Familjen Holstein-Gottorp

Slut för säsongen
Slut för säsongen

Senaste från Familjen Holstein-Gottorp

Kunglig start för Familjen Holstein-Gottorp

Familjen Holstein-Gottorp krönte TV4:s stora premiärvecka. 1 185 000 tittare såg premiären av den nya komediserien. - Det har varit en mängd lyckade premiärer...

Familjen Holstein-Gottorp krönte TV4:s stora premiärvecka. 1 185 000 tittare såg premiären av den nya komediserien. - Det har varit en mängd lyckade premiärer i TV4 den senaste veckan och det är otroligt glädjande att så många även ville lära känna Sveriges nya kungafamilj, Holstein-Gottorp, säger Fredrik Arefalk, programchef TV4.

Familjen Holstein-Gottorp regerar Sverige i TV4:s nya komediserie i vilken Johan Ulveson, Sissela Kyle, Cecilia Forss och Robin Stegmar spelar huvudrollerna.

Första avsnittet av Familjen Holstein-Gottorp


Det första avsnittet sågs av hela 1 185 000 tittare med en rating i TV4:s huvudmålgrupp på 11,9 procent och en tittartidsandel i samma målgrupp på 30,3 procent. Det andra avsnittet sågs av 1 125 000 tittare med en rating på 12,1 och en tittartidsandel på 28,9 procent.

Fantastiska starter


- Den senaste veckan har det varit högtryck gällande premiärer i TV4. Gladiatorerna, Farmen, Allt faller, Sveriges mästerkock, Sveriges roligaste klipp, Inkognito och nu Familjen Holstein-Gottorp har alla haft fantastiska starter och vi ser mycket fram emot fortsättningen, säger Fredrik Arefalk.

En kunglig inbjudan

Kung Erik XV av ätten Holstein-Gottorp har nöjet att inbjuda Dig till en tv-utsändning.

Johan Ulveson som kung Erik XV.
Visa bildspel

Bildextra: Familjen Holstein-Gottorp

Se de kungliga bilderna på familjen Holstein-Gottorp.

Se de kungliga bilderna på familjen Holstein-Gottorp.

Läs mer om Familjen Holstein-Gottorp.

Nu ska Familjen Holstein-Gottorp regera på söndagarna

Den 13 januari är det säsongsstart för den nya komediserien Familjen Holstein-Gottorp med Johan Ulveson och Sissela Kyle som kung och drottning.

Den 13 januari är det säsongsstart för den nya komediserien Familjen Holstein-Gottorp med Johan Ulveson och Sissela Kyle som kung och drottning.

Ätten Bernadotte sitter på den svenska tronen sedan nära 200 år tillbaka, men i nya humorsatsningen Familjen Holstein-Gottorp är Erik XV (Johan Ulveson) kung och äger riksregalierna. Kungen är snäll men lite aningslös, och har en övertro till sin förmåga att improvisera i nya situationer.

Hans fru, drottning Ulrika (Sissela Kyle), har komplex för sin lågadliga bakgrund och vill hellre vara drottning på 1700-talet när undersåtarna kunde behandlas lite som man behagade.

Kungaparet har två barn, kronprins Oscar (Robin Stegmar) och prinsessan Lovisa (Cecilia Forss). Kronprinsen känner sig fångad i sin roll och är ointresserad av att ta över tronen. Han vill pyssla med musik eller film istället för att leta efter Sveriges nästa drottning. Lovisa är en mycket godhjärtad men inte så streetsmart prinsessa, som vill rädda regnskogarna och alla världens djur - men helst utan att anstränga sig.

Läs mer om ätten Holstein-Gottorp >>>

Familjen Holstein-Gottorp sänds i TV4 med start söndagen den 13 januari klockan 20:00.

Påhittad kungafamilj av en verklig kungaätt

Kung Erik XV och drottning Ulrika i Familjen Holstein-Gottorp må vara påhittade, men de tillhör en högst verklig ätt.

Kung Erik XV och drottning Ulrika i Familjen Holstein-Gottorp må vara påhittade, men de tillhör en högst verklig ätt.

Figurerna i komediserien Familjen Holstein-Gottorp är påhittade - men faktum är att ätten Holstein-Gottorp finns i verkligheten och satt på den svenska tronen i nästan 70 år.

Holstein-Gottorp har anor till Gustav Vasa

Ätten Holstein-Gottorp kan räkna sina anor tillbaka till den danske kung Fredrik I, vars son Adolf av Holstein-Gottorp blev ättens stamfader, och till Gustav Vasa, via Karl IX:s dotter Katarina (det är lite invecklat med gamla stamtavlor).

Holstein-Gottorp regerade i Sverige 1751-1818, från Adolf Fredrik till Karl XIII, och hade kunnat regera än i dag om det inte varit för att Gustav IV Adolf (av ätten Holstein-Gottorp) avsattes som kung 1809 och ersattes med sin barnlöse farbroder Karl XIII. Denne efterträddes i sin tur av sin adoptivson, Jean-Baptiste Bernadotte, som blev kung Karl XIV Johan. Därmed var Holstein-Gottorpska ättens tid som svenska regenter över och Bernadotteska ätten tog vid. 

Svenska regenter av ätten Holstein-Gottorp

* Adolf Fredrik, kung av Sverige 1751 till sin död 1771 (ska enligt legenden ha ätit ihjäl sig på semlor).
* Gustav III, kung av Sverige 1771 till sin död död 1792 (mördad).
* Gustav IV Adolf, kung av Sverige 1792–1809 (avsatt).
* Karl XIII, kung av Sverige 1809 till sin död 1818.

Rysk tsardynasti

Förutom att de styrde Sverige under en period var ätten Holstein-Gottorp även den ryska tsardynastin 1762-1918, och är besläktad med de norska och danska kungahusen genom släkten Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (vi sa ju att det är invecklat).

Holstein-Gottorp och Bernadotterna

Holstein-Gottorpska ättens tid som svenska regenter må vara över, men ska man vara noga så finns det faktiskt en koppling mellan vår nuvarande kung och Holstein-Gottorpska ätten. Kung Carl XVI Gustafs farfars mor, Victoria av Baden, var nämligen barnbarnsbarn till Gustaf IV Adolf.

Sissela Kyle om rollen som regissör

Nyhetsmorgons sommargäst denna vecka är Sissela Kyle, som bland annat berättade om hur det är att vara regissör istället för skådespelare.

Nyhetsmorgons sommargäst denna vecka är Sissela Kyle, som bland annat berättade om hur det är att vara regissör istället för skådespelare.

Som skådespelerska och komiker har Sissela Kyle hyllats som en av Sveriges allra vassaste, men nu är hon aktuell i en ny roll. Förra hösten gjorde hon debut som regissör, och nu i augusti är det dags igen, då Sissela sätter upp pjäsen I sista minuten av Carin Mannheimer på Stockholms stadsteater. Det rör sig om något så ovanligt som en pjäs där de tre rollerna alla spelas av äldre kvinnor.

- Ofta dras man med en typisering av kvinnoroller i allmänhet och äldre kvinnor i synnerhet, som antingen är häxan eller bullmormor, säger Sissela Kyle.

Fullödiga kvinnoporträtt

- Så är det inte alls här utan det är egensinniga och allvarliga, levnadsglada och sorgsna, drastiska och ironiska kvinnor som är kompisar och vill dricka för mycket vin och och tjata om samma saker som man alltid pratat om. Det är fullödiga porträtt av människor som man väl känner igen och som är kul och gripande.

For vikarierande programledaren Johanna Koljonen berättar Sissela Kyle också om hur hon själv hanterade sin egen femtioårskris, via föreställningen Dina dagar är räknade, som hon skrev tillsammans med Calle Norlén.

Teater mot ålderskrisen

- Jag tänkte att om jag hade levt åt andra hållet så hade vi kommit till 1907. Då var männen sumprunkare och kvinnorna hade turnyr och ingen rösträtt. Jag fick yrsel av hur länge jag har levt och fick lite dödsångest. Så då gjorde jag den föreställningen och spelade den 150 gånger och så gick det över.

Samtalet kommer även in på komediserien Familjen Holstein-Gottorp som kommer i TV4 under hösten och där Sissela Kyle spelar drottning av Sverige ("Det är en komedi men ingen parodi", understryker hon) och Sisselas och Johannas gemensamma komedifavorit, amerikanska 30 Rock.

Se hela inslaget här ovan.

Familjen Holstein-Gottorp regerar Sverige i ny komediserie

Ätten Bernadotte sitter på den svenska tronen sen nära 200 år tillbaka. Men hur skulle det se ut om en annan familj ägde riksregalierna? Det svarar TV4:s nya...

Ätten Bernadotte sitter på den svenska tronen sen nära 200 år tillbaka. Men hur skulle det se ut om en annan familj ägde riksregalierna? Det svarar TV4:s nya humorsatsning om den fiktiva kungafamiljen Holstein-Gottorp på. Johan Ulveson, Sissela Kyle, Cecilia Forss och Robin Stegmar spelar huvudrollerna.

Snart börjar inspelningarna av TV4:s nya humorserie Familjen Holstein-Gottorp, som har premiär under 2013.

I tio avsnitt möter tittarna den älskvärda men lite självupptagna kungafamiljen som är som vi andra på många vis, men ändå inte alls.
- Vi fortsätter vår satsning på nya svenska komediserier och jag känner mig mycket stolt och glad över att få presentera en så stark skådespelarensemble i Familjen Holstein-Gottorp. Det är en härlig kombination av etablerade komiker och yngre talanger och jag är övertygad om att de kommer att bjuda tittarna på många skratt nästa år, säger Fredrik Arefalk, programchef TV4-Gruppen.

Holstein-Gottorps överhuvud - kung Erik XV - spelas av Johan Ulveson. Kungen är snäll men lite aningslös och har en övertro på sin förmåga att improvisera i nya situationer.

Hans fru, drottning Ulrika, spelad av Sissela Kyle, har komplex för sin lågadliga bakgrund och skulle hellre varit drottning på 1700-talet när undersåtarna kunde behandlas lite så som man behagade.

Kungaparet har barnen kronprins Oscar (Robin Stegmar) och prinsessan Lovisa (Cecilia Forss).

Kronprinsen känner sig fångad i sin roll och är egentligen ointresserad av att ta över tronen. Han hade hellre pysslat med musik eller film i stället för att behöva leta efter Sveriges nästa drottning. Lovisa är en mycket godhjärtad men inte så ”streetsmart” prinsessa som vill rädda regnskogarna och alla världens djur – men helst utan att anstränga sig.

I familjens absoluta närhet finns också deras kompetenta men hårt prövade presschef Tova Unger (Lisa Linnertorp). Hon får ständigt släcka bränder och kämpar för att upprätthålla bilden av det perfekta kungahuset.

Tillsammans med den hopplösa livvakten Torbjörn (Ola Norén) och kungens bästa vän, Philip ”Foffe” von Fersen (Christer Fant), bildar de kärnan i humorserien Familjen Holstein-Gottorp.

Serien har premiär i TV4 under 2013.

Familjen Holstein-Gottorp produceras av Jarowskij.
Producent: Susann Billberg Rydholm
Manus: Jacob Seth Fransson, Ola Norén och Per Gavatin
Regi: Jacob Seth Fransson, Ola Norén och Mårten Klingberg


Mer om Holstein-Gottorp:

Ätten Holstein-Gottorp härstammar från Gustav Vasa och hade kunnat regera Sverige i dag om det inte varit för att Gustav IV Adolf (av ätten Holstein-Gottorp) avsatts som kung 1809 och ersatts med sin barnlöse farbroder Karl XIII. Han efterträddes i sin tur av sin adoptivson, Jean-Baptiste Bernadotte, som blev kung Karl XIV Johan.