Ett första problem man kan stöta på som svensk ingenjör utomlands har med utbildningen att göra.
- Generellt står sig svenska ingenjörers utbildning bra jämfört med utbildningen i andra länder, men vi har ju både civil- och gymnasieingenjörer här i Sverige. I vissa länder får man inte kalla sig ingenjör om man inte har en akademisk examen, säger Christer Forslund.
- Men annars är svenskar allmänt sett ganska välsedda både vad gäller utbildning och erfarenhet. Till exempel anses svenskar vara väldigt bra på att planera, medan italienare är bra på design. Vissa kan tycka att vi är lite förmätna, att vi alltid tycker att vi vet bäst. Lite ödmjukhet kan vara bra.

Kulturella skillnader


Enligt Christer Forslund är det främsta man bör tänka på om man tänker sig en karriär utomlands att det finns stora kulturella skillnader mellan olika länder.
- Många unga svenskar som åker ner och jobbar i exempelvis Bryssel stannar inte så länge för de står inte ut med hierarkin. I Sverige kan man gå förbi några steg och prata med en högre chef om man har problem med något. Där nere får man bara gå till sin närmaste chef, gör man något annat så är man rökt.

Felix Herngren menar att de ingenjörer han träffade på sina resor verkade trivas väldigt bra med sin situation, och han tycker också att de är väldigt modiga som har vågat ta steget. Men visst finns det vissa problem lite beroende på var man hamnar någonstans.
- I Kina exempelvis, kanske i den asiatiska kulturen generellt, kan det vara svårt att säga ”nej” och ”jag vet inte”. Det är ju jobbigt om man sysslar med säkerhetsfrågor till exempel. De jag pratade med upplevde det som ett stort problem, och det gäller att försöka komma runt det.
- Han som jobbade på Jamaica var bekymrad över korruption i vissa fall, det kan nog vara ett problem om man är svensk. Vi ser det om en konstig grej, det funkar inte riktigt på samma sätt i Sverige. På Jamaica pratades det också en del om kriminalitet. Det var ett stort gängkrig där precis efter att vi hade åkt därifrån, när de jagade en maffialedare. Man får se till att vara försiktig angående vilka områden man rör sig i.

Kan man ta med familjen?


En annan sak som Christer Forslund tycker man ska kolla upp är hur det ser ut om man tänker ta med sig familj och barn när man åker. Det kan variera väldigt mycket när det gäller olika kostnader.
- Saker som vi tar för givet i Sverige, som skola, kan vara väldigt dyrt i andra länder. Jag har hört talas om fall där en termins skolgång för ett barn kostade 13 000 euro. Även kostnader för boende kan skilja mycket, man bör ta reda på vad som ingår i hyran, om det är möblerat eller inte till exempel.

Felix har positiva intryck vad gäller familjesituationen för de ingenjörer han pratat med, även om han förstår att det kan bli en del problem.
- Det svåra kan väl vara om man är två personer som har helt olika yrken och den ena har svårt att hitta ett jobb. Flera av de jag träffade hade mött kärleken i jobbet, och det är nog det bästa.
- För mig personligen är det ett stort problem att jag har en skilsmässa bakom mig, och då trasslar familjesituationen till sig. Jag har svårt att se en längre tid utan mina barn.

Lön och pension


Även ekonomiska frågor som lön och pension är givetvis något man bör ha koll på innan man ger sig iväg.
- Generellt sätt vill jag nog påstå att lönerna är ganska bra, men det kan vara svårt att jämföra. Här i Sverige pratar vi alltid om bruttolön, utomlands pratar man om nettolön. Dessutom finns det en slags bonusar utomlands vilket innebär att man får dubbel lön vissa månader om året. Men där har vi inom Unionen bra kontakter med andra länder i Europa, så vi kan hjälpa till att reda ut det, säger Christer Forslund.
- Dessutom skiljer det sig väldigt mycket när det gäller tilläggspensioner och privat itp. Det bör man reda ut innan man åker, och även där kan vi hjälpa till. Man kan också tala med sin arbetsgivare, Försäkringskassan eller sitt fackliga förbund.

"Sverige tillhör eliten"


Felix har fått intrycket att de svenska ingenjörerna står sig väl i konkurrensen och har mycket gott rykte.
- Det är ju ingen djuplodande undersökning jag har gjort, men jag har fått en bild av svenska företag utomlands. De får mycket skit i pressen ibland, men när man är ute i den jamaicanska djungeln och inser att Ericsson bygger master där som fungerar oerhört bra så blir man som svensk väldigt stolt. Sverige tillhör eliten inom ingenjörskonsten.

Felix har dessutom alltid varit intresserad av teknik och har fortfarande inte gett upp hoppet om att någon gång få chansen att jobba utomlands.
- Jag skulle verkligen vilja byta med ESA-tjejen i Holland, och även Mårten i Hollywood. Och killen som jobbar på Autoliv i Shanghai, med krocktester och sånt. Det verkade jättekul. Det är nog topp tre. Nej, hon som jobbar i Brasilien också. Där skulle jag gärna bo, ett otroligt häftigt land. Jag skulle verkligen vilja jobba utomlands. Jag blev väldigt inspirerad av att träffa de här ingenjörerna. De är otroligt nyfikna, och det är härligt att umgås med såna människor.