Figurerna i komediserien Familjen Holstein-Gottorp är påhittade - men faktum är att ätten Holstein-Gottorp finns i verkligheten och satt på den svenska tronen i nästan 70 år.

Holstein-Gottorp har anor till Gustav Vasa

Ätten Holstein-Gottorp kan räkna sina anor tillbaka till den danske kung Fredrik I, vars son Adolf av Holstein-Gottorp blev ättens stamfader, och till Gustav Vasa, via Karl IX:s dotter Katarina (det är lite invecklat med gamla stamtavlor).

Holstein-Gottorp regerade i Sverige 1751-1818, från Adolf Fredrik till Karl XIII, och hade kunnat regera än i dag om det inte varit för att Gustav IV Adolf (av ätten Holstein-Gottorp) avsattes som kung 1809 och ersattes med sin barnlöse farbroder Karl XIII. Denne efterträddes i sin tur av sin adoptivson, Jean-Baptiste Bernadotte, som blev kung Karl XIV Johan. Därmed var Holstein-Gottorpska ättens tid som svenska regenter över och Bernadotteska ätten tog vid. 

Svenska regenter av ätten Holstein-Gottorp

* Adolf Fredrik, kung av Sverige 1751 till sin död 1771 (ska enligt legenden ha ätit ihjäl sig på semlor).
* Gustav III, kung av Sverige 1771 till sin död död 1792 (mördad).
* Gustav IV Adolf, kung av Sverige 1792–1809 (avsatt).
* Karl XIII, kung av Sverige 1809 till sin död 1818.

Rysk tsardynasti

Förutom att de styrde Sverige under en period var ätten Holstein-Gottorp även den ryska tsardynastin 1762-1918, och är besläktad med de norska och danska kungahusen genom släkten Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (vi sa ju att det är invecklat).

Holstein-Gottorp och Bernadotterna

Holstein-Gottorpska ättens tid som svenska regenter må vara över, men ska man vara noga så finns det faktiskt en koppling mellan vår nuvarande kung och Holstein-Gottorpska ätten. Kung Carl XVI Gustafs farfars mor, Victoria av Baden, var nämligen barnbarnsbarn till Gustaf IV Adolf.