Streama alla avsnitten av Familjen Annorlunda på tv4play.se. 


Familjen Norrström: 12 barn

I Sverige finns det drygt en miljon familjer. Endast 45 av dem har tio barn eller fler. Familjen Norrström är en av dem.

Norrströms är vår mesta och största familj, med 12 barn i syskonskaran! Under tre säsonger har vi följt deras vardag i Familjen Annorlunda. Nu har det gått drygt ett år sedan vi träffade dem senast. Mycket har hänt, bland annat har familjen flyttat igen, denna gång till Björklinge ett par mil norr om Uppsala. 

Förutom de 12 barnen består familjen av mamma Mirka, som är stabil, trygg och rak. Pappa Peter är en driftig pappa med många järn i elden. Han ser till att få saker gjorda och drar sig inte för större projekt med barnen.

I den här familjen finns inga skrivna regler. Familjen lever istället efter mottot: se och lär. Barnen tar efter varandra och det tycker mamma och pappa fungerar bra. Rutiner däremot håller familjen hårt på eftersom det underlättar för alla. Knepet är att hålla sig de etablerade rutinerna, och till slut bär det frukt och kommer naturligt för barnen.

Familjen Davidsson: 8 barn

Lantbrukarfamiljen Davidsson med 8 barn, katter och 130 kossor bor strax utanför Tranås. De är jordnära, öppna, chosefria, naturliga och har ett helt gäng sprudlande ungar. Deras hjärtlighet, underfundigheter och skratt smittar av sig.

Livet på landet genomsyrar stora delar av familjens vardag. Har man en bondgård med djurhållning är det arbete i princip 365 dagar om året och således svårt med ledigheter. Om de skulle få åka på semester tillsammans är deras största önskan att få åka utomlands, eftersom barnen aldrig varit utomlands. 

Djurintresset har gått i arv till barnen, särskilt till äldste sonen Karl, som gärna hjälper pappa i ladugården och ute i arbetet på gården. Pojkarna gillar maskinerna och åker gärna med i traktorn. Djur i allmänhet intresserar alla familjemedlemmar, inte minst en av tvillingdöttrarna som regelbundet vistas i stallet som ligger ett stenkast från hemmet.

Mamma Linda är familjens nav och centrala punkt. Hon är den som driver vardagen framåt och är både glad, pratsam och ordningsam. Pappa Fredrik är lite mer blyg och återhållsam men mycket tålmodig och stabil. Bakom hans hemlighetsfulla blick döljer sig mycket humor.

Familjen Lindén: 9 barn

Visingsö-familjen Lindén med sina nio barn bor riktigt idylliskt, med sjöutsikt från huset åt både öst och väst, stor tomt och egen strand att leka på. 

Mamma Inger är en charmig och pigg kvinna som håller skeppet flytande genom att ha koll på allt och alla. Hon har mycket energi och lätt och ledigt om allt mellan himmel och jord. Pappa Kenneth har lätt för att prata men är oftast en tidsoptimist, och förlägger helst aktiviteter hemma. Mamma tycker att pappa är händig praktiker och själv skriver han under på det!

Den här familjen har ett livspussel att klara av: Som pendlande ö-bor med småbarn har dygnet för få timmar, och utan skrivna regler eller uppdelade sysslor är det ett knepigt maskineri att driva. Men med en nybliven studerande mamma kommer hösten att behöva innebära förändring och förnyelse.