Vad är GeBortTillSport?
GeBortTillSport är ett initiativ som syftar till att så många som möjligt ska kunna idrotta på lika villkor, oavsett ursprung, religion, kön eller ekonomisk förutsättningar. Genom att samla in utrustning som inte används och fördela till de som behöver, skapas förutsättningar för sport på lika villkor. En del i projektet är själva insamlingen av utrustning. En annan del i projektet är auktion av idrottsprofilers prylar och utrustning. Pengarna går till ett nyinstiftat GeBortTillSport-stipendium där TV4 i samarbete med Folkspel stöttar initiativ som främjar barn och ungdomars möjlighet till idrott.

Hur går insamlingen av idrottsutrustning till?
Insamlingen sker på 57 orter den 10 september 2017. Du lämnar utrustningen på någon av de platser där vi finns. Insamlingen är öppen klockan 10-16 på samtliga orter, förutom i Stockholm och Karlstad där insamlingen börjar redan klockan 9.

Många har fotbollskor, hockeyskydd, skidor m.m. som ligger nedpackade i källaren eller på vinden till ingen nytta. Vi uppmuntrar alla som har utrustning som inte används att skänka den så den kan nyttjas av de som vill eller behöver.

Var ska man lämna sakerna man vill skänka bort?
Du lämnar utrustningen på din närmsta Fritidsbank eller på någon av 14 övriga inlämningsplatser. Här hittar du en lista på var du kan skänka utrustning under GeBortTillSport-dagen. 

Varför har ni fler lokaler i södra Sverige än i norra?
Utrustningen som samlas in på GeBortTillSport-dagen skänks vidare till Fritidsbanken, där man sedan kan låna den helt gratis. Insamlingsplatserna för GeBortTillSport är de orter där Fritidsbanken har verksamhet idag, eller där de kommer att öppna inom snar framtid. Antalet orter ökar dock ständigt och målet är att det på sikt ska finnas minst en Fritidsbank i varje svensk kommun.

Jag kan inte ta mig till en Fritidsbank på GeBortTillSport-dagen, men jag skulle gärna vilja hjälpa till ändå. Vad kan jag göra?
Fritidsbanken tar kontinuerligt emot sport- och fritidsutrustning, så har du ingen möjlighet att lämna dina saker på GeBortTillSport-dagen så går det bra att komma vid något annat tillfälle. Din lokala Fritidsbanks öppettider hittar du här.

Vad är det för sportutrustning ni behöver?
Det kan vara skridskor, racketar, skidor och bollar. Vi tar även emot fritidsutrustning såsom tält, liggunderlag och liknande – vi tror att det finns behov av all typ av utrustning. Det viktiga är att den är i så gott skicka att den går att använda. Om du själv har svårt att avgöra det så ta med sakerna så kan våra representanter avgöra det på plats

Vem får den sportutrustning som jag skänker?
Insamlingen sker i samarbete med Fritidsbanken. Där kan de som vill låna utrustning gratis för att testa på eller börja utöva någon idrott eller fritidsaktivitet. Den utrustning som skänks under GeBortTillSport-dagen kommer att fördelas mellan alla lokala Fritidsbanker och sedan finnas för gratis utlåning. Läs mer om var de finns här

Vilka är Fritidsbanken?
Fritidsbanken är en ideell organisation som drivs utan kommersiella intressen. Verksamheten bygger på lokalt och långsiktigt engagemang och finns sedan starten 2013 etablerade över hela landet. 

Genom att ta tillvara och låna ut alltifrån fotbollar och skateboards till skidor och hockeyskydd främjar Fritidsbanken ökad spontanidrott, hälsa och välbefinnande. Fritidsbanken bidrar också till ett mer hållbart samhälle genom att satsa på smart återbruk. 

Det funkar lite som ett bibliotek där alla, oavsett ålder, kön och social bakgrund, får låna. Allt är gratis och man får låna utrustningen i 14 dagar.

Hur gör jag om jag vill låna och använda utrustningen ni samlat in? 
Besök den Fritidsbank som ligger närmast dig! Se komplett lista över Fritidsbankerna här. Alla kan låna och allt är gratis!

Vilka står bakom GeBortTillSport?
GeBortTillSport skapades av Ida Björnstad som nu är en av projektets främsta ambassadörer. Projektet drivs idag av TV4, i samarbete med Fritidsbanken som tar hand om utrustningen och ser till att den blir tillgänglig för de som behöver den.

GeBortTillSport genomförs 2017 också tillsammans med Folkspel.

Vad betyder det och vad är Folkspel?
Folkspel är en ideell organisation och kallar sig själva föreningslivets eget spelbolag. De ägs av 70 riksorganisationer i Sverige. Vi tycker det är viktigt att GeBortTillSport har en tydlig förankring i föreningslivet och därför har vi valt att samarbeta med dem. På Folkspels hemsida kan du läsa mer om deras arbete för föreningslivet.

Vad händer med pengarna från auktionerna?
Pengarna går till ett nyinstiftat GeBortTillSport-stipendium där TV4 i samarbete med Folkspel stöttar initiativ som främjar barn och ungdomars möjlighet till idrott.

Vad är GeBortTillSport-stipendiet?
Som del i GeBortTillSport har svenska idrottsstjärnor såsom Charlotte Kalla, Zlatan Ibrahimovic, Sarah Sjöström, Henrik Lundqvist, Anja Pärson och Börje Salming skänkt sin egen idrottsutrustning som auktionerats ut på Tradera. Auktionsintäkterna har oavkortat gått till det här nyinstiftade stipendiet där TV4 i samarbete med Folkspel stöttar initiativ som främjar alla barn och ungdomars möjlighet till idrott. Summan är 5 000–50 000 kronor per stipendium och beroende på ändamål.

Vem kan ansöka?
Alla barn och ungdomar mellan 6–20 år kan ansöka till GeBortTillSport-stipendiet. Även föreningar, enskilda lag eller organisationer är välkomna att söka. Kriteriet för att ansökan ska bli godkänd är att ändamålet är avsett för barn och ungdomar mellan 6–20 år. Är personen under 18 år ska även målsman fylla i ansökan nedan.

Hur ansöker jag om GeBortTillSport-stipendiet?
Du ansöker via ett ansökningsformulär som du hittar här. Ansökan är öppen mellan 10 september och 30 november 2017. Under februari 2018 presenteras samtliga vinnare. Vinnarna kontaktas personligen.

Hur bestäms det vem som får stipendium?
En jury kommer att bestämma vilka som tilldelas GeBortTillSport-stipendiet. Ge BortTillSport-stipendiets jury består av Ida Björnstad, initiativtagare, Carina Olofsson, Folkspel, Joel Lundqvist, Frölunda- och Tre Kronors lagkapten och Erik Westberg, sportchef Bonnier Broadcasting.