Helt sjukt

Sponsorer

Ny säsong 12 september! i TV4
Ny säsong 12 september! i  

Senaste från Helt sjukt

0:31
Spela
Dr Mikael om löss

Dr Mikael om löss

Vilka är våra mest googlade sjukdomar, krämpor och besvär? Dr Mikael reder ut!

Vilka är våra mest googlade sjukdomar, krämpor och besvär? Dr Mikael reder ut!

0:30
Spela
Trailer: Säsongspremiär för Helt sjukt

Trailer: Säsongspremiär för Helt sjukt

Helt sjukt är tillbaka under ledning av Petra Mede, tillsammans med TV-doktorn Mikael Sandström och psykologen Jenny Knutsson. Under säsongen gästas de av bland andra Sven Melander, Samir Badran, Bianca Ingrosso och Anders Bagge. Säsongspremiär 12 september på TV4 och TV4 Play.

Helt sjukt är tillbaka under ledning av Petra Mede, tillsammans med TV-doktorn Mikael Sandström och psykologen Jenny Knutsson. Under säsongen gästas de av bland andra Sven Melander, Samir Badran, Bianca Ingrosso och Anders Bagge. Säsongspremiär 12 september på TV4 och TV4 Play.

Helt sjukt tillbaka i TV4

Den 12 september är Helt sjukt tillbaka på TV4. Petra Mede är nu programledare och har vid sin sida experterna ”Doktor Mikael” Sandström och psykologen Jenny...

Den 12 september är Helt sjukt tillbaka på TV4. Petra Mede är nu programledare och har vid sin sida experterna ”Doktor Mikael” Sandström och psykologen Jenny Knutsson. Bland gästerna i årets säsong ses bland annat, Bianca Ingrosso, Samir Badran, Lotta Schelin och Sven Melander.

– Det är en ynnest att få vara en del i ett program där gäster så ärligt och generöst berättar om sina erfarenheter och där vi alla tillsammans kanske blir lite klokare, säger Petra Mede.

I TV4:s egen talkshow om hälsa och sjukdomar blandas intressanta diskussioner och fakta med en stor portion humor och värme. Petra Mede är programledare och har med sig läkaren Mikael Sandström och psykologen Jenny Knutsson. Varje vecka gästas programmet av två folkkära gäster som öppenhjärtigt berättar om sina sjukdomar eller hur det är att få en diagnos.

Bland gästerna ses bland annat Bianca Ingrosso som berättar om sin dagliga kamp med bulimin, Sven Melander om hur cancerbehandlingen faktiskt var värre än sjukdomen och Samir Badran pratar ut om sin utbrändhet.

- Helt sjukt tar, vågar jag säga, en stark plats i TV4s hösttablå. Gästerna i årets säsong är oerhört modiga när de öppnar upp och talar om svåra ämnen som berör. I Helt sjukt står samtal om livet i fokus och Petra Mede guidar, på sitt alltid oerhört proffsiga sätt, gästerna i ärliga och fina samtal med Doktor Mikael och psykologen Jenny. Tittarna kan se fram emot djupa samtal, tips och mycket skratt, säger Anika Beclijevski, exekutiv producent på TV4. 

Här är säsongens alla gäster:
Anders Bagge
Bianca Ingrosso
Pernilla Wahlgren
Samir Badran
Per Elofsson
Lina Hedlund
Andreas Lundstedt
Lotta Schelin
Morgan Alling
Shirley Clamp
Stina Wollter
Sven Melander

Helt sjukt har säsongspremiär torsdag 12 september klockan 21.00 på TV4 och TV4 Play.

Läs chatten om ADHD med Ing-Marie Wieselgren, Frank Andersson, Camilla Henemark och Dr Eric Rydman.

Säsongens sista Helt sjukt handlade om ADHD. Efter programmet svarade specialisten Ing-Marie Wieselgren, brottningslegenden Frank Andersson, artisten Camilla...

Säsongens sista Helt sjukt handlade om ADHD. Efter programmet svarade specialisten Ing-Marie Wieselgren, brottningslegenden Frank Andersson, artisten Camilla Henemark och Dr Eric på tittarnas frågor i en chatt. Här kan du läsa alla frågor och svar.

Jimmy: Frank. Hur var det att göra adhd utredningen? Vad har du för erfarenhet om det? Tyckte du att det var svårt?
Frank Andersson: Det svåraste var att ta sig dit. Väl där fick jag alla rätt på provet! ;) Det behövdes!

Snoken: Tja Frank. Hur har din adhd påverkat dig i ditt liv? Berätta gärna, tack!
Frank Andersson: Det har påverkat både bra o dåligt men med facit i hand, mest bra ! Tror inte jag hade tagit mig dit jag är idag utan min diagnos. Ibland behöver man den där extra energin och jävlaranammat.

Mariah: Vad tar du för medicin Frank?
Frank Andersson: Just nu ingenting pga att jag äter hjärtmedicin och man får inte kombinera. Åt concerta förut men ska kolla upp nu vad det blir härnäst.

Heman: Hej Camilla Henemark. Du pratar sprudlande och rösen är glad men du har så ledsna ögon. Är du mest glad eller ledsen?
Camilla Henemark: Just den här dagen mådde jag inte så bra men det är på väg att bli bättre. Jag hoppas att jag fick fram något vettigt trots att jag hade lite ledsna ögon just idag. 

Pia: Vad ska man göra när barnet inte tar emot hjälp utan försöker hjälpa sig själv med alkohol och droger. Min son är 29 och var 25 när det blev bekräftat. Misstänkte själv adhd när han var 5 år.
Ing-Marie Wieselgren: Hej. Det är en svår situation när personen inte vill själv men omgivningen ser att det behövs hjälp. Försök att se om det finns någon person han har förtroende för som skulle kunna ta med honom och söka hjälp. Försöka hitta något han kan se att han kan vinna. Ofta kan man bara finnas till och vänta på rätt tillfälle. Hoppas ni hittar en lösning. 

Linn Ulfstedt: Frank. Hej! Äter du medicin för din ADHD och hur funkar det för dig? Jag har själv ADHD och jag kan inte gå en dag utan min medicin, då den hjälper mig så extremt mycket.
Frank Andersson: Har tidigare ätit concerta men har just nu en paus då jag äter hjärtmediciner varje dag och just concerta går inte att kombinera med dem. Men jag behöver också medicin varje dag för att fungera helt!

Ellinor: Var gjorde du utredningen? Tog den flera dagar?
Frank Andersson: Jag gjorde min utredning vid Fridhemsplan. Kommer dock inte ihåg stället men ett privat. Har för mig att jag var där vid 2 tillfällen.

Anders: Min son har ADHD och han får Strattera för detta. Ni säger att medicinerna är narkotikaklassade preparat men som jag har förstått så är Strattera inte det. Detta tycker jag att ni skall informera om, detta är en hake för många att tror att all medicin för ADHD innehåller narkotika!
Dr Eric: Hej Anders! Du har förstås helt rätt. Strattera är ett relativt nytt läkemedel som används mot ADHD och till skillnad mot de läkemedel som vi pratade om i programmet är det inte narkotikaklassat. Tack för förtydligandet! 

Maria: Att möta barn med adhd kräver förståelse och det finns inte än. Och en annan sak är personalen i skolan behöver också utbildning i mängder.
Ing-Marie Wieselgren: Jag hoppas att det kommer vara självklart i framtiden att det ingår i förskolärar och lärarutbildningen. Bra kunskap och resurser att möta barnen på ett individuellt sätt kan göra stor skillnad. 

Till Frank: Hur förändrades ditt liv när du fick veta att du hade adhd?
Frank Andersson: Sen jag fick min diagnos o började medicineras o gå i terapi så har jag fått en helt annan struktur i livet o därmed en helt annan livsglädje så bara positivt.

Beatrice: Hej Camilla. Går du hos psykolog nu? Behöver man psykolog om man har adhd? Kostar det? I så fall hur mycket?
Camilla Henemark: Hej, Nej! Man måste inte gå till psykolog om man har adhd. Vad det kostar är svårt för mig att svara på då det säkerligen är olika i olika kommuner. Jag själv står i kö och har inte fått den hjälp jag behöver än, men hoppas att det ska lösa sig.

Anna: Det Camilla sa om att föräldrar till barn med adhd måste få stöd, var kan jag få det? Min tonåring får bra hjälp på Bup men ingen där har erbjudit stöd till mig som är ensamstående förälder. Jag har heller inte frågat utan tänker ensam är stark. Tack för ett bra program!
Ing-Marie Wieselgren: Det är lite olika organiserat i olika kommuner. Fråga på BUP och gå in på 1177.se och på din kommuns hemsida så kan det finnas information. Det finns på många platser bra föräldragrupper och specialanpassat material för föräldrar. 

Liv: Tja Frank. Kul med sketcherna. Du är bra skådis! Blev du skrämd eller lättad när du fick veta att du hade adhd? Visste du vad det var innan du fick diagnosen?
Frank Andersson: Hade ingen större inblick i vad det innebar innan men skrämd blev jag inte. Mest lättad att hitta orsaken till att jag kanske gjort som jag gjort alla gånger. Sen att allt såklart inte beror på adhd, jag kan inte skylla allt på det men ändå skönt att få en annan förståelse.

Army of lovers:
Hur går det för army of lovers nu? Ni var sjukt bra! Har du och Alexander Bard kontakt? Han måste väl också ha någon form av bokstavskombination? Var det svårt att jobba ihop?
Camilla Henemark: Jag kan inte avgöra om Alexander har någon diagnos, men det skulle inte skada om han kanske gjorde en utredning.. skratt! Har inte pratat med någon annan i bandet sen vi klev av scenen i Malmö för ett år sedan.

Hampan: Tja Frank. Älskar att höra dina historier! Känner du att adhd:n gör dig yngre och mer fri? Fattar du vad jag menar, att du kommer undan med vad som helst för du har adhdn att skylla på?
Frank Andersson: Nä jag skyller inte på det. Har ju ändå levt med det utan att veta om det i över 50 år så efter det har jag inte haft så mkt att skylla på och definitivt inte adhd. Men däremot har man ju kanske en större förståelse till att man gjort som man gjort vissa gånger. Men där inte sagt att allt berott på just adhd.

Kastrerade ankan: Jag har frågan är det verkligen amfetamin och kokain i medicinen?
Ing-Marie Wieselgren: De läkemedel som vanligen används i Sverige är amfetaminliknande preparat men oftast inte amfetamin och aldrig kokain. 

Kastrerade ankan: Frank hade du mycket uppmärksammhet i skolan som jag har. Jag har ADHD.
Frank Andersson: Jag fick en del uppmärksamhet. Men inte för att jag var bra då utan för att man var busig och hade extremt svårt att vara still.

Cilla: Hej La Camilla. Hur känns det att ha adhd? Kan du försöka förklara hur det känns för en som inte vet?
Camilla Henemark: Ofta känner man sig missförstådd och kanske orättvist behandlad ibland. Ibland försätter man sig i pinsamma situationer för att man känner sig misstolkad.

Nyfiken: Är det vanligt med samsjuklighet med andra diagnoser som depression eller bipolär sjukdom. Misstänker add och har dessutom dippar 2-3 går per år som varar ca en till 2 veckor men inte lika djupa som depression.
Dr Eric: Det är oerhört vanligt att man har fler än en psykiatrisk diagnos. Speciellt när det kommer till ADHD/ADD. Man brukar uppskatta att 60-70 procenta av alla som har ADHD samtidigt har minst en annan psykiatrisk diagnos. Patienten har oftast rätt så misstänker du själv att du har ADD tycker jag att du ska vara tydlig med detta till din behandlande läkare/psykolog.

Fanny: Hur var det att vara med i Let’s dance? Förstod de andra deltagarna dig eller var du utanför? Kan det försvåra ditt sociala liv?
Frank Andersson: Let’s dance var en stor utmaning o är nog ingenting jag hoppat på om det inte vore för adhd. Det funkade bra i gänget. Jag är väldigt social när jag känner mig trygg. Min danslärare märkte dock direkt om jag tagit medicin eller inte för det var ju ett helt annat fokus med concertan.

Gunnar Grå: Hej Frank, på vilket sätt menar du att fungerar helt när du tar medicin jämfört när du inte tar det?
Frank Andersson: Menar mer med tider o möten osv. Allt sådant fungerar med medicinen men inte alltid utan.

Maria: Är det svårare att vara tjej och ha ADHD tror ni?
Ing-Marie Wieselgren: Det är tyvärr ofta svårare att få rätt hjälp tidigt eftersom det oftast inte uppmärksammas så bra. Det finns många fördomar fortfarande som gör att tjejer ska vara på ett visst sätt vilket gör att man kan ha extra svårt att passa in i det som anses som normen idag. Så för vissa är det nog svårare att vara tjej och ha ADHD men i de flesta fall så är det som med allt annat större skillnad mellan olika individer än mellan tjejer och killar. jag hoppas tjejer ska våga prata mer om hur det är att ha ADHD så att vi lär oss mer. 

Marton: Har du andra hjälpmedel Frank nu som du inte äter medicin. För att få struktur och ordning i vardagen?
Frank Andersson: Jag har min fru! Utan henne skulle det inte funka!

Namn: Helt sjukt vad bra program. Synd att det är sista. Till gästerna: Läser du det som skrivs om dig i tidningarna? Hur mycket av det man läser är sant skulle du säga?
Camilla Henemark: Att vara med i Let’s Dance var en enorm utmaning. Men jag ÄLSKAR utmaningar. Jag kände en hel del av deltagarna sedan tidigare och det tror jag var det som det gjorde att jag vågade ta mig an den utmaningen. Dessutom var Tobias Carlsson en underbar människa med ett stort hjärta och öppet sinne. Vi blev nära vänner och lärde oss mycket från varandra. Även om det var si och så med dansen från min del var det något av det bästa jag gjort. Även om jag medvetet höll avstånd från sociala medier under min tid i programmet.

Norrortsbo: Är Litium en medicin för ADHD?
Ing-Marie Wieselgren: Nej det är en medicin som framförallt används vid bipolär sjukdom (manodepressiv sjukdom) som stämningsstabiliserande läkemedel för att förebygga depressioner eller manier 

Calle: Hej! Det är så att jag tidigare fått en adhd diagnos. Nu har jag flyttat och har en ny läkare som ifrågasätter min diagnos. Hur ska jag gå vidare? Ska jag kräva en ny utredning för att vara säker på att få rätt behandling? Tack för et bra program!
Dr Eric: Hej Calle! Det viktigaste är förstås att du får rätt hjälp! Som vi var inne på i programmet är psykiatriska diagnoser oftast svåra att ställa och diagnoser kan variera mellan olika behandlande läkare. Ibland sätts likhetstecken mellan diagnos och behandling vilket är olyckligt. Det viktigaste är att du får rätt behandling. Berätta för din nuvarande läkare vad som tidigare hjälpt dig så att du kan få motsvarande behandling. 

Sam: Hej Frank! Hur ser du på medicinering? Hur blir ens personlighet förändrad när man har tagit medicinen och inte? Märker man det tydligt?
Frank Andersson: Man får ingen personlighetsförändring direkt. Inte vad jag känner iaf förutom att man får mer fokus. Men vet många, speciellt barn som blivit lite "avtrubbade" osv så antar att d e individuellt o kan nog lätt bli så innan man fått ordning på sin rätta dos. Jag började med 16 mg o är nu uppe i 36 mg. Bättre att börja lågt och sen att inte ta högre dos än vad som faktiskt behövs. Det tror jag e viktigt!

Jossan: Min fråga är till Camilla Henemark. Vad är det bästa och det värsta med adhd tycker du?
Camilla Henemark: Värsta: Att man ständigt känner att man gör sin omgivning besviken. Även om man inte menar det Bästa: Att man sällan är tråkig.. även om det kostar på att ständigt ligga på topp är man oftast en kul typ.

Eva: Frank, du skriver att du äter hjärtmedicin och inte kan ta concerta, varför tar du inte strattera?
Frank Andersson: Ska tillbaka till min hjärtläkare nu i mitten på maj och då får jag reda på vad jag får ta för adhd medicin o inte.

Tvåbarnsmamma: Till C: Har du ärvt adhdn från någon i släkten? Är det någon du är lik?
Camilla Henemark: Jag vet inte, men min mormor var ganska "dynamisk" kvinna.

Helena: En stor kram till Frank Andersson som sa att inte alla barn som är busiga har Adhd! Förr i tiden kom barn i olika trotsåldrar och visade sin egen vilja busade lite och var lite allmänt ilsken av sig. De var i "trotsåldern" sa man. Det var helt naturligt. Men sedan kom alla dessa olika diagnoser som sätts på barn och förstör deras framtid. Och dessa olika specialister - vad är det som gör att de tror sig veta hur barn ska bete sig? Ingen utredning tar reda på hur barnet har det i hemmet. Där uppstår många barns problem? Kärlekslöshet. psykisk misshandel, inte bli bekräftad, Detta ger barn dålig självkänsla osv. Tack Frank för vad du sa!
Frank Andersson: Jag delar din uppfattning! Tycker det är en viktig fråga som man inte ska sopa under mattan. Det kan få oerhörda konsekvenser om det hanteras fel. Tack!

Annicka: Jättebra intressant att höra dej Frank & Camilla berätta.
Frank Andersson: Vad kul att du tyckte om det! Tack!

Catharina64: Hej Ing-Marie, jag har en dotter som är 23 år och har ADD. Jag skulle vilja ha ett råd hur jag på bästa sätt kan hjälpa henne i hennes vardag. Vi har väldigt svårt att få bra hjälp från psykiatrin. Hon har också återkommande depressioner och ett kämpigt liv.
Ing-Marie Wieselgren: Jag har god erfarenhet av bedömning och hjälp med anpassning av en arbetsterapeut. De kan finnas i psykiatrin eller i kommunen. Olika praktiska lösningar som att skapa förenklande rutiner i vardagen, att hitta en meningsfull sysselsättning som ger struktur på dagen, att få rutiner kring sömn, mat och motion kan hjälpa en del. Att få chans att träffa personer med liknande svårigheter kan också hjälpa. Se om det finns någon brukarförening hos er. Ex Attention.se 

HH: Har någon av dina kompisar adhd? Tänker om det är skillnad när man umgås massa med diagnos i grupp?
Frank Andersson: Nej faktiskt inte men i min ålder så tror jag att det är ett mkt högre mörkertal än de 3 % som nämns.

Perry: Jag är 18 år och har add. Jag vill kunna hjälpa andra med diagnosen, men vet inte hur eller vart jag ska börja?
Dr Eric: Hej Perry! Vilket bra initiativ! Jag tycker att du ska kontakta intresseorganisationen Attention. attention-riks.se. Det behövs fler som engagerar sig! 

Jenny: Intressant program ikväll med bra experter och framförallt tack till Camilla och Frank!
Frank Andersson: Tack!

Mia: Hej Camilla och Frank! Jag har adhd och mitt största problem är impulsivitet och aggression. Tycker inte att mina mediciner (concerta och Ritalin) har hjälpt, har många biverkningar dessutom. Vad har ni för erfarenhet av mediciner, och har ni också haft problem med impulsivitet och aggression?
Frank Andersson: Impulsivitet har alltid varit ett stort problem för mig men aggressionen löste jag med brottningen. För mig har concerta funkar väldigt bra o jag har inte känt av några biverkningar alls. Men det där är ju väldigt individuellt. Kontakta din läkare så du får hjälp med rätt medicin!

Nonne: Hej ett förhållande där bägge har adhd, fungerar det?
Frank Andersson: Det tror jag att det skulle göra! Då kan man ju samtidigt hjälpa varandra.

Sara: Camilla. Jag är tjej med adhd och har provat all möjlig slags medicin men har antingen somnat eller fått en brutal ångest. Har du någon medicinering och om inte vad har du fått för hjälp?
Camilla Henemark: Jag har testat mig fram med min medicinering och kommit fram till att jag anpassar den efter mina prestationsbehov. Vissa dagar låter jag dock min hjärna spela fritt det är rätt spännande och kreativt att ha pingisbollar i huvudet.. haha.. Men terapi är också viktigt då man ofta kan drabbas av depression i början av medicinering.

Uffe Karlson: Hallå Frankan, Vill bara framhålla att du, tror det eller ej, genom mitt liv har varit en "role model". Jag är väldigt glad att du har fått lite mer struktur på ditt liv efter "domen" om adhd. Fortsätt ha det gott och jag är också imponerad av din skådespelarprestation som psykolog i slutet av programserien. Ha de. Uffe 52.
Frank Andersson: Tack! Det var roligt att höra! Ha det bäst!

Blondinen: Camilla äter du ritalin? :) Funkar det för dig?
Camilla Henemark: Nej! Conserta använder jag för tillfället.

Emma: Vad ska jag göra jag har adhd och blir retad? Till Frank.
Frank Andersson: Det är tråkigt att de som retar dig inte har samma resurs som du har. Se det som en styrka istället för det motsatta. Vänd på det! Att retas tyder bara på okunskap! Du är unik, glöm inte det! Kram F.

Mariah: kan du gå och lägga dig i tid Camilla eller har du svårt att komma till ro? Vad gör du då om du ska varva ner?
Camilla Henemark: Det är inga problem då jag går i 120 när jag är vaken. Brukar somna som en hundvalp. Har aldrig behövt ta sömntabletter.

Peax: Till Ing-Marie Vi har en snart nioårig kille som håller på att utredas för ADHD på BUP. Vi tycker inte att vi har fått det professionella bemötande som vi önskar. Vi har försökt påtala våra önskemål ett antal gånger men känner inte att vi når fram. Vi är nu väldigt frustrerade och ledsna eftersom varken vår son eller vår familj får den hjälp som vi känner att vi så väl behöver. Vad har vi för rättigheter att vända oss till BUP i någon annan stad?
Ing-Marie Wieselgren: Hej. Tråkigt att höra att ni inte får bra hjälp. Mitt tips är att ni i första hand tar kontakt med den som är chef för BUP hos er och beskriver vad ni önskar få. Förhoppningsvis är det en bra chef som hjälper er. Det kan finnas möjlighet att få hjälp på en annan ort men det beror på om det finns resurser. Ni kan alltid pröva att ta kontakt och fråga. I en del städer finns privatpraktiserande läkare eller mottagningar som har ett större upptagningsområde. Ta kontakt med en lokal förening Attention.se och hör vad de vet om vilka bra vägar det finns till hjälp i ert område. 

Josefin: Frank, vad fick du för biverkningar när du började med medicinen?
Frank Andersson: Jag började lågt och stannade på 36 mg och har aldrig känt av några biverkningar. Men det är ju väldigt individuellt!

Olivia: Hej Eric! Hur stor är sannolikheten att mitt barn får ADHD om pappan har det?
Dr Eric: Det går inte att säga ett procenttal. Karaktärsdrag som kan leda till ADHD är till viss del ärftliga med själva diagnosen är det inte. Det är en flytande gräns mellan vad som "bara" är koncentrationssvårigheter och rastlöshet och vad som är ADHD. De flesta barn till en förälder med ADHD får inte själva diagnosen.

Kastrerade ankan: Frank varför tar du hjärtmedicin?
Frank Andersson: Jag drabbades av allvarlig hjärtsvikt i somras!

Hans: Camilla, har du någon annan sjukdom än adhd? Tack för att du delar med dig om dina erfarenheter.
Camilla Henemark: Japp. En släng av asperger, men det är inte så ovanligt med kombinationer och därför bör man se varje människa individuellt.

Christina: Kan Adhd växa bort eftersom det är fler barn än vuxna som har handikappet?
Dr Eric: Jag tycker att man ska se på ADHD som ett funktionshinder. I och med att skolmiljön ofta ställer större krav på uppmärksamhet än yrkeslivet är det fler barn än vuxna som upplever ett funktionshinder.

Mirrebusan: Hur långa väntetider är de för att kunna göra en adhd utredning för barn i Sverige i dag?
Ing-Marie Wieselgren: I de flesta landsting får man komma för en första bedömning inom 30 dagar. Om en utredning anses behövas kan många landsting erbjuda start på utredning inom ytterligare 30 dagar men tyvärr har vissa landsting fortfarande längre väntetider. 

Ullrika: Psykologen Frank :) Har dina barn adhd? Är du rädd att de får ärva det av dig? Vad kommer du att ge dem för tips inför livet i så fall? Min son är 6 år och jag tror att han har adhd. Jag vet inte hur jag ska prata med honom. Tacksam för svar.
Frank Andersson: Inget av mina barn har adhd. Pojkarna är ännu så små men nej jag är inte rädd om det isf visar sig att de har adhd för kan jag leva me det så kan alla. Svårare än så är det inte. Det är bara att försöka se det positiva i diagnosen och jag kommer lära de att vara stolta istället för att skämmas. Andra människor, som är okunniga och inte förstår, de ska skämmas.

Camilla-fan: När får man se dig i TV igen Camilla. Du förgyller i rutan. Tack för att du är du. Vad gör du nu för tiden?
Camilla Henemark: Tack så mycket! Just nu är jag arbetslös, men jag hoppas att det snart dyker upp något roligt projekt och att då min öppenhet om mina diagnoser inte ska ligga mig i fatet. Jag känner mig väldigt kreativ och ännu är jag inte död ;)

Leif: Hej Ing-Marie var finns specialisterna. Har adhd bor i Jönköping.
Ing-Marie Wieselgren: Gå in på 1177.se och sök på ADHD så finns mer information och kontaktuppgifter i de flesta landsting.

Lily: Camilla. Har adhd:n varit en tillgång för dig? På vilket sätt är det positivt i ditt liv? Jag känner mig som att jag är utvald och speciell och är glad.
Camilla Henemark: Positiva är att jag vågar! Det negativa är att jag kan krascha hårt och är nog känsligare än jag kan verka utåt.

Malle: Frank, hur gick din utredning till? Vad fick du göra där?
Frank Andersson: Först fick jag svara på en massa frågor som kom hem per brev. Sen fick jag åka till mottagningen och träffa både en psykolog och läkare. Efter det väntade ett datatest som handlade om koncentration.

Rogga: Hej Ing-Marie. Hur jobbar ni på SKL med att unga med psykiatriska besvär bättre ska upptäckas i tid och behandlas?
Ing-Marie Wieselgren:
Vi jobbar intensivt med att få skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård att jobba bättre ihop, Du kan läsa mer på www.skl.se/psynk

Gunnar Grå: Hej Frank, vad är den största fördelen med adhd?
Frank Andersson: Kreativiteten är det största plusset i mitt tycke!

A: Vad är det jobbigaste med diagnosen?
Frank Andersson: Det absolut jobbigaste är detta med tider osv och att jag inte alltid har tagit ansvar för mitt handlade och att man inte alltid ser konsekvenser av saker och ting. Med medicin funkar dock allt bättre och nu när man vet varför har man (och även andra) en helt annan förståelse.

Annelie: Min son har fått diagnos i vuxen ålder och äter concerta, är det möjligt att få samma effekt med Strattera?
Ing-Marie Wieselgren: Läkemedlen fungerar olika bra för olika människor. Bäst att prata med sin egen läkare och diskutera varför man valt det preparat som man har. Ofta kan man behöva pröva olika lösningar för att hitta den bästa. 

Kattis: Hej Camilla , jag är mamma till ett vuxet barn med adhd och jag undrar vad din mor fick/ har för stöd idag?
Camilla Henemark: Idag har hon fått lära sig mycket, men det har varit tufft. Kanske skulle hon ha skaffat fler barn om hon fått bättre stöd när jag var liten. Det känns som en upprättelse även för henne då hon ofta fått ta mig i försvar då det blivit knas. Men hon är en norrländs klippa som det inte går att sätta sig på. TACK MAMMA!

Sofia: Hej! Hur känner ni med alla fördomar som finns i samhället idag. Allt från att lärare, grannar, vänner läkare de flesta har bestämda åsikter om hur någon med adhd fungerar kan osv. Jag avvaktar att göra utredning på mina barn tills det verkligen behövs pga det här. Själv fick jag sparken för att jag var dum nog att berätta för arbetsgivaren I mitt fall en annan anledning pga fördomar i stil med "du kan ju inte klara de nya hårdare kraven som kommer", "kan inte göra ". Men det finns ju många som får sparken pga regler inom t ex kollektivtrafiken. Era tankar helt enkelt! Vågar man skaffa diagnos nu? Kanske kommer de inte att få övningsköra ens vart är vi på väg?
Dr Eric: Hej Sofia! Du tar upp ett stort, viktigt och växande samhällsproblem. Diagnosen ADHD är väldigt stigmatiserad och jag håller med dig i det du skriver. Det viktigaste vi i samhället kan göra är att kämpa mot fördomarna. Sedan tycker jag att man inte ska stirra sig blind på själva diagnosen utan på den hjälp man kan få. Lycka till! 

Emma: Hej Frank! De du skriver värmer! Men jag får ständigt höra att jag överreagerar det är jag tröt på jag blir väldigt sårad! Har de redan jobbigt för en nära till mig har precis gasat ihjäl sig! Och sen så retar folk mig för adhd! Tacksam för svar!
Frank Andersson: Tråkigt me din vän! Att du överreagerar behöver ju inte hänga ihop med adhd. Jag är också impulsiv och kan lätt överreagera, men ett tips, räkna till 10 innan! ;) Men tyvärr så kommer det alltid finnas människor som tycker och tänker. Försök att ignorera. I min värld så är det dom som har problem och inte vi! Ta hand om dig!

Karin: Frank Har du häftigt humör och är explosiv, om det är så undrar jag om medicinen hjälper
Frank Andersson: Nej inte privat men i sporten har det varit så! Tvärtom så gillar jag inte alls konflikter och undviker alla typer av fajter. Såklart man kan bli arg någon gång ibland men inte så att det är ett problem.

Helen: Skrev nyss och snälla någon av psykologen eller doktorn. Var kan jag försöka få en tidigare utredning än om 36 mån. Bara för att jag flyttade från Sthlm till Värmland. Jag var lovad en utredningstid i augusti förra åtet. Orkar inte kämpa längre snart.
Ing-Marie Wieselgren:
Jag vet att det tyvärr är vissa landsting som har långa väntetider. Skriv ett brev till psykiatrichefen och fråga hur du ska göra. I Stockholm och en del andra städer finns privata mottagningar som gör utredningar. Men självklart är det bättre om du kan få hjälp i din hemtrakt. 

Cathrine: Hej Camilla o Frank. Hur kan ni säga att ni inte önskat att ni varit utan er ADHD? Vem vill ha problem, impulsivitet o mediciner?
Frank Andersson: Som sagt, de positiva egenskaperna är fler än de negativa. Kort o gott! Och man kan leva med adhd utan att medicinera! Är långt ifrån alla som behöver det!

Helmer: Ing Marie, Kan man vara chef/ledare och ha ADHD?
Ing-Marie Wieselgren: ADHD kan vara både på gott och ont. Många personer kan bli mycket framgångsrika med sin ADHD och det är inget hinder för att vara en bra chef. 

RancidRancid: Frank/Camilla: Upplever ni mycket fördomar ADHD? Hur bemöter ni dem i så fall?
Frank Andersson: Fördomar handlar om okunskap! Möter mkt fördomar men allt eftersom information går ut o folk blir upplysta så minskar de. Jag själv föreläser i ämnet o hör ofta ”Åh va skönt att du berättade”. Jag trodde det var så eller att alla med adhd gjorde så. Skönt att kunna berätta hur det egentligen är!

Snälla hjälp: Hej Ing-Marie. Jag är en tjej på 26 år som fick min diagnos ADD redan när jag var 12 år för några månader sen gick jag till en psykolog som direkt ville att jag skulle börja med adhd medicin. dock är det inte det jag vill göra, utan jag vill bearbeta saker jag varit med om först.. känns som att ingen psykolog kommer ta mig på allvar om jag inte gör ett självmordsförsök snälla ni vad ska jag göra för att få den hjälp som jag känner att jag faktiskt behöver.
Ing-Marie Wieselgren: Hej Försök att få ett samtal med din behandlare och diskutera olika strategier. Ibland kan det vara lättare att bearbeta sina tidigare upplevelser med medicin ibland bättre utan. Jag tror att dina behandlare kan förklara hur de tänker att du kan få bäst hjälp. Om du känner dig osäker på deras bedömning be att få diskutera med någon annan. 

Orolig mamma: Jag fick borderline som diagnos men jag tycker inte att det stämmer överens med mig nu när jag läst in mig på den diagnosen. Har ADHD och borderline så många likheter så att läkare kan ställa fel diagnos?
Ing-Marie Wieselgren: Ibland är det svårt att ställa rätt diagnos direkt, ibland förändras bilden när livet blir annorlunda och då kan man behöva ompröva diagnosen. Det kan också vara så att man har flera svårigheter på samma gång och då kanske det ena skymmer det andra. Om du känner dig osäker så försök att få en ny bedömning eller få möjlighet att diskutera olika alternativ. 

Jenny: Intressant program ikväll med bra experter och framförallt tack till Camilla och Frank!
Camilla Henemark: Tack så mycket! Det värmer hjärtat! Nu är jag ambassadör för suicidezero.se, genom dem kan komma i kontakt med mig. De finns även på Facebook, vilket jag själv inte gör. Tack för ikväll och alla fina frågor. Och kom ihåg att alla sorters människor behövs.

3:10
Spela
David gör ett ADHD-test

David gör ett ADHD-test

Om man misstänker sig ha någon form av bokstavskombination är det vanligt att göra en utredning. David Hellenius tar hjälp av Victoria Bengtsson, leg. KBT-psykolog, för att reda ut om han har ADHD.

Om man misstänker sig ha någon form av bokstavskombination är det vanligt att göra en utredning. David Hellenius tar hjälp av Victoria Bengtsson, leg. KBT-psykolog, för att reda ut om han har ADHD.

Ing-Marie Wieselgren, läkare och specialist inom psykiatri, svarar på frågor om ADHD.

I det säsongsavslutningen av Helt sjukt är talar man om ADHD. En av de medverkande i programmet är experten Ing-Marie Wieselgren som är läkare och specialist...

I det säsongsavslutningen av Helt sjukt är talar man om ADHD. En av de medverkande i programmet är experten Ing-Marie Wieselgren som är läkare och specialist inom psykiatri. Här berättar hon mer om diagnosen i en intervju.

Vad är egentligen ADHD?

I korthet är det ett sätt att fungera som gör att man har svårigheter med att hantera många intryck, kontrollera sina impulser och att sitta till. Detta kan självklart vara på både gott och ont. Först i en miljö som kräver stillasittande och fokus blir det ett problem och bara om svårigheterna är så stora att de ger en funktionsnedsättning, uppfyller man kraven för diagnos.

Varför är det så många idag som får diagnosen ADHD?

Vårt samhälle ställer krav på hög funktionsnivå inom just de områden man har svårt med om man har ADHD, det vill säga att uppfatta, hantera och sortera information och vara fokuserad. Jag tror att ADHD har funnits i alla tider, tänk till exempel på Emil i Lönneberga och hans pappa, de hade förmodligen haft det jobbigare på ett kontor än på en bondgård.

Hur yttrar sig ADHD?

Koncentrationssvårigheter, svårt att sortera och hantera mycket intryck, lättstörd, svårigheter att hantera sina impulser, rastlöshet.

Vad gör man om man misstänker att man själv eller någon anhörig har ADHD?

Först kan man läsa mer på 1177.se eller intresseorganisationen Attention.se och ungdomsmottagningen på nätet UMO.se. Små barn tar man till barnhälsovården. Om man går i skolan kan man ta kontakt med elevhälsan och/eller rektor på skolan. För vuxna gäller primärvård eller psykiatri som första kontakt.

Hur ser behandlingen ut?

Anpassning av miljön både hemma i skolan och på arbetet, hjälp med strategier och sätt att kompensera för sina svårigheter skall alltid vara det första steget. Efter utredning kan man pröva olika typer av läkemedel, helst i kombination med terapi och fortsatt stöd.

Vad kan man själv göra för att dämpa problemen?

På olika sätt man avgränsa och begränsa de intryck man utsätter sig för och också skapa tydliga strukturer. Exempelvis gå undan för att vila vila, inte göra många saker på samma gång, sätta ramar och gränser för sig själv. Försöka göra det lätt att hitta det man behöver och ha tydliga tidsramar. Man kan också ta hjälp av omgivningen för att avlasta onödig stress och hjälpa till att hålla de gränser man satt upp. Dessutom är det klokt att satsa på de saker man är bra på och sova och äta ordentligt och på regelbundna tider. Det finns också visst vetenskapligt stöd för att särskild kost kan ha effekt, exempelvis omega 3.

Vilken tycker du är den största missuppfattningen kring ADHD?

En vanlig missuppfattning är att ADHD bara finns hos en viss sorts människor, men alla kan ha ADHD och personer med ADHD är lika olika som befolkningen i övrigt.

Information och länkar om ADHD, kvällens ämne i Helt sjukt den 23 april.

I säsongsfinalen av Helt sjukt pratar man om diagnosen ADHD. Här kan du läsa mer kring symtomen och hur man kan göra för att söka hjälp.

I säsongsfinalen av Helt sjukt pratar man om diagnosen ADHD. Här kan du läsa mer kring symtomen och hur man kan göra för att söka hjälp.

http://www.attention-riks.se/

http://www.adhdinfo.se/

http://www.sjalvhjalppavagen.se/

Symtom på ADHD:

  • Uppmärksamhetsproblem
    Kan visa sig genom till exempel koncentrationssvårigheter, slarvighet, glömskhet och lättstördhet. Många blir lätt uttråkade och har svårt att slutföra saker som de inte är väldigt intresserade av.
  • Impulsivitet
    Man gör saker direkt, utan att tänka efter före. Man kan även ha svårt att styra över hur man reagerar i olika situationer
  • Överaktivitet
    Handlar egentligen om svårigheter med att reglera aktivitetsnivån efter det man gör, så att den antingen är för låg eller för hög. Svårigheter att varva ner och sitta still kan varvas med extrem passivitet och utmattning. Överaktiviteten hos barn är ofta fysisk, hos vuxna visar den sig bland annat genom påtaglig rastlöshet och sömnproblem.

Att söka hjälp

Barn
Om man som förälder tror att ens barn har ADHD och behöver hjälp, ska man i första hand kontakta barnavårdscentralen, skolans elevhälsoteam genom skolsköterskan, en barnläkarmottagning eller en barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning, BUP. Då kan man få en första bedömning, och sedan inleds eventuellt en utredning av barnet.

Vuxna
Om man tror att man själv har ADHD och det medför ett handikapp i vardagen ska man boka tid på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning eller din närmaste vårdcentral.

Läs chatten om 'sjukdom mitt i livet' med Susanna Rosenqvist, Mattias Särnholm och Eric Rydman

Säsongens femte Helt sjukt handlade om oväntade sjukdomar. Efter programmet svarade Roomservice-snickaren Mattias Särnholm, experten Susanna Rosenqvist och...

Säsongens femte Helt sjukt handlade om oväntade sjukdomar. Efter programmet svarade Roomservice-snickaren Mattias Särnholm, experten Susanna Rosenqvist och doktor Eric Rydman på tittarnas frågor i en chatt. Här kan du läsa alla frågor och svar.

Elisabet Andersson: Jag tappade håret när jag var fyra år. Mobbades i skolan till jag var fjorton år och lärde mig att slå tillbaka. Det är mycket svårare att vara kvinna och tappa håret (tror jag). Som man kan man raka av allt hår och det är ok - även om det är en stor skillnad att inte ha ögonbryn och ögonfransar. För en kvinna är det mycket svårare. Speciellt om man är född på 50-talet och allt "onormalt" betraktades som något mycket underligt. Vad jag vet, så har man ännu inte kommit på något verkningsfullt botemedel mot alla autoimmuna sjukdomar som alopecia, vitiligo, glutenintolerans etc. Eller - vet ni något annat? Med vänlig hälsning Elisabet Andersson
Dr Eric: Nej. Inte de sjukdomar som du tar upp. Många autoimmuna sjukdomar går dock numera att behandla och forskningen ger lovande resultat vad gällande många andra. Klen tröst för de som är drabbade förstås. 

Joar: Tja Matte, tack för att du delar med dig.. Jag har råkat ut för samma sak som dig men har inte accepterat det än. Döljer det så gott det går med keps och mössa. Har du tips på hur jag kan börja acceptera det? I vilken ände ska jag börja? Känns som att jag aldrig kommer att bli bekväm med att visa upp mig. Tack på förhand.
Mattias Särnholm: För mig kändes det bättre när inte bar på det själv utan berättade. Börja med att prata med nära och kära och våga berätta! Det är dig de gillar inte ditt hår. DU VÅGAR :)

Robert: Mattias har du hår någonstans på kroppen? Kan det komma tillbaka eller är det borta för alltid? Vad saknar du mest med det? Tack för ett bra program!
Mattias Särnholm: Ja jag har lite hår kvar här och där :) Jag har ingen aning om framtiden men det spelar ingen roll. 

Camilla: Lära sig att leva med ovisshet, svårt. Har gått i KBT terapi, lärt mig mycket, men trillar lätt tillbaka periodvis. Hypokondriska problem o det bli ju inte lättare med ålder, man får krämpor... vad är allvarligt vad är inte?
Susanne Rosenqvist: Ja det är bra att träna med KBT men ofta kan man behöva gå och få några extra sessioner då och då för att få effekt igen, kanske behöver du också prata med din husläkare om vilka symtom man behöver söka för och vad som man inte behöver bekymra sig om. Vissa personer är benägna att oroa sig ofta och mycket där kan ibland medicin mot oro vara till hjälp, rådfråga din husläkare.

Mattias Skröder: Vill egentligen inte ställa en fråga. Vill bara berätta att jag också har alopecia. Dock så fick jag de när jag var 13år "lite spooky att du nämnde just den åldern i programmet." Idag är jag 23år gammal och under alla dessa år jag varit utan hår och mitt liv har verkligen varit som en berg och dalbana. När du prata om hur de kändes, alla tankar, hur skulle man dölja de m.m. så kunna jag blicka tillbaka å känna att jag kände exakt samma sak då. Jag minns de så väl när allt börja. Jag minns hur man kunde vaknade upp med hår i munnen. Ja du känner nog igen dig i allt som jag kan berätta. Fast jag vra väldigt snabb å raka av de just för att jag skulle kunna få sova ostört om nätterna. Har aldrig pratat med någon annan som har samma sjukdom. Har fyllt i min epost ovan" just in case ".
Mattias Särnholm: Tack för att du berättade <3

Matsa Edengren:
Hur orolig ska man vara för ett så kallat bifynd i hjärnan. Vid skiktröntgen hittades ett bifynd i min hjärna.
Susanne Rosenqvist: Bifynd som doktorn beskriver som ”bifynd” har ingen farlig innebörd.

Carro: Drabbades av celiaki för två år sedan och därefter hypotyreos för ett år sedan. Tänker ofta på detta och är orolig över att drabbas av andra autoimmuna sjukdomar. Även att min hypotyreos ska hindra mig från att kunna blil gravid, ha svårigheter med att gå ner i vikt osv. Tänker ständigt på detta. Hur ser statistiken ut för detta? Läser man om hur andra har det ser det mörkt ut. Är 22 år och har livet framför mig men vill vara som andra friska 22-åringar.
Dr Eric: Hej Carro! Det ser inte mörkt ut om man ser till statistiken. De allra flesta med Celiaki (glutenintolerans) och hypothyros (sköldkörtelhormonbrist) Kan bli gravida även om det ibland kan vara svårare. En väl behandlad hypothyreos är inget hinder för att gå ner i vikt heller. 

Sussie: Tack för en stark historia! Kommer du göra mer tv snart? Saknar dig i rutan!
Mattias Särnholm: Såklart jag ska. Syns snart!

Sebastian: Tror du att det känns jobbigare att du tappade håret för att du är kändis? Tror du att du hade tyckt att det var lika jobbigt om du bara va en vanlig svennebanan?
Mattias Särnholm: Svårt att svara på, tror inte att det gör någon skillnad. 

Kan: Mitt i livet - klimakteriet. Finns det samband mellan depression, ångest sömnproblem och klimakteriet. Klimakteriet kan vara en kris.
Susanne Rosenqvist: Ja visst. Vissa kvinnor lider psykiskt när dom går in i klimakteriet och det kan leda till en psykisk kris. Framförallt sömnproblem är vanligt vid ingång i klimakteriet och långvarig sömnproblematik kan leda till både nedstämdhet och ångest. Jag tycker du ska prata med din husläkare eller din gynekolog om dina besvär

Mikael Svensson: Hej Mattias jag har också drabbats av samma sjukdom som du har du tappat allt hår på kroppen eller bara huvudet? Jag har nu varit av med allt hår i 7-8 år men börjar få lite strån här och var och känner att gud vad jobbigt att få börja raka sig igen hår skulle jag gärna få tillbaka men skägget får gärna vara borta för resten av mitt liv har du aldrig känt så?
Mattias Särnholm: Jo samma sak fast tvärtom, jag saknar skägget mer än huvudhåret ;)

Veronica: Hej! Min mamma har haft bröstcancer och jag skulle vilja kolla om jag har den där genen. Vart vänder jag mig?
Dr Eric: Det beror förstås på var du bor. Man kan som vi sa i programmet beställa tester på nätet men jag tycker absolut att man ska prata igenom frågan med en läkare innan. Diskutera med din husläkare i första hand. 

Sofia: Hej! Jag är snart 26 år och för några veckor sedan fick jag diagnosen Alopecia. Jag slits mellan känslor som "det kunde varit värre" och att jag är så jävla ful och misslyckad som tjej. Jag vet verkligen inte hur jag ska hantera detta. Det slog mej så mycket hårdare än vad jag trott. Jag har vanligtvis ett gott självförtroende men det är som bortblåst. Tips på vad jag kan ta mej till?
Mattias Särnholm: Det är tufft. Man måste själv acceptera att det är som det är innan det känns bättre. Det kommer ta lite tid men försök verkligen att tänka positivt så blir det bättre.  Jag menar det när jag säger att jag trivs och mår jättebra just nu. 

Monkan: Bör jag vara orolig för min Mamma hade ett brock på stora kroppspulsådern? Tack för ett bra program!..:))
Dr Eric: Det beror på hur gammal du är och hur gammal din mamma var när hon fick det. Om hon var ovanligt ung (<60 år) när hon fick det och du är i samma ålder kan det finnas skäl att undersöka det.

Annika Finnermark: Hur länge klarar man kris på kris? 2010 fick min man en cancerdiagnos, coloncancer, 41 år gammal. 2012 får jag 36 år gammal cancerdiagnos, sköldkörtelcancer (pappilär tack o lov) och bara några veckor senare får vi veta att min man fått återfall. Nya operationer och återhämtningar. 2013 får min man nya återfall och i dag läget genomgår han cellgiftsbehandling. Gång på gång dras mattan undan för oss och jag förstår inte hur jag ska orka fortsätta i detta. Hur klarar man krishantering när man är såhär drabbad. Vi har också två barn som dag är 9 och 12 år gamla som också genomgår dessa kriser...
Susanne Rosenqvist: Låter väldigt tungt och jobbigt för er. Jag tycker ni ska söka samtalsstöd hos kurator på den cancerklinik som han sköts på, även barnen kan behöva få prata om hur dom har det , där kan ni söka stöd hos BUP ( barn och ungdoms psykiatriska mottagningen ) Människor klarar ofta betydligt mer än man tror, dock är det viktigt att våga be om hjälp när man känner att man börjar gå på knäna. Jag hoppas verkligen att ni får möjlighet till bra hjälp enligt ovan.

Kalle: Hej Eric. Jag undra om män kan få bröstcancer?
Dr Eric: Ja, men det är väldigt ovanligt 

Nettan: Mattias, när skulle du vilja säga att det kändes som tyngst efter du förstått att du skulle tappa allt hår? Och vad gjorde att det vände? Min 24 åriga dotter fick denna diagnos för två månader sedan och har tappat ganska mycket av sitt huvud hår. Vad kan jag göra för att uppmuntra och stödja? Idag är hon väldigt tuff och försöker hålla modet uppe.
Mattias Särnholm: För mig var det som tyngst precis innan jag rakade mig. För mig vände det när jag slutade smyga med sjukdomen, det finns ingenting att skämmas för. De flesta fall vänder det i. Finns där för henne och prata om det när hon väljer att hon vill prata om det. 

Kalle: Om man oroat sig under lång tid att drabbas av en specifik sjukdom, kan man då drabbas av den pga att man oroat sig?
Susanne Rosenqvist: Nej!

Malin: Ingen fråga. Mattias du ser så ung och fräsch ut! Skulle aldrig tänkt på att du tappat håret om jag inte sett programmet. Bara att du rakat av det som många gör. Du ser frisk, fräsch och ung ut! Snyggare än "förebilderna" faktiskt. Och mycket yngre. Tack för att du delade med dig av "sjukdomen". Det hjälper nog många. Tack Magdalena också. För din medverkan i programmet. Din styrka, glädje och din bok. Tack till er båda för att ni delar med er av ert liv. Om det hjälper mig att se det bättre av det liv jag har är jag övertygad om att det hjälper andra. Tack David och Tack Renee för era jordnära program. (har märkt att många sighter hittar vem man är... jag vill gärna vara anonym.)
Mattias Särnholm: Tack så mycket !

Hanna: Hej! Jag oroar mig precis som David väldigt mycket över att bli sjuk. Nu oroar jag mig dock även för psykiska sjukdomar, så som depression. Ni sa att man inte kan påverka om man får fysiska sjukdomar, men finns det någon man kan göra för att minska risken för depression, utbrändhet och ångest?
Dr Eric: Ja! Livstilen är av stor betydelse. Motion, undvikande av alkohol och droger och sociala nätverk är de bästa förebyggande medicinerna mot psykisk sjukdom.

Orolig: Vad heter din sjukdom? vad är de första symtomen? har själv börjat tappa hår..
Mattias Särnholm: Alopeci Lite osäker på hur det stavas:)

Åse M: Hej Mattias! Har själv precis i dagarna fått diagnosen alopecia universalis. Härligt att se att man kan må bra och vara glad. Hur reagerade din fru över att du tappade ditt hår? Och hur hade du reagerat om det var din fru som tappade håret? Min man säger att han älskar mig fortfarande men då självförtroendet är i botten är det svårt att tro.
Mattias Särnholm: För oss är det som vanligt :) Tro på din man när han säger att han älskar dig! 

Sofia: Hej, Både min man och jag har mammor som dött av att kroppspulsådern har gått av. Min mamma blev 58 år och min mans mamma 48 år. Är detta något som kan vara genetiskt? Rekommenderar ni en helkroppsrötgen?
Dr Eric: Hej! Man behöver inte göra en helkropps-MR för att undersöka kroppspulsådern. Oftast gör man en ultraljudsundersökning. Ärftlighet är en riskfaktor. Om ni är oroliga för detta tycker jag gott att ni kan undersöka er. 

Mattias Skröder: Hej igen Mattias :p vill bara nämna att jag i detta nu kommer dra igång en grupp på facebook som heter "Alopecia Sverige" som jag tycker att alla vi som blivit drabbade samt nära och kära borde gå med i. Och kunna stötta varandra genom att kunna prata, fråga mm. Hoppas ni kan visa denna här i chatten så vi kan hålla oss starka tillsammans
Mattias Särnholm: Har inte facebook men det låter som en bra idé. Kanske dags att skaffa ;)

Mary: Hej Mattias! Jag drabbades också i oktober2013. Jag tycker det va kul att du nämnde Håkan. För jag brukar nämna dej när jag berättar om min sjukdom.
Mattias Särnholm: Bra! Så ska det vara:)

Kerstin Andersson: Varför blir jag deprimerad efter 2 ablationer? Finns det hjälp att få inom terapi? Bara är ledsen ömsom glad, Tack för svar och Glad Påsk!
Susanne Rosenqvist: Jag tycker du ska prata med din husläkare, på vissa vårdcentraler kan man erbjudas samtal hos kurator eller KBT terapeut och husläkare kan göra en närmare bedömning av om detta är en krisreaktion eller en depression, som kanske också ska behandlas med medicin.

Cecilia: Hej, Tack för ett bra program! Fråga till Dr Eric och Susanna Rosenqvist En anhörig till mig har gjort ett PSA-prov som visade avvikande värden, och vi väntar nu på besked om det skulle kunna visa sig vara prostatacancer. Jag mår väldigt dåligt över den här ovissheten, sover dåligt och gråter en hel del, utan att vi ännu inte vet om det är något farligt eller inte. Kan avvikande värden på PSA-prov bero på inte lika allvarliga saker som cancer, och har ni något råd till mig, hur jag bör tänka för att inte må så dåligt över oron. Tack på förhand
Dr Eric: Hej! Ett förhöjt PSA betyder absolut inte att man har cancer. Oftast beror det på godartad prostataförstoring. 

EL: Tack Mattias för att du delar med dig! Jag fick själv samma diagnos när jag var åtta år och som tjej har det varit väldigt jobbigt. Under skoltiden var det väldigt jobbigt och jag gjorde allt för att dölja de kala fläckarna. Sjukdomen har kommit och gått och idag är jag glad för att jag bara har kala fläckar och kan dölja det med mitt övriga hår. Jag oroar mig ständigt för att det ska bli värre. Jag har alltid skämts över min sjukdom men jag är så tacksam att andra personer med samma sjukdom vågar dela med sig, då vet man att man inte är ensam! :)
Mattias Särnholm: Vi är inte ensamma och det finns inget att skämmas för. Kram

Veronica: Hej Susanne, Jag fick hjärntumör när jag var 38 år ... har svårt att sova och är ganska deppig i perioder, vad ska jag göra? Är nu 41 är ensam med en 13 åring.
Susanne Rosenqvist: Sök hjälp hos husläkaren eller din neurolog berätta att du inte mår bra och att du behöver hjälp med din nedstämdhet och dina sömnstörningar.

Susanna Rosenqvist, cancerläkare och psykiatriker, talar om "sjukdom mitt i livet"

I det femte avsnittet av Helt sjukt är temat "sjukdom mitt i livet": En av de medverkande i programmet är experten Susanna Rosenqvist som är cancerläkare och...

I det femte avsnittet av Helt sjukt är temat "sjukdom mitt i livet": En av de medverkande i programmet är experten Susanna Rosenqvist som är cancerläkare och psykiatriker. Här berättar hon mer om ämnet i en intervju.

Du möter många patienter som befinner sig mitt i livet, och som drabbats av oväntade sjukdomar. Vilken är deras vanligaste reaktion?

De vanligaste är ”fattar inte”, ”kan inte vara sant”, ”det här går inte, det passar inte i mitt liv just nu”, ”det måste vara fel på proverna” och ”äntligen får jag veta det jag misstänkt hela tiden”. Man kan också låta lugn, klok och rationell men inombords kan det vara fullt kaos.

Kan samma typ av sjukdom utlösa helt olika reaktioner?

Ja, det är inte kopplat till sjukdomen utan mer till situation och person. En del är mer förberedda. Om man mår dåligt får man en förklaring, då känns det mer som en lättnad. Mycket kan också handla om hur doktorn och sköterskan uppträder när de ger beskedet, om patienten känner sig sedd och lyssnad till. En del får ju faktiskt också besked på telefon, det kan vara jobbigt.

Reagerar män och kvinnor olika på ett sjukdomsbesked?

På gruppnivå kan man se lite skillnader. Män har mer tendens att verka coola och ”ta det som en karl”, för kvinnor är det mer socialt och kulturellt tillåtet att gråta och söka tröst.

Är det lättare att hantera om inte sjukdomen syns på utsidan?

Det behöver inte vara lättare. Det kan vara jobbigt att det inte ens syns, ingen förstår lidandet. ”Det hade varit lättare om jag brutit benet och satt i rullstol”. De får inte den uppmärksamhet de vill ha. Andra kan tycka att det är bra att det inte syns, för då kan de bete sig som sitt vanliga jag och slipper bli "tyckt synd om".

Är det tuffare att bli sjuk mitt i livet idag än det var förr i tiden?

Här i den rika västvärlden har människor svårt att acceptera sjukdom. Det finns en föreställning att om man bara lever sunt så blir man inte sjuk. Det finns inte i beräkningen att lidande och sjukdom kan drabba alla helt blint. Man tror att det är andra människor som drabbas. I fattiga delar av världen är sjukdom och lidande en del av livet.

Hur ska man som vän eller anhörig närma sig en sjuk person?

Det finns inga mallar. Det handlar om att vara uppriktig, öppen, intresserad, vara sig själv. Inte ge råd om hur man ska tänka, det behöver ingen höra. Vare sig det handlar om att ”tänka positivt” eller att dra upp andra hemska fall man hört talas om och strö salt i såren. Det gäller att våga lyssna, våga höra av sig. Inte tro att man alltid behöver säga de rätta orden.

Hamnar alla människor som blir riktigt sjuka i en kris?

Ja, de flesta gör det. Sen blir det olika svårt beroende på hur man hanterat sitt ”livsbagage". En del har inte kunnat hantera svåra upplevelser förut. De har kanske dåligt nätverk, då är det lättare för dem som har odlat sina relationer.

Finns det olika faser man går igenom i en kris?

Man kan dela upp det i chockfas, reaktionsfas, bearbetningsfas och nyorienteringsfas. Den sista fasen handlar om att man försonas med att man förlorat nånting och kan börja bygga nya visioner kring det man har kvar.

Läs chatten om träning med Katerina Janouch, Yvonne Lin och Eric Rydman

Säsongens fjärde Helt sjukt handlade om träningshets. Efter programmet svarade Katerina Janouch, träningsexperten Yvonne Lin och doktor Eric Rydman på...

Säsongens fjärde Helt sjukt handlade om träningshets. Efter programmet svarade Katerina Janouch, träningsexperten Yvonne Lin och doktor Eric Rydman på tittarnas frågor i chatten. Här kan du läsa alla frågor och svar.

Robin: Hej! Jag har hört att man blir beroende på 9 dagar, man blir tex "rökfri" på 9 dagar. Är det likadant med träning? om man tränar 9 dagar i rad blir man "beroende då?
Yvonne Lin: SJälvfallet inte. Det tar längre tid. Steg för steg. Vanligtvis ett år.

Gina: Katerina, tror du att du har/har haft ortorexi? Hur kom du ur det?
Katerina Janouch: Tror inte jag haft det men jag har svårt med gränssättning, kanske mer det.

Emma: Hej Katerina, var inte din träning snarare en ätstörning? 
Katerina Janouch: Jo men hela kvinnolivet är lite av en ätstörning tycker jag, är ju uppväxt med dieter etc...

Anonym: Hej! Jag fick diagnosen anorexia när jag var 13 och undrar om det finns en ökad risk att fastna i träningsberoende på grund av detta? Många skulle nog säga att jag tränar mycket idag och ibland kan det bli 8-9 pass i veckan. Jag själv tycker att det känns rimligt men ibland funderar jag på om det verkligen är det?
Yvonne Lin: Det är vanligt att Anorexia övergår i ortorexi. Du fortsätter att svälta men inte genom extremt lågt energiintag utan på grund av för hög energiförbrukning. Insikt om problemet är ett bra första steg.

Ingmarie: Katarina, vad har du vägt som mest och som minst? när mår du som bäst! Du är är stor förebild!
Katerina Janouch: Tack Ingmarie! Som mest i graviditet har jag väg ca 100 kilo (slutade väga mig vid 85) - som minst i tonåren runt 53-55, idag ca 65 kg.

Lisa: Hur vanligt är det med stressfrakturer? Och hur lång är en normal rehab vid stressfraktur? Syns en stressfraktur alltid vid en röntgen? 
Dr Eric: Hej! En stressfraktur tar längre tid att läka än en vanlig fraktur och kräver mer avlastning än en vanlig fraktur. Ofta krävs en operation. En stressfraktur syns inte på vanlig röntgen till att börja med.


Alex: Hej! Har en gång i tiden varit vältränad men la helt ner med allt, började på nytt stillsittande jobb, nu är jag 170 cm lång och väger 130 kg. Vad gör jag?
Yvonne Lin: Kombinera mindre mat med mer aktivitet. Förbjud inga livsmedel utan skärner på portionsstorleken. Ät allt men 75% av tallriken (alternativ ta alltid en dessertallrik) och träna styrketräning ett par gånger i veckan.

Gull: Jag undrar om Katarina kan svara på hur man kommer igång med träning? hur gjorde du? Hur kunde du tycka att det var så kul? hur får man motivation?
Katerina Janouch: Jag ser det som att varje dag måste innehålla mat, motion och vila - jag älskar att röra på mig och känna frisk luft i lungorna. Började med stegmätare efter sista graviditeten och tog även hjälp av en personlig tränare för att kicka igång. Med hjälp av små steg framåt uppnår man sina delmål. Tex målsättning att hålla sig i rörelse minst 30 minuter per dag (men helst 1-2 timmar). Ju bättre kondis man får desto roligare blir det! Sen kör jag hemmagym med armhävningar och plankan etc, det går snabbt o ger snabba resultat o kostar inget vare sig tid eller pengar!

Anna: är det mycket att träna 3 gånger fotboll och ett löp pass i veckan för en ungdom?
Yvonne Lin: Nej inte alls, ungdomen och energi hör ihop. För kondition och uthållighet är det toppen och optimal ålder för att bygga upp uthållighet är runt 14-15 års ålder. Kör på. Men inte mer.

Alexandra: Hej Katerina, kände du inte av ngt från hjärtat innan du var på vårdcentralen o gjorde ekg?
Katerina Janouch: Kände ingenting alls!

Oskar: Bästa sättet att få bort magfettet på magen?
Katerina Janouch: Äta mindre och springa långt, lågintensivt. Och stå i plankan! Mitt rekord är 4 minuter ;) Man kan köra plankan 2-3 ggr om dan, ställ timern på din iphone! kämpa ;)

Sofia: Hej, jag styrketränar 6-7 dagar i veckan, har två pass som jag kör varannan dag.. Men slänger också in lite kondition som crossfit, boxning och Indoor walking alla 1 timme långa.. Så dagarna i gymmet blir ca 2.5-3 timmar.. Jag är en tjej på 17 år och jag får ångest av att tänka på vilodagar, är verkligen beroende.. Är det farligt det jag gör? Vilar jag för lite och borde jag träna mindre?
Yvonne Lin: DU tränar för mycket och ger tecken på ortorexi. Om du inte kan hoppa över en träning är det ett problem. Den mests grundläggande principen för träning Over load principle innbär vila efter styrketräning. När du lägger in kondition dagen efter förtas effekten av styrketräningen dessutom så det är ett korkat upplägg. Men du tränar inte för max resultat utan för att inte få ångest. Ta hjälp.

Carito: Hej. måste man ta proteinpulver efter tränning för att bygga muskler? vilken mat ska man äta innan och efter tränning?
Dr Eric: Hej! Om man är ute efter maximal muskeltillväxt ska man försöka att få i sig protein och snabba kolhydrater efter träningen. Det finns dock en övertro på proteinpulver. Det går definitivt att bygga muskler utan pulver.

Alli: Hej Katerina. Vad för slags träning sysslar du med idag? Vad brukade vara din favoritträning förr?
Katerina Janouch: Jag går och småspringer, gärna terräng och ute i naturen. Kör hemmaträning varje morgon, armhävningar, plus vad heter dom nu igen, benböj. Plankan. Kör 30-40 armhävningar och försöker köra 50-70 benböj och 1-3 min plankan. denna 10 minuters träning per dag är väldigt bra styrka.


Anonym: Hej jag har inte tränat på flera år men kommit igång nu men får så ont i ryggen. Vad beror det på?
Yvonne Lin: Åldern tar ut sin rätt och så även inaktivitet. Kompressionen i ryggen ökar och med styrketräning i tillägg kan det bli värre. Undvik träning i vertikal position dvs sittande och stående ett tag framöver. Sedan är det förhållandet mellan fettvikt och styrkekapacitet naturligtvis. Om ryggen är stel ökar även hävstångseffekten så viss rörlighetsträning för ryggen är bra. 

Tvåbarnsmamma: Katerina får du ångest när du inte tränar? om du inte tränar en dag, äter du mindre då? hur håller du dig iform?
Katerina Janouch: Jag får lite panik ja när jag sitter still en hel dag... det är ett stillasittande jobb att vara författare! Mitt ätande reglerar sig självt på nåt sätt, är ganska ändamålsenlig, äter när jag är hungrig - och rätt nyttigt.

Emma: Till K: hur kom du ur ditt problem? lider av samma..
Katerina Janouch: Emma, jag är inte helt ute ur problemet...

Säfström: Eric! Tycker du att det är relevant att jmf kostnaderna för övervikt - och inaktivitet - för sjukvården och Sh i stort med kostnaden för träningsnarkomaner? Eller var det en groda??
Dr Eric: Hej! De indirekta kostnaderna för övervikt är självklart högre, både för samhället och individen med övervikt. 


Kille, 33: Hej, hur är det med att träna med en inflammation vid en ryggkota i ländryggen? styrketränar annars 4dagar/vecka 
Yvonne Lin: Inflammation betyder vila. Dumt att belasta kroppen när den gör allt för att läka skadan. Dessutom, förbättring lär du knappast få. Träna andra delar kan man självfallet göra som elitidrottare men en motionär kan vila. 

Jiji: Till Kat: mår du helt bra idag? Tror du att du kommer att få återfall?
Katerina Janouch: Mår till o från inte helt bra, känner av hjärtat en del, tränar då mindre. men generellt kan jag säga att jag lyssnar mer på kroppen och pressar mig inte så hårt. Har slutat vara så tävlingsorienterad och accepterar att jag inte kan träna som en yngre person. det känns okej.

Lasse: Kan träning ersätta ett aktivt sexliv?
Katerina Janouch: Man blir mer kåt av att träna faktiskt, men absolut, man kan säkert träna sig så trött så man tappar kåtheten ;)

Nina: Hejsan. Tänkte höra om det är bra att träna tuff crossfit när man är gravid i sista tremistern? tänkte,hopp, tunga lyft m.m.
Katerina Janouch: Nej det skulle jag inte rekommendera!

Liddeh: Yvonne, finns det olika orsaker till ortorexi jämfört med anorexia? Vilket kan vara den största tror du?
Yvonne Lin: Ja Anorexi har fokus på kvantitet och räknar kalorier. Ortorexi på kvalitet och har fokus på nyttigheten i olika livsmedel. Den första står på vågen den andra tittar i spegeln men de har båda gemensamt att både kost och träning som man genomför är ohälsosamma och på sikt farliga.

Lisa: Katerina är du orolig att dina barn ska ta efter dig vad det gäller träningshets?
Katerina Janouch: Nja, jag uppmuntrar dem till att träna... 2 av grabbarna går på gym. Just nu är jag mer orolig för att de sitter still. Har alltid uppmuntrat till friluftsliv, fotboll, skidåkning, tennis etc. 

Tomas: Hur farligt är det att träna när man har hög puls? Jag har uppmätt 275 på sjukhus men har låg vilopuls, ca 45.
Yvonne Lin: 275 i puls och träning? Vad går du på då? Efedrin, koffein och aspirin?

Per: Hej Katarina. Hur fann du tiden att träna sådär hårt? Med 5 barn, ett jobb som måste skötas o andra intressen i livet. Har du några tips? Är ju tidsbristen som är min största träningsmotståndare:). 
Katerina Janouch: Planerade in träningen noga men började först när ungarna var äldre (den hårdaste träningen), när de var små hade jag inte tid till detta!

Lisa Nilsson: Hur mycket kan vi 65 åringar träna. Min man och jag tränar 5-6 gånger i veckan. Gym med 30 min. Grosstraining och 5-6 maskiner. Vi promenerar 6-10 km en gång i veckan.
Yvonne Lin: Det låter mycket men faktum är att det som skiljer när man blir äldre är att man tappar effekt snabbare när man vilar. Men styrketräning två ggr per vecka räcker. Crossfit har för höga belastningar som regel som välj något humanare. Promenaderna är bra.

Em: Har tränat kraftigt under en relativt lång period nu. Men nu när jag springer så kan jag plötsligt utan förvarning förlora medvetandet och falla ihop. Detta kan hända mer än en gång under en löptur. Finns de risk för att jag skadat mitt hjärta? Eller vad kan de bero på?
Yvonne Lin: Ta kontakt med din husläkare. 

JK: Hej Katarina. Kan du ge mig lite träningstips på bra träning om man både vill förbättra kondition o styrka?
Katerina Janouch: Styrka: Kör 10 minuter/dag hemma, morgon o kväll! Köp en stång att sätta upp mellan dörrkarmar, häv dig upp. Armhävningar, benböj, crunches, plankan. Man behöver inget gym. Kör hantlar också om du vill. För kondis: Minst 1 timme powerwalk varannan dag, mixa med intervallträning, soft jogg och rusch. Dansa också. Dans är jättebra träning som ger kondis!

Sara: Yvonne Lin, var kan man vända sig om man vill ha hjälp med ortorexi? 
Yvonne Lin: Ylab eller ätstörningsklinik med kunskap om träning/ortorexi.

Hej Katerina: Vad ger du dina barn för tips när det kommer till träning?
Katerina Janouch: Att de ska lyfta röven från stolen där de häckar framför datorn! Mina barn är olika, vissa tränar regelbundet, andra är mer slöa. Det är svårt, vill inte pressa någon.

Mabel: Om man är överviktig och har precis börjat träna 20 minuter varje dag, när kan man börja öka tempot?
Dr Eric: Bra där! Det beror på vad du tränar. Det viktiga är att du motionerar öht. Om du känner att kroppen inte säger emot dig kan du försiktigt börja öka länden och tempot. Det är dock som sagt jätteviktigt att du varierar träningen och inte bara springer.

Ursula: Hej Yvonne! Vill komplettera min förra fråga lite: Svårt att veta vad som är sjukt och friskt. Jag är 60 och jobbar mycket för att hålla mig smidig, vilket är sunt, men det finns ett moment av ångest att bli gammal och stel och jag fasar för att jag skulle bli sjuk och behöva ligga flera dagar och ligga på sjukhus och behöva äta sådan mat som jag tycker är värdelös och näringsfattig. Förstår inte hur folk överlever som inte tar några tillskott alls. Känns som om jag har en onormal syn på detta.
Yvonne Lin: Överdosering är lika illa som underskott så konsultera med husläkaren först för att se om du behöver ta tillskott. Funktionell träning och dagliga promenader är fullt tillräckligt. Åldersångest bör man ta tag i på annat sätt för att kunna åldras med värdighet och tillförsikt. 

Sandra: Hur många vilo dagar bör man ha från löpning. Om man har problem med hjärtat. Jag har varit med om samma som Katerina (är 24 år)
Katerina Janouch: Du kanske inte kan springa lika hårt som innan! Prata med en läkare. Lyssna på signalerna från kroppen - om det känns okej, så är det troligen så! Om jag var du skulle jag satsa mer på powerwalks och springa mindre. Powerwalks är ju lika effektivt men du sliter inte ut dig lika mkt o det är skonsammare för hjärtat.

Slitvarg: Vid styrketräning får jag lätt yrsel, har lågt blodtryck, något samband? 
Yvonne Lin: Undvik maxbelastning och statiska övningar. Mat och vätska som är bristfällig kan även det orsaka yrsel. Liksom dålig sömn. 

Anonym: Kan alltså träning öka risken för hjärtinfarkt? Eller är det just träning i kombination med värktableter?
Katerina Janouch: Enl läkarna så ökar riskerna med intensiv löpning. För hjärtproblem, alltså.

Tintin: Hej Eric. Är en 70 årig kvinna som i ca 25-30 år promenerat ca 1 mil om dagen. Har fått problem med ett knä idag och påstås ha artros utan röntgen. Kan man lita på det och att det inte är skadorav allt promenerande?
Dr Eric: Grattis till ditt aktiva leverne! Det finns ingen koppling mellan långa promenader och artros i knäna. Artros kan man få ändå. Har du stora bekymmer tycker jag att man ska röntga knäna.

Lisa: Hej! Jag lider av hypotyreos. Äter medicin varje dag. Undrar ifall sjukdomen har påverkan på min utveckling för träningen? 
Yvonne Lin: Jag antar att du äter Levaxin och så ska ämnesomsättningen vara normal igen och inte påverka träningen. Däremot, om du har ätstörningar och man givit dig Levaxin är det olyckligt för sänkt ämnesomsättnning är kroppens försvar mot energiunderskott. 

J: Katerina, vad för slags idrott sysslade du med som ung? Är övriga familjen lika träningstokiga som du?
Katerina Janouch: I unga dar var det gymnastik och konståkning och friidrott (hade skolrekord på 60 meter). Alltid rört på mig mycket. Kommer från aktiv familj där vi åkte skidor och vandrade i berg etc. Pappa är gammal bergsbestigare ;) o farfar var renässans man med allehanda motion i bagaget. Det var den gamla skolan att idrott var vägen till hälsa.

Jonte: Katerina. Har du slutat med sex-spalterna? Hur får man dina råd om sex o samliv nu då?
Katerina Janouch: Du kan mejla mig på min frågespalt på improveme.se! kolla på expertrådet, där finns jag, skicka in din fråga bara. ;)

Anna: Hej Yvonne, jag tränade intensivt aerobics hos dig under 90:talet och jag tror inte att alla mår bra av att träna så?
Yvonne Lin: All ensid träning som görs i alltför stor utsträckning kan kan vara ohälsosam. Tyvärr är det inte många som anammar principen om belastningsvariation som är ett sätt att hålla sig skadefri. Många tränar samma sak hela tiden. Inte så smart. 

Anna: Katarina. Har du skrivit någon bok om dina upplevelser med träningen? Om inte..kommer det i framtiden?
Katerina Janouch: Bra idé! Kanske jag borde :) - "Hjärtat som svek" eller nåt liknande. Men den 18/6 kommer min sjunde roman om barnmorskan Cecilia Lund och hon har ju också haft en del hjärtproblem.... får en hjärthändelse i slutet av "Modershjärtat" bla ;) Nya boken heter "Blodssystrar"

Ebba: Hur hittar man egentligen balansen i kost och träning? Jag blir så mycket "antingen eller" och mår inte bra av varken för strikt eller slapp livsstil.
Katerina Janouch: Jag har samma prblem som du Ebba ;) det är jobbigt. Just nu en slö period med mkt dåligt samvete. Men var ute o gick ikväll, kände luften i ansiktet, det var gott! tricket är att lura sig själv o tänka "bara en kort prommis" sen blir det ändå 45 minuter o man är nöjd. Men det är en evig kamp! Vet inte om det går att lösa...

Anna: Hej Dr Eric! Under det senaste året har jag försökt med löpning men har bara drabbats av problem med benhinnorna...tror det är det iaf. Har gått några gånger till en kiropraktor och idrottsmassör som har masserat och inte sagt något annat iaf. Har provat ut skor och startar alltid lugnt löpningen (gå springa, gå springa). När jag har fått ont har jag vilat i ca 3 mån så det inte gör ont längre, men jag får ändå problem nästa gång jag fortsätter jogga. Nu har det gått 3 mån sedan sist och jag går ALLTID med "spring-skor" även om jag bara går och handlar. Använder jag en sko med lite klack får jag ont dagen efter. HUR BLIR JAG AV MED DETTA??
Dr Eric: Benhinnebesvär beror oftast på att man belastar insidan av foten för mycket. Det finns många som är skapade på det sättet. Man kan kan komma runt problemet via fotbäddar, styrketräning eller operation. Prata med en ortoped.

Emma: Hej! Jag tränar ca 4-5 gånger i veckan och har mått rätt bra av det, verkligen beroende av endorfinkicken och att se resultat. För ett år sedan var jag rätt överviktig men gick snabbt ner 15 kg med förändrad kost och träning. Nu är jag också rädd för att hamna där igen så det kan också vara en orsak till träningsberoendet. Min omgivning har uttryckt oro men jag känner att jag oftast mår bra. Men idag efter träningen kändes det som att jag fick någon slags panikattack, det svartnade för ögonen och jag tappade känsel i fingrarna. Obehagligt, men det gick över snart igen... Tror du att jag har ortorexi? Hur ska jag träna för att inte bli övertränad? 
Yvonne Lin: Fråga dig själv: tycker du om träningen när du tränar (och inte enbart efter)? Kan du hoppa över träningen utan att känna skuld eller ångest? Kan du äta alla typer av mat? Sover du ordentligt om nätterna? Att det svartnar för ögonen är självklart inte ok. Det låter som om din löpning blivit din ångestdämpande medicin. Snabb viktminskning är en stark riskfaktor för ortorexi. Du måste äta, sova och vila mellan träningspassen. Ta hjälp för att utreda. 

Daniela: Hejsan! Jag undrar vad jag ska göra för att gå ner i vikt för att nå mitt mål? 
Katerina Janouch: Ät balanserat, och rör på dig minst 1 timme per dag och GE INTE UPP, långsiktiga mål är det som gäller, finns inga quick fix!

Anna: Hur ska vi få människor att få en långsammare lunk i vardagen? En medicinsk yogalärare som tidigare tränade intensivt varje dag.
Yvonne Lin: Genom att följa deviset Hinn lite mindre, andas lite mer.

Isak: Exempel på vad man kan göra på sina vilodagar? Har alltid så tråkigt på mina vilodagar :(
Katerina Janouch: Läsa bok, skriva bok ;), simma! simning är bra. Yoga/mindfulnessträning, meditation. hitta på nåt kreativt? Jag kollar teveserier!

Mats: Hej Eric, Är det verkligen möjligt att träna bort en skada som Claes beskriver?
Dr Eric: nej...

Soffi: Hej, vad ska man ha för midjemått som kvinna. Ska man relatera det till längden, eller är det ett absolut mått?
Katerina Janouch: Såklart det måste relateras till längden, annars blir det konstigt. 70 cm är nåt slags ideal men är man tex 175 lång och kraftigt byggd blir det ju lite löjligt.

Erik: Man säger att kondition är en färskvara. Hur snabbt blir man av med den kondition man byggt upp under många år? Är det lättare för en tidigare vältränad att förbättra sin kondition än en otränad, om båda börjar på samma nivå?
Yvonne Lin: Vid sängläge tar det cirka tre veckor att bli av med sin uthållighet. Styrkan kan man hålla kvar längre och teknik ännu längre så den som tränat kommer betydligt snabbare tillbaka i form eftersom ben, rygg och bål redan är starka och löptekniken (eller sim/cykling) finns redan där. Liksom alla kappilärer rund muskelfibrerna som vill plocka upp syret till förbränning. 

Jema: Bästa rådet för att nå t ex löpa 1 mil?
Katerina Janouch: Ha en bra app (jag körde med Nike+) och öka stadigt. Varva löpning med gång, så småningom kan du springa en mil nonstop, hur snabbt däremot är en annan fråga. 

Blixt Gordon Ramsey: Om man har ett väldigt fysiskt jobb, hur viktigt eller oviktigt är det då att röra på sig efter jobbet och hur ofta?
Dr Eric: Mindre viktigt än om man jobbar på kontor. Samtidigt kan man behöva styrketräna för att undvika arbetsskador. 

Aktiv: Vilka är de främsta varningssignalerna i kroppen som man bör ta hänsyn till efter skada? Viss smärta känns väl som om man får acceptera. :)
Katerina Janouch: Tycker att smärta som är ihållande bör man respektera, jag respekterade tex inte min smärta i höften. Nåt är fel när man har ont jämt.

Anna: Min son på 16 år, som tränar fotboll 5 ggr i veckan, har börjat med en diet bestående av: grötfrukost med blåbär, kycklingfilé och råris med 5 dl grönsaker X 2 och 200 G köttfärs med 5dl grönsaker. Får han i sig tillräckligt med energi och näring?
Yvonne Lin: Det verkar som han börjat med fitnessdiet vilket ofta är startskott för ortorektiskt beteende. Han verkar utesluta kolhydrater vilket är själva grundbränslet för träning. Om han tränar mycket lär detta inte vara tillräckligt om det avser hela dagen. Ungdomar drar mycket energi. 

Uffe: Erik: Jag är man 46 år och tränar inte idag men vill komma igång att springa. Kan jag börja springa direkt eller bör jag börja med promenader? Jag har ett ganska aktivt jobb där jag rör på mig hela dagarna. Jag har åderbråck på benen, är det något hinder? Med vänlig hälsning/ Uffe
Dr Eric: Hej! Jag tycker att man ska börja med snabba promenader och långsamt lägga ersätta en del av stäckan med löpning. Åderbråck är inget hinder. Sannolikt tvärtom. 

Frida: Katerina... Har du några bra tips på träning man kan göra hemma? Har så svårt att hinna iväg ut:(
Katerina Janouch: Jag svarade på nåns fråga... finns skitbra hemmaträning, armhävningar, plankan på tid (ställ timern i din iphone), benböj, situps, man kan köpa hantlar eller bolla med en bebis ;) - jag borde fan ha en träna hemma-skola! likaså när man e ute o går, varenda parkbänk kan man göra träning på! värsta bra grejen o man kan skita i att folk glor ;)

Eva: Jag lyssnar till kroppen och med Parkinson sen 17 år tillbaka tycker jag att jag har lärt mig en hel del. Så det förvånade mig att ni inte talade mer om vikten av allsidig träning. Jag går i skogen, simmar, paddlar kanot, Går på gympa och Yoga, osv ja du/ni fattar. För mig är varje dag en kamp mot en stel kropp. jag måste lyssna till den röra mig mer eller mindre hela tiden. för sätter jag mig som t ex när jag åker bil 20 min, har jag svårt att ta mig ur bilen sen. Skriver allt här för jag blir stel av att sitta och skriva här (ha ha) Frågan var; har ni glömt vikten av allsidig träning; kondition balans koordination smidighet styrka. Idiotiskt att bara träna löpning kan jag tycka. Eva
Yvonne Lin: Absolut inte. Jag älskar själv allsidig träning vilket jag fått med mig från min kinesiska kampsportträning. Belastningsvariation är ett nyckelord i träningslära och den bedyrar just att byta belastningar och så även typ av aktivitet för att inte stagnera (kallas ackomodation). Så kör på i din goda stil. 

Lisa: Kan man bli helt frisk från ortorexi, eller har man utvecklat någon typ av "skörhet"?
Yvonne Lin: Man kan absolut bli helt fri från ortorexi med rätt hjälp. Dock inte med evidensbaserade metoder för anorexi och bulimi som är andra former. 

Njjohanna: Hur ska man göra för att gå ner i vikt om man redan tränar 9h i veckan?
Katerina Janouch: Viss kraftfull träning ökar din stress och det gör att du inte går ner i vikt. Särskilt för kvinnor gäller det att gå ner i stressnivå för att kroppen faktiskt ska bli smalare. Det är väldigt intressant det där, vissa går ej ner pga stressen som gör att man lagrar fett. Du kanske är en av dem? Vet inte hur du äter men troligen kanske det inte funkar i kombination, den mat du äter o hur du tränar? men sen kan vviktnedgång vara lurigt, det kan ta lång tid, det går i nivåer, rätt vad det är tappar man kilon fast de suttit som berget, så ge inte upp.

Mari: vill börja jogga men min hälsena är öm och svullen. hur får man en magnetröntgen? vårdcentralen vill spruta cortison?
Dr Eric: Magnetkameraundersökning hjälper inte till att ställa diagnosen. Stoppa in hälinlägg och börja inte springa här senan är inflammerad. Kortison tycker jag man ska vara försiktig med runt senan. 

Carola: Katarina; 70 cm i midjan då har jag blivit fet !! Väger 56 , 164 lång och midjan har tydligen ökat till 76-77 !! Dax att banta för mig då ??
Katerina Janouch: Oj, svårt att säga, jag gillar ej att stirra på siffror - hur känns det i din kropp? Mår du bra så tycker jag inte du ska tänka på centimetrarna!

Erik: Är det farligt att träna hårt om man är över 60?
Dr Eric: Absolut inte. Man ska dock alltid anpassa träningen till sin hälsa. 

Sara: Det stod i tv-programmet att normal fettprocent för kvinnor är 19-30%. Är det hälsosamt att ligga på 19% fett Yvonne?
Yvonne Lin: 19% är i lägsta laget. Många kvinnor blir av med menstruationen så man måste se till genitik. Motionärer ligger ofta runt 25% men viss elit kan gå ned till 20-21. En risk. 

Tilda: Vad ska jag som tonåring göra för att komma igång lite mer? Behöver inte vara en super hård träning utan mest för att röra mig lite mer... Vad ska man ha för motivation?
Katerina Janouch: Bra musik i hörlurarna eller favvopodd eller prata med en polare medan du går! Gör ärenden till fots! Hjälp föräldrarna att handla, gå till affären, kånka hem kasar! Cykla. Ta trapporna ist för hiss. Säg aldrig nej t idrott i skolan. Gör 20 armhävningar varje morgon. det är mitt bästa tips. jo, ut o gå med en kompis, o babbla om livet! en timme går snabbt som blixten.

Pecka: Dr Eric. Vad kan man göra vid en fotskada som Claes hade om man inte vill operera?
Dr Eric: Många blir hjälpta av s.k. stötvågsbehandling 

Genus: Hur vet jag att jag tränar för mycket eller att min kropp är övertränad? Och, om det är fallet, hur ska man tänka kring fortsatt träning? Det handlar väl inte om att sluta med träning helt?
Katerina Janouch: Om du ständigt tänker på din träning o får ångest av hur lite du tränar, så är du inne i en osund trall... om du har ont också o skadar dig ofta...

Sara: Har varit sjuk i anorexia för 10 år sedan, men hållit mig ifrån kontinuerlig träning efter det. Är nämligen rädd att ramla tillbaka och få det hemska synsättet fast i träningsform. Nu har jag fött två barn och mår bra men vill komma igång med träning igen. Har börjar springa lite. Hur ofta och hur bör jag starta träningen. Känner att jag har lätt att pressa mig, och vill veta vad som är sunt. Tack på förhand!
Yvonne Lin: Svårt att kort svara på det. Att träna för att komma i form är positivt. Att träna för rädsla att förfalla är destruktivt. Spontanitet är en friskfaktor så så länge du kan träna för att du har lust och hoppa över när du inte "orkar" är det som regel lugnt. Ät alla livsmedel och träna ibland är mitt korta råd. 

EE: Katerina: kan du utveckla powerwalk -stavar, vikter, fart, längd etc.
Katerina Janouch: PW - gärna 1-2 tim/dag, transportgå till möten etc! Stavar kör jag ej längre men man kan absolut använda sig av dem, det känns mer effektivt då. Alt: 30 minuter morgon, 30 min kväll - så du blir lite varm. Jag brukar springa en bit mellan vissa riktmärken, tex uppför en backe. Sen kör jag armhävningar mot en parkbänk eller ett räcke. Och stretch. Finns klippor/terräng så upp på dem! Jag låtsas jag är en stenbock ;)

Betty: Är det rimligt att som tonåring styrketräna i flera tretimmarspass per vecka? Ger det ngn effekt
Yvonne Lin: Styrketräning när man växer är ok men då funktionell träning med kroppen som belastning. Fria vikter kan användas men då bör det vara tränare med (elittränare) som äkan teknik och kompletteringsträning. När kroppen vill växa bör man inte komprimera den med tunga vikter. 

Lasse: Är det farligt att träna när man har druckit alkohol?
Yvonne Lin: Nej men korkat.

ZeB: Hej Katerina Janouch! Jag har börjat löpa nyligen, har precis kört 1 intervallpass, då sprang jag 4 ggr under passet så fort jag kunde, varje rusch varade ca 10-15 sek. Hört att man kan köra intervallpass ca 1 gång i veckan, är det korrekt? Hur ska man lägga upp sin löpträning på ett bra sätt? Mvh: ZeB
Katerina Janouch: Du kan köra både kortare o längre intervallpass, ut o spring varannan dag men rör på dig dagligen... Variera med styrka i bålen och träna överkroppen!

Sandra: Min vilo puls ligger mellan 33 till 35 slag... Jag har sprungit ca 2 mil om dagen innan jag "kraschade" hur lång tid tar återhämtning
Yvonne Lin: Beror på vad du mera med att krascha. Har du dragit på dig ett beroende kan det ta 1 - 3 år att bli frisk. 

Orolig: Vad ska man göra när man ser en anhörig träna alldeles för mycket och tänker på nyttig mat hela tiden. Tjat biter nog inte.
Katerina Janouch: Fast hen hör vad du säger! Så fortsätt att tjata.

Body: Yvonne, På vilket sätt används BodPod som David gjorde i programmet när det handlar om träningsberoende? Varför är fettprocenten viktigare än vikten?
Yvonne Lin: På Ylab där jag arbetar använder vi helst Bod Pod i kombination med flera fystester för det är helheten som är viktig. Ex hur stark är man i förhållande till sin fettvikt. Om tillräckligt stark är det inget problem med några extra kilon. Om tillräckligt bra syreupptag är det ej heller en risk. Smal och inaktiv är större risk än lite överviktig och aktiv. Fettprocenten är betydligt viktigare än vikten. Ortorektiker som kan ha ett fåtal procent fett (extrem svält) kan ha en normal vikt eller BMI på grund av stor muskelmassa men det är i akut svält. 

Annicka: När jag tränar grupp pass i intensivt blir alltid illröd i ansiktet eftert är det normalt.?
Yvonne Lin: Ytliga blodkärl och bra cirkulation. Be happy. Värre är blek och kall som vid anorexia/bulimi eller ångest. 

Lena: Jag tror min 24-åriga dotter lider av ortorexi. Hon äter extremt sunt och tränar i stort sett varje dag. Hoppar hon över träningen så mår hon dåligt. Har försökt att prata med henne men hon blir bara arg. Vad ska jag göra? Vilken typ av hjälp ska vi söka?
Katerina Janouch: Hon är ju vuxen så det är svårt att tvinga henne till något... men säg vad du ser och att du är orolig för henne så du får igång en dialog.

Yvonne: Är kvinna och 67 år. Lider av artros på flera ställen. Vattengympa är bästa träningen för mig. Tränar två ggr i veckan plus att jag går ca en timme om dagen. Låter det som en lagom träning för åldern?
Yvonne Lin: Det låter som ett utmärkt upplägg!

Visa fler