En viktig del i Fångarna på fortet är när deltagarna får springa iväg och svara på en gåta. Genom åren har gåtställaren varit många olika karaktärer. Allt från professorn Dan Bäckman, som spelades av Felix Herngren, till Pápá Fouras, som spelades av Börje Ahlstedt.

Oraklet i tornet – Martin Myrberg
Först ut som gåtställare i Fångarna på fortet var Martin Myrberg som karaktären Oraklet i tornet.

Fader Fouras – Stig Ossian Ericson
I den andra säsongen av Fångarna på fortet tog Stig Ossian Ericson över som karaktären Fader Fouras. En roll han hade under åtta säsonger av programmet.

Stig Ossian Ericsonn, Agneta Sjödin och Gunde Svan

Dan Bäckman – Felix Herngren
I säsong 10 tog Felix Herngren över rollen som gåtställare och klev in som professorn Dan Bäckman. En roll som han tidigare gjort ibland annat programmet ”Sen kväll med Luuk”.

Felix Herngren

Bebé Fouras – Rolf Skoglund
I säsong 12 var det Rolf Skoglund, som Bebé Fouras, som fick ställa gåtorna. Karaktären Bebé var Fader Fouras son och efter att Fader Fouras gått bort fick han ta över.

Rolf Skoglund

Kurt Olsson – Lasse Brandeby
Efter Bebé var det dags för en göteborgare att ta över som gåtställare. Lasse Brandeby klev in som den klassiska radio- och tv-karaktären Kurt Olsson.

Kurt Olsson

Stellan Silvertass – Peter Magnusson
Under säsong 14 presenterades en ny gåtställare nämligen Stellan Silvertass. Stellan var vaktmästare på Fort Boyard och spelades av Peter Magnusson.

Peter Magnusson som Stellan Silvertass

Pápá Fouras – Börje Ahlstedt
Börje Ahlstedt axlade under säsong 15 rollen som Pápá Fouras. En roll som han själv beskrev som något av det roligaste han gjort på 15 år.

Börje Ahlstedt som Papa Fouras

Le Wolff – Rikard Wolff
Efter Pápá Fouras så intog Rikard Wolff rollen som gåtställare på Fångarna på fortet. Hans karaktär fick namnet Le Wolff.

Rikard Wolff som Le Wolff

Madame Fouras - Suzanne Reuter
Nyaste gåtställaren är karaktären Madame Fouras, som spelas av Suzanne Reuter. Madame Fouras blev lämnad bland giftormarna på Fort Boyard för 200 år sedan och nu har hon vuxit upp och ormarna har blivit hennes bästa vänner.

Suzanne Reuter som Madame Fouras

Se Fångarna på fortet gratis i TV4 Play.