Upp till var femte krona av hushållselen går till att tvätta och torka våra kläder. Så genom att göra det på ett smart sätt kan du göra en insats både för hushållskassan och för miljön.

Peter Gustavssons tvättmaskin var nästan 15 år gammal. Av energiexperterna fick han höra att en ny tvättmaskin förbrukar hälften så mycket el än en maskin som är tio år gammal och en fjärdedel i jämförelse med en som är 15 år. Moderna tvättmaskiner är ofta energisnåla och har hög centrifugeringshastighet. När du köper ny tvättmaskin, titta inte bara på priset utan även på energimärkningen. Då kan du jämföra hur bra de olika modellerna tvättar och centrifugerar.

Energismarta tvätt-tips:

Tvätta i låg temperatur

Genom att välja att tvätta lätt smutsade kläder på 40 grader istället för 60 grader kan energiförbrukningen nästan halveras. Dessutom blir tvätten klar snabbare.

Kör med fyllda maskiner
En tvättmaskin som bara är fylld till hälften förbrukar nästan lika mycket energi som en fylld. Väg tvätten för att få ett grepp om hur mycket som går att stoppa in i maskinen innan den är full. En modern maskin klarar upp till upp till åtta kilo torr tvätt.

Centrifugera tvätten
Det är mer ekonomiskt att centrifugera bort vattnet ur tvätten än att avlägsna det med hjälp av värme i torkskåp eller torktumlare. Centrifugeringen bör vara minst 1 400 varv per minut. Är centrifugeringshastigheten ännu högre går torkningen snabbare och drar mindre el.

Hängtorka gärna
Det drar tre till fem gånger så mycket energi att torka tvätten i torktumlare som att tvätta den.

Källa: Vattenfall