Tidigt på morgontimmarna den 4 juni 2000 hittas 31-åriga Pernilla Hellgren mördad i Falun. Polisen kan säkra DNA-spår från hennes byxor och trosor och ett 16-årigt vittne säger sig ha sett en kraftig man sitta på en kvinna och hålla händerna runt kvinnans hals.

Polisen är till en början är optimistisk till att hitta gärningsmannen och snart efter mordet grips en 46-årig man och fallet verkar klaras upp. Men mannens DNA stämmer inte överens med spåren som hittats på brottsplatsen och han släpps.

Under åren som följer kommer utredningen växa till en av de största i Sverige. Den kommer att kantas av nedskärningar och resursbrist, värdefulla tips hamnar på hög och blir liggande.

Utredarna kommer att åka både till Holland och Tyskland i jakten på den skyldige.

I november 2006 är den huvudmisstänkte en tysk lastbilschaufför som mördat kvinnor över hela Europa. Han har haft körningar till Falun vid tiden för mordet på Pernilla.

Samtidigt kommer det första tipset om en annan lastbilschaufför, hemmahörande i Torsåker, endast fem mil från Falun. Det tipset blir liggande men när samma namn kommer in igen ett år senare görs en begäran om att förhöra och topsa honom. Trots begäran händer ingenting och träffen i DNA-registret kommer först när mannen tas in på förhör misstänkt för ett annat mord nära åtta år senare...

Se GW:s syn på utredningen som växte till en av de största i Sverige 21.00 i TV4.

Se GW:s mord på TV4 Play.