Hur utses vinnaren i pengaronden?

Spelet går till så att du har 120 sekunder på dig att vara rätt på så många frågor som möjligt. Alla spelare får 1 000 poäng per rätt svar. Svarar du fel på en fråga får du ett avdrag på 750 poäng. Om flera spelare har samma poäng, vinner den spelare som svarat rätt på de svåraste* frågorna. Den spelare som har högst totalpoäng vinner pengaronden och får 1 000 kr för varje rätt svar. Vinnaren av pengaronden avslöjas av programledaren i slutet av TV-programmet. Samtidigt som kvällens vinnare avslöjas får du i din app reda på hur många poäng du tjänat ihop under pengaronden. De rätta svaren för pengaronden publiceras på tv4.se/enskabort samt postkodlotteriet.se/enskabortapp och vi kan bara utse en vinnare per pengarond.

*Frågorna varierar i svårighetsgrad. Läs mer nedan.

Hur beräknas utslagspoängen i pengaronden om flera spelare får samma totalpoäng?

I frågebanken läggs 80 nya frågor för varje ny pengarond. Frågorna är sorterade i stigande svårighetsgrad. Alla appspelare får frågorna i samma ordning. Till poängen adderas ett 80-siffrigt långt decimaltal där första decimalen är ”1” om du svarat rätt på den svåraste frågan (fråga 80) och ”0” om du svarat fel. Andra siffran är ”1” eller ”0” om du svarat rätt eller fel på den näst svåraste frågan (fråga 79) o s v. Om fler spelare har samma poäng avgör därmed decimalerna vilken spelare som vinner pengaronden. Om två eller flera personer mot förmodan skulle svara likadant på exakt samma frågor och därmed få exakt samma slutpoäng med decimaler så utser PostkodLotteriet en vinnare genom att anordna en utslagsrond, vilket vi också förmedlar i programmet. 

Varför måste jag ha en giltig profilbild och e-postadress?

Om du spelar riktigt bra i utslagsronden har du kanske turen att komma med i TV. För att kunna visa upp en bild i TV måste vi ha bildrättigheter till den, vilket innebär att bilden måste vara på dig själv och inte en seriefigur, kommersiell bild eller på någon annan som ej godkänt profilbilden. Bilden får heller inte vara opassande eller stötande för programmets tittare. Gällande e-postadressen så handlar det om att vi måste kunna komma i kontakt med dig för att kunna betala ut dina vinstpengar.

Kan jag välja vilken spelarnamn som helst?

Nej. Ditt spelarnamn måste vara unikt. Det får heller inte vara opassande eller stötande, eftersom det kan komma att visas upp i TV. Har du ett opassande namn kommer vi inte att visa upp ditt namn i TV och du kan heller inte vinna utslagsronden.

Hur ofta har jag som appspelare chans att vinna pengar?

En gång i veckan, när programmet En ska bort sänds i TV4.

Om jag är veckans vinnare, hur får jag mina pengar?

Du kommer att få ett meddelande till din e-postadress (som du angivit när du skapade din profil) där vi ber dig fylla i en vinstrapport med kontouppgifter, vilket program du spelat med i osv. Pengarna betalas sedan ut till dig i samband med nästkommande månads löneutbetalning. Om du av misstag, har angett en felaktig e-postadress kan du ringa till PostkodLotteriets kundservice på telefonnummer 0771-22 55 22 så hjälper de dig vidare.

Behöver jag betala vinstskatt på pengarna?

Ja. Eftersom du svarar på ett antal frågor på tid, så räknas vinsten som en prestation. Därför måste du betala en vinstskatt på summan som utbetalas i form av en löneutbetalning. Vi beräknar skatteavdraget till 30% om du inte anger annat.

Vad händer i appen när En ska bort inte sänds i TV?

Du kan när du vill öva upp dina bildkunskaper genom att spela mot en slumpad motspelare. En uppgradering av appen kommer dessutom att lanseras inom kort där du har möjligheten att utmana dina vänner.

Vad gör jag för att få en högre ranking när jag utmanar en slumpad motståndare?

Ju fler matcher du spelar och vinner, desto högre hamnar du i rankingen.

Vad händer om jag inte hinner svara på en bildfråga innan tiden går ut?

Om du inte har gett ett svar när tiden går ut så räknas ditt svar som felaktigt och din pågående följd av korrekta svar avslutas.

Vad händer om jag svarar fel på en fråga i utslagsronden?

I utslagsronden kan du inte se om du svara rätt eller fel, det gäller att vara så snabb du bara kan. Resultatet från utslagsronden får du i din mobil samtidigt som appvinnaren presenteras i TV-programmet.

Vad händer om jag svarar fel på en fråga när jag spelar med i frågeronden i TV-programmet?

Då blinkar din mobil till i rött samtidigt som svaret avslöjas i TV och du ser vilket av svaren som skulle varit rätt. Om du svarar rätt eller fel i frågeronden påverkar det inte summan av vinsten i utslagsronden. Det är endast i utslagsronden du har chans att vinna pengar.

Vad händer om jag svarar fel på en fråga när jag spelar ”när jag vill”?

Då blinkar din mobil till i rött samtidigt som rätt svar avslöjas. (En rund ring snurrar kring det rätta svaret.)

Hur gammal måste jag vara för att få spela?

Alla får spela med i TV när deltagarna svarar på frågor i prisstegen, men du måste vara minst 18 år för att kunna tävla om pengarna i utslagsronden.

Vad händer med ljudsynken om det ringer medan jag spelar?

Om du svarar i mobilen medan du spelar, så tappar du ljudsynken med TV:n. Så fort du lägger på börjar din mobil att synka igen men det tar mellan 20-40 sekunder för din mobil att uppfatta ljudet från TV:n igen.

Hur kan jag säkerställa att ingen ringer i utslagsronden när jag tävlar om pengar?

Du kan sätta på flygplansläge på din mobil och koppla upp dig mot wifi, så kan du fortfarande synka med TV:n utan att någon kan störa dig.