Två år sen flygolyckan i Umeå

Idag är det två år sen flygolyckan i Umeå, där åtta fallskärmshoppare och en pilot miste livet. Kvar lämnades dom anhöriga som varje årsdag möts upp för att tillsammans bearbeta sorgen. Efter att Sverige förra veckan skakades av ännu en dödsolycka inom fallskärmssporten, så väljer nu Rasmus Edling, bror till en av dom omkomna hopparna i Umeå att sträcka ut en hand till dom drabbade i Örebro.

Flygplanet efter dödsolyckan bärgas

På söndagen bärgas flygplanet som kraschade vid Örebro flygplats i torsdags.
- Flygplanet ska föras till haverikommissionens lokal i Strängnäs för fortsatt utredning, rapporterar Matilda Löfdahl, reporter på plats.

Senaste detaljen om flygolyckan - två mobiler hittade i vraket

TV4Nyheternas reporter Casper Karlqvist berättar om den senaste detaljen som framkommit om utredningen rörande flygolyckan vid Örebros flygplats. Två mobiltelefoner har hittats i vraket. Förhoppningen är att det inuti mobiltelefonerna kan finnas filmklipp från händelsen.

Flygsäkerhetsexperten: "Minsta rörelse kan tippa planet"

Flygsäkerhetsexperten Jan Ohlsson kommenterar flygolyckan som inträffade vid Örebro flygplats under torsdagskvällen. Han lyfter fram att flygplanen för fallskärmshoppning skiljer sig väsentligt från passagerarflygningar. "Man sitter inte fastspänd, man sitter på golvet", säger han och menar att varje minsta rörelse kan påverka flygningen.

Så här kan flygplansolyckan ha gått till, enligt haverikommissionen

Statens haverikommision har idag kunnat ta fram ett troligt händelseförlopp, men fortfarande vet man inte varför planet med fallskärmshoppare störtade vid Örebro flygplats i går kväll. Och idag har många tagit sig till flygplatsen för att hedra de nio personer som förolyckades i kraschen.

Lägre krav på privatflyg – ”Man vill inte överreglera”

Inom loppet av två år har totalt 18 personer omkommit när fallskärmsplan kraschat i Sverige. Medlemmar i fallskärmsklubben i Umeå säger i dag att gårdagens olycka är som att känslomässigt kastas tillbaka till 2019. Magnus Axelsson, flyginspektör vid Transportstyrelsen, förklarar att det är lägre säkerhetskrav för privata flyg än reguljära.

Flygolyckan i Örebro – detta har hänt

Strax efter sju på kvällen står ett litet propellerplan på landningsbanan på Örebro Flygplats. Planet, som är inlånat från Skåne, är av modellen DHC-2 Turbo Beaver och anropar flygledartornet att man är redo att starta. Här är en sammanfattning av de minuter före och efter den flygolycka som dödade nio personer under torsdagen.

Brandchefen om flygolyckan i Örebro: "Alla påverkas"

Flygolyckan i Örebro är den största olyckan som drabbat Örebro på 40 år sett till antalet drabbade. Det säger P-O Staberyd, brandchef på Nerikes brandkår. För TV4Nyheternas reporter berättar han om synen som mötte räddningspersonalen på plats och hur de försökte rädda liv. En insats som inte lämnar någon oberörd och kräver bearbetning efteråt, säger Staberyd.

Svenska fallskärmsförbundet: ”Nej inte en gång till!”

Under torsdagskvällen kraschade ett flygplan vid Örebros flygplats. Ombord befann sig åtta fallskärmshoppare och en pilot, som alla omkom. För nästan exakt två år sedan inträffade en liknande olycka i Umeå.
”Att det här händer två gånger på två års tid känns helt ofattbart”, säger Anna Oscarsson, kommunikationschef på Svenska fallskärmsförbundet.

Flygplansexperten om olyckan: ”Plantyp som kräver stort underhåll”

Under torsdagskvällen kraschade ett flygplan i Örebro, där samtliga nio ombord omkom.
Vittnen har sett att planet vinglade till innan olyckan, säger flygsäkerhetsexperten Jan Ohlsson något som kan vara en av orsakerna till olyckan eftersom viktfördelningen ombord kan varit ojämn. Men en annan sak som också kan leda till olyckor med den här typen av plan är att de vanligtvis ses som ett robust plan, men som byggts 1966 och därför kräver noggranna rutinkontroller.

Alla nio ombord har omkommit i flygkraschen i Örebro

Nio personer har omkommit efter flygkraschen som inträffade vid Örebro flygplats igår kväll. Ombord fanns en pilot och åtta fallskärmshoppare och planet havererade strax efter att det lyft från marken.

TV4Nyheterna på plats: ”Poliser spärrar av”

Ett flygplan har kraschat vid Örebro flygplats. Ett flertal personer har omkommit i flygolyckan, uppger polisen. Filip Jacobson, reporter på TV4Nyheterna, är på plats och berättar om läget.

Flygkrasch i Örebro – nio personer ombord

Ett flygplan med en pilot och åtta fallskärmshoppare har kraschat nära Örebro flygplats. Anders Lännholm, räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen berättar att det verkar röra sig om ett starthaveri. En räddningsinsats pågår just nu.