Nytt för säsongen är att lagen nu måste få ihop sju nycklar, istället för fem som det var förra säsongen, för att slå ut sina motståndare.

Det dyker upp en del nya celler:
Bomblådan
Sjösjukan
Kloakråttan
Vattentankarna
Säckarna
Gyttjebrottning (nygammal)
Balansgången (nygammal)

Nya äventyr:
Undervattensburen
Spången
Lindansaren
Bårhuset

Nya dueller:
Krympande rummet
Tre koppar (nygammal)

Det finns också en del olika karaktärer på Fortet. Både gamla och nya:

La Boule
Han är Fortets fångvaktare. La Boule sätter också ingång tävlingen, när Gunde
ropar: La Boule, slå i gonggongen!

Monique
Monique är Fortets tigertämjerska. Hon ser till att skattkammarens beskyddare, de tre tigrarna, finns på behörigt avstånd från deltagarna. Det är också hon som vrider på tigerhuvudet inne i skattkammaren när deltagarna har levererat sitt lösenord. Om lösenordet är rätt frigörs skatten.

Dvärgarna
Dvärgarna är deltagarnas vägvisare och nyckelhållare. Dvärgarna Anthony och Didier slår följe med varsitt lag. De ser till att deltagarna hittar på Fortet och de håller reda på lagens nycklar.

Lady Boo
Lady Boo är Fortets starka kvinna. I cellerna Balansgången och Gyttjebrottningen möts våra deltagare av Lady Boo. Hon gör alltid allt för att skydda cellens nyckel.

Kurt Olsson
Kurt Olsson är tornets och gåtornas nya härskare. Tokigare och mer tankspridd än någonsin styr Kurt Olsson fortets torn med järnhand, tror han. Även om det kan tyckas som en smal sak, finns det inget som deltagarna fruktar mer än att stå öga mot öga med Kurtan och hans kluriga gåtor.