Elin Hansson, Eric Ericsson, Dajana Jovanovic och Luis Boström är alla enastående athleter och de tog sig hela vägen till final i Gladiatorerna. Här ger de sina bäst tips till kommande utmanare.

Hur klarar man uttagningarna på bästa sätt?

Elin: Var väl förberedd inför de fysiska testerna. Det gäller att ha tränat allsidigt och vara stark i överkroppen. Sen på uttagningsdagen ska man se till att vara sig själv. Värm upp ordentligt och fokusera på varje uppgift. Du får bara ett försök att visa upp dig själv.

Eric: Var smart och kolla upp vilka moment dom har testat innan så du kan specialträna just dom. Men generellt handlar det om att vara allroundtränad och VAR DIG SJÄLV! Det kommer du längst på.

Dajana: Jag är övertygad om att man måste vara sig själv, framför allt bjuda på sig själv under intervjuerna och under tiden man är där. Att ha det lilla extra som sticker ut från mängden men samtidigt visa sin målmedveten och varrför just du ska fightas mot Gladiatorerna. Uttagningen kräver att du ska kunna prestera maximalt i varje moment med relativt liten återhämtningstid mellan momenten.

Luis: Man ska vara allsidigt tränad och vara "originell". Det räcker inte med att vara snabbast och göra mest saker, man ska vara trevlig och social och bjuda på sig själv också. Försök stå ut från mängden.

Hur ska man träna och äta för att bäst klara av uttagningarna?


Elin: För att klara testerna ska du försöka träna så allsidigt som möjligt. Ofta är det dock överkroppsstyrkan som blir avgörande. Se till att du kan göra några chins och att du kan klättra i rep! Många utav grenarna i programmet kräver styrka i överkroppen så du måste vara tillräckligt stark för att klara av att bära din egen kroppsvikt i armarna. Konditionsträna! Det tar lång tid att spela in ett program och många grenar handlar om mjölksyratålighet. Ät en allsidig kost med betoning på protein, grönsaker och bra fetter. Ät en ordentlig frukost och ha med dig något för att kunna fylla på med energi under dagen. Ägg är perfekta att ha med i väskan tillsammans med några mandlar!

Eric:
Uttagningarna pågår under en hel dag, så fyll på kontinuerligt så du orkar leverera!

Dajana: Först och främst krävs det att du är allsidigt tränad och inte endast tränar på gymmet som många kanske tror. Intervallöpning är kanon för att förbättra mjölksyratröskeln och återhätmtningen men samtidigt krävs det att du är uthållig! Träna snabbhet i form av snabba vändningar i kombination med olika hopp, övningar där du lyfter din egen kroppsvikt så många gånger du orkar. Kosthållningen är alltid viktigt för att kunna prestera på topp och protein som är musklernas viktigaste byggstenar, bör finnas med i alla måltider som du äter!

Luis: Man ska inte vara rädd för lite smällar. Träna mycket intervallöpning. Parkour (hinderbanor) samt uthållighet är bra att träna.

Vilken är den viktigaste egenskapen en utmanare bör ha för att ta sig långt i Gladiatorerna?


Elin: Som utmanare måste du ha en vinnarskalle! Grenarna är ca 30-60 sekunder långa och sen är det mycket vila mellan. Det gäller att kunna trigga igång sig själv och köra 110% när det är din tur! Sen är det viktigt att vara taktisk och tänka igenom bästa teknik i grenarna.

Eric: Vinnarskalle! Vill du så går det!!!

Dajana: Den viktigaste egenskapen tror jag är den mentala förmågan eftersom alla som söker är goda athleter. Att kunna vända ett nederlag till något positivt samtidigt som Gladiatorerna gör allt för att distrahera och psyka dig är svårt. Att samtidigt se din motståndare ta poäng medan du misslyckas kräver enorm inställning, vilja och vinnarskalle. Kunna prestera när det verkligen gäller är viktigt och aldrig ge upp!

Luis: Man ska ha sina 3 S : snabbhet, smidighet och styrka. Sen skadar det inte att vara teknisk av sig.

Vilka är era tre bästa råd till kommande utmanare för att gå så långt som möjligt i Gladiatorerna?


Elin: Ha roligt! Allt går så mycket bättre när man tycker det är roligt och kan njuta av upplevelsen :). Var väl förberedd! Det smäller hårt i gladiatorerna, förvänta dig inget annat och var beredd på att få stryk. Träna hårt och allsidigt så kommer du gå långt!

Eric: Tänk smart, lura Gladiatorerna! (Mycket muskler, liten ..... ni vet ;) Håll dig skadefri! Var till 110% en vinnare redan när du kliver ut på arenan. Ät upp allt och alla som kommer i din väg!

Dajana: Var alltid dig själv och tänk inte på saker och ting runtomkring som kan distrahera dig. Alla är vi olika! Våga visa glädje och känslor, speciellt när det går bra för det psykar Gladiatorerna. Tänk alltid positiva tankar inombords innan du ska in på arenan och fightas. Lägg inte energi på grenar som gjorts, fokusera på vad som komma skall. Värm upp ordentligt inför varje gren!

Luis: Var dig själv. Älska att utmana dig själv och ge för fan aldrig upp! Då kommer man långt. Träna Parkour inför hinderbanan! Det ger dig en stor fördel!