Början på sidans innehåll
Nyhetstema

Estoniaåtalet

Här hittar du senaste nytt om åtalet mot dokumentärfilmarna som upptäckte nytt hål i Estonias skrov

Här hittar du senaste nytt om åtalet mot dokumentärfilmarna som upptäckte nytt hål i Estonias skrov

Kravet från de Estonia-anhöriga – ta upp kropparna: ”Kan vara min pappa”

1 min 49 sek

Det har snart gått 27 år och i dag är Åsa Myrberg lika gammal som hennes pappa var när han dog vid Estonias förlisning.
I ett brev till regeringen kräver Åsa Myrberg att kropparna tas om hand. Och hon får stöd av Stiftelsen Estoniaoffer och anhöriga (SEA).
Men i svaret på Åsa Myrbergs brev avvisar regeringskansliet kravet med hänvisning till gravfridslagen vid Estonia.

Nya fyndet på Estonia-vraket - så utreder Haverikommissionen

3 min 41 sek

Förra veckans undervattensoperation vid Estonia har visat att bogrampen in till färjans bildäck lossnat från sina gångjärn. Varför vet man inte och där rampen lossnat finns nu en öppning in till färjans bildäck. Öppningen möjliggör framtida undersökningar av förhållandena på bildäck, utan att behöva skära sig in i fartyget utifrån. Jonas Bäckstrand, utredningsordförande Statens haverikommission, kommenterar undersökningarna närmare.

Sprickorna på Estonia: ”Stora skador som väcker frågor”

4 min 8 sek

Vid de senaste Estoniadykningarna upptäcktes tidigare okända sprickor i skrovet. Nu ska en utredning visa vad som kan vara orsaken till sprickorna, och om de uppstod innan förlisningen, eller om de har uppstått när Estonia har skavt mot havsbotten, säger Magnus Wennerberg, reporter.

Två tidigare okända sprickor hittade på Estonia

2 min 10 sek

Estniska haverikommissionen bekräftar för TT att två nya sprickor hittats på Estonias vrak. Förra veckan inleddes nya undersökningar av vraket för att söka fler svar på vad som hände 28 september 1994 när 852 personer dog.

Historiska undersökningar av Estonia börjar – ”Ska kunna få svar”

2 min 14 sek

Med kyrklig välsignelse påbörjade i dag haverikommissionerna från Estland och Sverige de nya undersökningarna av Estonia, efter en ny öppning i lagen om gravfrid. Lagändringen gjordes efter avslöjandet av de två tidigare okända och oförklarliga hålen i skrovet. Både utredare och överlevare hoppas att de nu ska komma närmare sanningen om varför Estonia sjönk, bland andra Jonas Bäckstrand, utredningsordförande vid Statens haverikommission.

Biskopen om dykningarna vid Estonia: ”Vi respekterar människovärdet”

2 min 7 sek

Idag inleds nya dykningarna vid Estonia som förliste för snart 27 år sen och där 852 människor miste livet. Tidigare okända hål i fartygets skrov avslöjades i en dokumentär förra året och på grund av fynden inleds nu en ny undersökning. Svenska kyrkan är positiva till beslutet och ska idag hålla en ceremoni.

Undervattensfarkoster ersätter dykare vid Estonia

3 min 27 sek

I morgon inleds dom nya undersökningarna av Estonia som möjliggjorts av att lagen om gravfrid vid vraket ändrats. Utöver utredarna följer också ett antal överlevare från olika länder med till haveriplatsen. Rolf Sörman är en av de svenskar som kunde räddas för 27 år sen.

Nya dykningar vid Estonia inleds: ”Vi startar med en minnesstund”

3 min 49 sek

I dokumentären "Estonia – fyndet som förändrar allt" visades ett tidigare okänt hål i fartygets skrov, och senare har ytterligare ett hål i skrovet uppmärksammats. I dag inleder Sverige, tillsammans med Estland och Finland, nya dykningar för att undersöka hur de två hålen i Estonia kan ha uppstått. På länk från Tallinn berättar Jonas Bäckstrand, utredningsordförande och ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission hur dykningarna ska gå till och hur man med hjälp av ny förbättrad teknik ska söka svaret till varför fartyget sjönk.

Filmare frias – Estonialagen underkänd

1 min 48 sek

De två män som åtalats för brott mot gravfriden vid Estonias vrak friades idag från alla anklagelser. Enligt Göteborgs tingsrätt gäller inte lagen, eftersom dykningarna genomfördes från ett tyskflaggat fartyg:

Thomas Mattsson: ”Min gissning är att vi får se en prövning i hovrätten”

3 min 2 sek

Thomas Mattsson, tillförordnad vd för Tidningsutgivarna och tidigare chefredaktör för Expressen har bevakat Estonia-katastrofen som reporter. Journalisterna frias inte för att de är journalister – hade de varit på en svenskflaggad båt hade de fällts, säger Mattson efter tingsrättens besked idag.

Estoniafilmare förnekar brott: "Jag har gjort en journalistisk gärning"

1 min 35 sek

Männen bakom de uppmärksammade undervattensbilderna av Estonia bör dömas för brott mot gravfriden vid vraket. Det yrkade åklagaren på i rättegången i Göteborgs tingsrätt idag. Men duon, som genomförde filmningen från en tyskflaggad båt, står fast vid att de är oskyldiga.

Estoniadykningarna: ”Ett gränsland mellan journalistik, juridik och etik”

9 min 47 sek

På måndagen startade rättegången mot delar av teamet bakom dokumentären om fartygen Estonia som förliste 1994. Två filmare misstänks ha kränkt gravfriden runt vraket.
Jonathan Lindström, anhörig och chefredaktör Populär Arkeologi: ”Vi betraktar det här som en gravskändning”.
Thomas Mattsson, fd publisher Expressen och tf vd Tidningsutgivarna:”Man har följt etiska principer. Ett gränsland mellan journalistik, juridik och etik”.

”Vi betraktar det här som en gravskändning”

47 sek

I dag startade rättegången mot delar av teamet bakom den uppmärksammade Estonia-dokumentären som bland annat har belönats med Stora journalistpriset. Men en av dem som anser att teamet bör fällas är Jonathan Lindström, vars föräldrar dog omborg på Estonia.

Estonia-åklagaren: ”Vi är överens om vad som hänt”

1 min 16 sek

Det är en sak som alla inblandade parter är överens om inför måndagens rättegång – fimarna har dykt vid Estonia. Men ungefär där slutar de åtalade och åklagaren vara överens. Filmarna menar att den internationella sjörätten trumfar Sveriges gravfrid, och åklagaren menar att de ska dömas för att just ha kränkt gravfriden vid Estonia.

Rättegång mot Estoniafilmare inleds: ”Ovanligt att journalister åtalas i Sverige”

5 min 41 sek

Det var ett av årets största avslöjanden, dokumentären där dykarbilder visade ett tidigare okänt 4 meter långt hål i Estonias skrov. Avslöjandet har ifrågasatt Haverikommissionens version av sjunkförloppet och fått tre länders regeringar att reagera. Men nu riskerar personerna bakom avslöjandet fängelse. Idag inleds rättegången mot två personer ur dokumentärfilmsteamet för att ha brutit mot gravfriden. Reporter Johan Håkansson finns på plats i Göteborg och träffar Ulrika Hyllert från journalistförbundet.

Tidigare ministrar kan åtalas för eventuella brott i hanteringen av Estoniakatastrofen

48 sek

Riksåklagaren har beslutat att Konstitutionsutskottet ska pröva om tidigare ansvariga ministrar ska åtalas för eventuella brott i hanteringen av Estoniakatastrofen, rapporterar Ekot. Det handlar bland annat om Ingvar Carlsson, Mona Sahlin å Carl Bildt. Bildt själv säger sig inte känna till vad det handlar om å beskriver det hela som märkligt.

Regeringen öppnar för nya undersökningar av Estonias vrak

2 min 20 sek

Regeringen vill att det ska ske nya dykningar vid Estonia för att utreda olyckan på nytt. Det beskedet gavs efter att Statens haverikommission i dag formellt önskat att lagen ska ändras så att det blir tillåtet att undersöka vraket på Östersjöns botten. Upprinnelsen till detta är en uppmärksammad och hårt kritiserad dokumentärfilm.