Säsongen 2011 var en händelsrik tid på franska Fort boyard där Fångarna på fortet spelades in för 13:e året. Gunde Svan och Agneta Sjödin var programledare för säsongen och inspelningen gjordes mellan 6 och 14 juni. Totalt spelades det in tolv program och första avsnittet sändes den 23 augusti 2011. Säsongen avslutades den 22 oktober samma höst.

Avhopp och nya regler


I 2011-års turnering gjorde sexton fyramannalag upp om två platser i den stora finalen. Här är lagen som tävlade i säsong 13.
Brottaren Frank Andersson, som skulle ha deltagit i programmet hoppade dock av före inspelning på grund av sjukdom.

Tävlingsreglerna var ungefär desamma som tidigare men med en del små förändringar. I grundomgången var det det lag som först fått ihop sju nycklar (vilket tidigare var fem nycklar) som slog ut motståndarlaget. De två lag som samlade ihop mest pengar gick till det tolfte och sista finalprogrammet. Det fanns också en del nya celler, äventyr och dueller. Tempot trappades upp ytterligare och känslan skulle vara modernare och mer uppdaterat. Förutom Kurt Olsson (Lasse Brandeby) som tornets och gåtornas nya härskare tillkom också Lady Boo, Monique och La Boule.

Lagen Ankans toys och Småsyskonen gick till final


De två lag som gick till final var Ankans toys och Småsyskonen. Ankans toys förlorade nyckel-delen av finalen, men tog hem flest ledtrådar i äventyren. Båda lagen gissade dock rätt på det slutgiltiga ordet som var Film.
När det var dags att roffa åt sig så många guldmynt som möjligt lyckades lag Småsyskonen skrapa ihop 24 940 kronor medan Ankans toys fick ihop 48 310 kronor.

Priset gick till välgörenhet


Alla 73 250 kronorna går till välgörenhet. Småsyskonen valde att skänka sin vinst till Barncancerfonden och vinnarna valde att skänka pengarna till Barncancerföreningen.
- Vi har tänkt att vi ska göra något riktigt bra för barnen på Astrid Lindgrens sjukhus, sa Johan Oldenmark efter finalen.
- Vi åker dit personligen och lämnar över det här, inflikade Martin Lidberg.

Lasse Brandeby avled


Men den 13 säsongen förde även med sig tråkiga minnen, då skådespelaren Lasse Brandeby, som var gåtman uppe i tornet på fortet, gick bort samma höst.

Lasse Brandeby var själv med som deltagare i Fångarna på fortet vid tre tillfällen, 1995, 1996 och 1998, innan han fick jobbet som gåtman uppe i tornet på Fort boyard. Lasse Brandebys klassiska radio- och tv-karaktär Kurt Olsson tog i den trettonde säsongen över i tornet efter Rolf Skoglunds karaktär Bébé Fouras.

Men sommaren 2011 blev den första och den sista säsongen för Lasse Brandeby som gåtmannen som ställde kluriga frågor till deltagarna. Den 20 november 2011 avled Lasse Brandeby efter en längre tids sjukdom. Han blev 66 år gammal.