Nyhetstema

Estoniaåtalet

Här hittar du senaste nytt om åtalet mot dokumentärfilmarna som upptäckte nytt hål i Estonias skrov

Här hittar du senaste nytt om åtalet mot dokumentärfilmarna som upptäckte nytt hål i Estonias skrov

Filmare frias – Estonialagen underkänd

De två män som åtalats för brott mot gravfriden vid Estonias vrak friades idag från alla anklagelser. Enligt Göteborgs tingsrätt gäller inte lagen, eftersom dykningarna genomfördes från ett tyskflaggat fartyg:

Thomas Mattsson: ”Min gissning är att vi får se en prövning i hovrätten”

Thomas Mattsson, tillförordnad vd för Tidningsutgivarna och tidigare chefredaktör för Expressen har bevakat Estonia-katastrofen som reporter. Journalisterna frias inte för att de är journalister – hade de varit på en svenskflaggad båt hade de fällts, säger Mattson efter tingsrättens besked idag.

Estoniafilmare förnekar brott: "Jag har gjort en journalistisk gärning"

Männen bakom de uppmärksammade undervattensbilderna av Estonia bör dömas för brott mot gravfriden vid vraket. Det yrkade åklagaren på i rättegången i Göteborgs tingsrätt idag. Men duon, som genomförde filmningen från en tyskflaggad båt, står fast vid att de är oskyldiga.

Estoniadykningarna: ”Ett gränsland mellan journalistik, juridik och etik”

På måndagen startade rättegången mot delar av teamet bakom dokumentären om fartygen Estonia som förliste 1994. Två filmare misstänks ha kränkt gravfriden runt vraket.
Jonathan Lindström, anhörig och chefredaktör Populär Arkeologi: ”Vi betraktar det här som en gravskändning”.
Thomas Mattsson, fd publisher Expressen och tf vd Tidningsutgivarna:”Man har följt etiska principer. Ett gränsland mellan journalistik, juridik och etik”.

”Vi betraktar det här som en gravskändning”

I dag startade rättegången mot delar av teamet bakom den uppmärksammade Estonia-dokumentären som bland annat har belönats med Stora journalistpriset. Men en av dem som anser att teamet bör fällas är Jonathan Lindström, vars föräldrar dog omborg på Estonia.

Estonia-åklagaren: ”Vi är överens om vad som hänt”

Det är en sak som alla inblandade parter är överens om inför måndagens rättegång – fimarna har dykt vid Estonia. Men ungefär där slutar de åtalade och åklagaren vara överens. Filmarna menar att den internationella sjörätten trumfar Sveriges gravfrid, och åklagaren menar att de ska dömas för att just ha kränkt gravfriden vid Estonia.

Rättegång mot Estoniafilmare inleds: ”Ovanligt att journalister åtalas i Sverige”

Det var ett av årets största avslöjanden, dokumentären där dykarbilder visade ett tidigare okänt 4 meter långt hål i Estonias skrov. Avslöjandet har ifrågasatt Haverikommissionens version av sjunkförloppet och fått tre länders regeringar att reagera. Men nu riskerar personerna bakom avslöjandet fängelse. Idag inleds rättegången mot två personer ur dokumentärfilmsteamet för att ha brutit mot gravfriden. Reporter Johan Håkansson finns på plats i Göteborg och träffar Ulrika Hyllert från journalistförbundet.

Tidigare ministrar kan åtalas för eventuella brott i hanteringen av Estoniakatastrofen

Riksåklagaren har beslutat att Konstitutionsutskottet ska pröva om tidigare ansvariga ministrar ska åtalas för eventuella brott i hanteringen av Estoniakatastrofen, rapporterar Ekot. Det handlar bland annat om Ingvar Carlsson, Mona Sahlin å Carl Bildt. Bildt själv säger sig inte känna till vad det handlar om å beskriver det hela som märkligt.

Regeringen öppnar för nya undersökningar av Estonias vrak

Regeringen vill att det ska ske nya dykningar vid Estonia för att utreda olyckan på nytt. Det beskedet gavs efter att Statens haverikommission i dag formellt önskat att lagen ska ändras så att det blir tillåtet att undersöka vraket på Östersjöns botten. Upprinnelsen till detta är en uppmärksammad och hårt kritiserad dokumentärfilm.

Estoniaöverlevaren om regeringens besked: ”Jag känner lättnad”

Regeringen öppnar för nya dykningar vid Estoniavraket berättar inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en presskonferens. Detta kräver att man tvingas se över gravfridslagen som är mycket strikt i Sverige och förbjuder ett öppnande i nuläget. Men Kent Härstedt, Estoniaöverlevare välkomnar en ny utredning som tittar på dels de nya hålen dels andra frågetecken som kommit upp genom åren. Vi har inte fått en övertygande förklaring. Där finns fortfarande en hel del frågetecken kring varför fartyget sjönk så snabbt, säger Härstedt.

Gravfriden vid Estonia kan hävas

Gravfriden runt Estonias förlisningsplats kan komma att lyftas för att möjliggöra dykningar. Det är statens haverikommission som tillsammans med sina motsvarigheter i Finland och Estland i morgon fredag ska skicka in en framställan till regeringen om att häva gravfriden, rapporterar Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot.

Estoniaöverlevaren Sara: ”Slitsamt att inte få ett avslut efter 26 år”

Haverikommissionerna i Sverige, Finland och Estland har börjat med en ny Estoniautredning, detta efter de uppgifter som kom fram om ett hål i Estonias styrbordssida i dokumentären "Estonia – fyndet som förändrar allt". I går höll Statens haverikommission möte med de överlevande, och med på det mötet var Sara Hedrenius, en av överlevarna.

Estoniaöverlevaren ska vittna i ny utredning: "De har inte hört oss"

I dag håller Statens haverikommission möte som en del i den nya Estonia-gransknigen. Granskningen startades efter uppgifterna om hålet i Estonias styrbordssida som kom fram i dokumentären "Estonia – fyndet som ändrar allt". Anders Eriksson är en av överlevarna som ska medverka i mötet.

Estoniaöverlevare kallas för att vittna – ”Vissa känner en iver att få berätta”

Kent Härstedt berättar att de överlevande från estoniakatastrofen har kallats för att bli intervjuade om sina upplevelser under katastrofnatten. Estoniakatastrofen var en stor sjöolycka i Östersjön den 28 september 1994. Färjan och passagerarfartyget M/S Estonia förliste på öppet hav när hon var på väg från Tallinn till Stockholm. Dokumentären "Estonia - fyndet som ändrar allt" visade ett hål i båten på styrbords sida. Dokumentären skapade stor debatt om den tidigare haveriutredningen och krav har ställts från flera håll om att nya utredningsåtgärder bör vidtas. Samtidigt har dokumentären fått utstå hård kritik, bland annat för att man inte visat upp ytterligare ett hål man upptäckt på fartygets sida. Istället upptäcktes det hålet när en estnisk expertgrupp granskade filmarnas material. Det skrev tidningen Filter.

Åklagare granskar Estoniaförlisning på nytt

Estoniakatastrofen ska granskas av Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, för att undersöka om en förundersökning ska inledas om förlisningen. Bakgrunden är dokumentärfilmen om Estonia.

Estland vill dyka vid Estonia före sommaren

Den estländske statssekreteraren Taimar Peterkop vill att dykare ska undersöka Estonias vrak före nästa sommar, säger han till dagstidningen Postimees. Men innan det sker vill Estland ha grönt ljus från Sveriges och Finlands regeringar.