Vad händer om en utvald grupp personer tvingas leva som svenska bönder gjorde för drygt hundra år sedan? Under fem framgångsrika säsonger (2001 – 2004) fick deltagarna i svenska Farmen göra just det. Programmen snittade över miljonpubliken med en all time high på hela 1 835 000 tittare. Sedan dess har drygt 40 länder gjort om äventyret på olika gårdar jorden runt - från kasbah i mellanöstern till ranch i Chile och vinodling i Toscana.

– Farmen är ett av de mest engagerande programmen som vi någonsin har haft på TV4 så det känns väldigt kul att få väcka liv i detta igen. Jag ser fram emot att se nya deltagare axla utmaningen att på bästa vis sköta en gård och samtidigt ingå i ett spännande socialt spel, säger Fredrik Arefalk, programchef TV4.

Även programledaren Linda Lindorff ser mycket fram emot kommande säsong.

– Jag älskar Farmen och har längtat efter det här programmet i flera år! Konceptet är suveränt och känns om möjligt ännu mer rätt i tiden nu. I en tid när många av oss lever våra liv konstant uppkopplade blir utmaningen så mycket större och mer spännande att bo på en enslig gård ute i skogen utan el, rinnande, vatten eller uppkoppling, säger hon.

Nu är det hög tid att återvända till svenska Farmen. Inspelningarna äger rum på svenska landsbygden med början i juli och drygt två månader framåt. Självklart är Farmen fortfarande en idyll. Vackra omgivningar, rustika miljöer, natur, djur och svensk sommar. Farmen 2012 är också ett äventyr på liv och död med gårdsslakt, djurfödslar, och tvekamper som betyder vinna eller försvinna för två utvalda kämpar - men även glädje, vänskap och oväntade besök.