltagarna i studion svarar på frågor i prisstegen, du kan inte vinna verktyg eller bonusar. Din chans att vinna pengar kommer i utslagsronden.

Utslagsrond

Innan reklampausen i mitten av programmet startar utslagsronden i din app. Då har du 120 sekunder på dig att svara rätt på så många frågor som möjligt. Den appspelare som snabbast svarar rätt på flest frågor vinner 1 000 kronor per rätt svar. Om flera spelare har samma resultat, vinner den som har svarat rätt på flest frågor i rad. Vinnaren i utslagsronden avslöjas i slutet av TV-programmet av programledaren. Samtidigt som kvällens vinnare avslöjas får du i din app reda på hur många rätt du hade under utslagsronden. De rätta svaren för utslagsronden publiceras på tv4.se/enskabort samt på postkodlotteriet.se/ensskabortapp.

Alla får spela med i vara med och spela i frågorna i programmets prisstege, appen En ska bort! men för att kunna tävla om pengar i utslagsronden måste du vara minst 18 år och ha en giltig profilbild och e-postadress.

Spela när du vill

När du vill kan du spela mot en slumpmässig motståndare eller utmana en vän (kommer inom kort).

Slumpmässig motståndare

När du spelar mot en slumpmässig motståndare svarar du på en fråga genom att dra bort den bild som inte passar till rubriken. Du har 30 sekunder på dig att svara rätt på så många frågor som möjligt. Svarar du rätt på fler frågor än din motspelare vinner du matchen och vice versa. Får ni samma antal rätt svar blir det oavgjort.

Utmana en vän

Vill du utmana en vän kan du bjuda in till spel via sms, e-post eller Facebook. När vännen har antagit din utmaning spelar ni tre ronder mot varandra och svarar på samma frågor. Du svarar på en fråga genom att dra bort den bild som inte passar till rubriken. I varje rond ska du svara rätt på så många frågor som möjligt på 30 sekunder. Den spelare som svarar rätt på flest antal frågor i flest antal ronder vinner matchen.

"En ska bort" - ny lördagsunderhållning

I tävlingsprogrammet En ska bort blir det spänning på hög nivå när de tävlande under olika frågeronder ska lista ut vilken av fyra bilder i en kategori som...

I tävlingsprogrammet En ska bort blir det spänning på hög nivå när de tävlande under olika frågeronder ska lista ut vilken av fyra bilder i en kategori som inte passar in - och ska därmed bort. Mycket står på spel då högsta vinsten är en miljon kronor. En ska bort är utvecklat i samarbete med PostkodLotteriet och leds av Rickard Sjöberg.

Spelet består av tre olika frågeronder, där de tävlande får se ett antal bilder och en tillhörande rubrik. En bild passar inte ihop med rubriken och det är den som ska bort. För att vinna gäller det att ta smarta beslut och allt eftersom att tävlingsparet avancerar i spelet blir frågorna allt svårare, och prispotten allt högre. Till sin hjälp kan deltagarna få olika värdefulla verktyg, och ju bättre de presterar i tävlingen, desto fler verktyg kan de lyckas kamma hem. 

- Det känns jättekul att få ta mig an en ny utmaning under lördagskvällarna! Jag tror och hoppas att tittarna kommer tycka den här spelet är minst lika kul som jag. Det är otroligt spännande och inte minst tidsaspekten gör att man definitivt får upp pulsen, säger Rickard Sjöberg. Under programmets gång kommer även tittarna kunna spela med i realtid i en app, samtidigt som frågorna visas i programmet. 

-Det känns roligt att utöka vårt samarbete med Postkodlotteriet och erbjuda tittarna en nytt, modernt program som ger en helhetsupplevelse av spänning och underhållning, där de själva också kan interagera live, säger Fredrik Arefalk, kanalchef TV4. 

En ska bort sänds i nio avsnitt med start lördagen den 16 januari klockan 19.30 i TV4.