1. Förbered dig väl!
Analysera annonsen och företaget noga.Vad är det för kompetens de efterfrågar. Tänk igenom vilka kvalifikationer och erfarenheter du har som också efterfrågas i annonsen. Formulera gärna under första rubriken i ditt cv vad du har för mål och vad du har att ge.

2. Skriv tydligt, korrekt och lättöverskådligt.
Ditt cv bör vara lättöverskådligt. Läsaren ska snabbt kunna ögna igenom ditt cv för att se om du uppfyller de krav på kompetens och erfarenhet som arbetsgivaren vill ha. Strukturera dina rubriker i en logisk ordning för läsaren.

3. Se ditt cv som ett reklamblad.
Ditt cv:s främsta uppgift är att ta dig till intervju. Vad kan du tillföra som företaget behöver. Beskriv tex gärna vad dina färdigheter har givit för resultat. Lägg gärna dessa under en rubrik "Prestationer".

4. Undvik att bli för privat.
Din blivande arbetsgivare är i första hand intresserad av dig i din yrkesroll. Det är inte fel att kortfattat berätta om intressen och familj men undvik att bli alltför detaljerad. Undvik tex att tala om make/makas jobb eller ålder och namn på barnen.

5. Håll dig kortfattad, utan stavfel och med snygg layout.
Tänk på att ditt cv inte ska vara alltför långt. Försök att hålla dig inom två A4 sidor. De längre beskrivningarna kan du spara till det personliga brevet som är ett kompement till ditt cv. Använd dig av en layout och typsnitt som gör att ditt cv är lättläst. Times New Roman i 12 punkter är ett bra exempel på ett lättläst typsnitt.Undvik att bli för privat. Den som tar emot dina ansökningshandlingar kommer med all säkerhet att skriva ut dem. Därför är det viktigt att dina ansökningshandlingar är precis lika lättlästa utskrivna på en vanlig skrivare som på skärmen.