Fotboll: Damallsvenskan

Slut för säsongen
Slut för säsongen

Senaste från Fotboll: Damallsvenskan

TV: Se Martas show mot AIK

Tyresös fotbollsdamer fortsätter att jaga Malmö i den allsvenska toppen.

Tyresös fotbollsdamer fortsätter att jaga Malmö i den allsvenska toppen.

Bakom onsdagens 4-0-seger mot bottenlaget AIK låg - som vanligt - Marta som inledde målskyttet i 53:e minuten och även satte 3-0. Brasilianskan har nu gjort tolv mål. Marta passade dessutom fram till Madelaine Edlunds 2-0 och 4-0.

- Det var Martas vinnarskalle som klev fram i andra halvlek, sade Tyresös tränare Tony Gustavsson till TV4 Sport.

- Sen krävs det ibland en halvlek för att trötta ut motståndarna.

Tyresö har 43 poäng, Malmö 45 med fem omgångar kvar.

För AIK så ser läget allt tyngre ut. Till Örebro ovanför nedflyttningsstrecket skiljer det sex poäng.

Törnqvist förlorade sista matchen

Tyresö gick till sommaruppehåll med förstärkt serieledning efter 3—1 mot Göteborg. Men det var också Göteborgs mittback Jane Törnqvists sista match i...

Tyresö gick till sommaruppehåll med förstärkt serieledning efter 3—1 mot Göteborg. Men det var också Göteborgs mittback Jane Törnqvists sista match i karriären.

- Det känns bra. Nu är det slut, sade hon efter matchen.

På tisdagen avslutade Jane Törnqvist sin fotbollskarriär med Göteborg mot Tyresö, laget hon spelade för när hon debuterade i damallsvenskan 1993. Och efter första halvlek såg det ut som att Törnqvist kunde få avsluta en lång karriär med seger mot serieledaren. Sara Lindén gav gästerna ledningen i den 42:a minuten då hon petade in ett inspel från Johanna Almgren.

Men Tyresö fick upp tempot, och framför allt var det brasilianskorna Marta och Elaine Moura som hade uppvisning. Marta blev tvåmålsskytt och Moura avslutade ett fint anfall i mål.

Jane Törnqvist spelade sin 100:e match i rad för Göteborg. Men fick avsluta med förlust.

- Vinst är ju alltid roligare. Men vi tappar i andra, första gör vi riktigt bra, sade Törnqvist som fortsatte med att beskriva sin egen insats.

- Jag gör en okej match. Kan inte göra så mycket mer, försökte gå mer upp i andra men kom inte till några riktiga avslut.

I Tyresö gladde sig spelarna åt segern och den starka upphämtningen från första halvlek. Men spelarna beskrev också vad Jane Törnqvist har betytt för svensk fotboll.

- Det var kul att man fick vara med på hennes sista match. Men det är tråkigt, för hon är en väldigt duktig fotbollsspelare, säger Lisa Dahlkvist som spelade tillsammans med Törnqvist under två säsonger.

- En helt otrolig spelare. Hon är ett levande bevis på att man kan hålla på länge. Verkligen en storspelare och jättetråkigt att hon slutar, sade Caroline Seger.

Jane Törnqvist har inte bestämt vad som händer efter karriären. Men förlusten mot Tyresö verkade inte ta allt för hårt.

- Det var mycket familj och vänner här och kollade, det kunde inte bli bättre.