?: Ingvar, hur kan du inte vara arg på sjukvården när om de skulle ha gjort som de ville hade du kanske varit död?
Ingvar Oldsberg: Ilskan tror jag kanske inte hjälper, på lång sikt tror jag att ett förnuftigt tänkande och konstruktivitiet bättre gynnar dom som råkar ut för samma suitvation i framtiden. Mitt syfte med att offentligöra allt är bara att fösöka att få upp ögonen hos ansvariga och därmed bistå patienter imorgon. 

Ramona: Hej, har en fråga till Maria. Kommer det någon gång att finnas ett vaccin mot all form av cancer?
Maria Hellbom: Hej Ramona, cancer är egentligen ett samlingsnamn på olika sjukdomar och alla behandlas olika. Därför tror jag att det är osannolikt att man skulle kunna "vaccinera" mot alla cancerformer. Egentligen är det inte själva cancern som man vaccinerar mot, det är en virusform som ökar risken för livmoderhalscancer som heter kondylom eller HPV-virus

Hej: Hej, jag har en fråga till Dr Eric: du som ser så mycket sjukdomar hela dagen, vilken fråga skulle du minst vilja drabbas av och varför?
Dr Eric: Oj! Det var en svår fråga. Måste nog ändå säga psykisk sjukdom. Eller demens. 

E:L: hur ofta går du och kollar dig nu ingvar? och är du rädd för att få svaren? vad skulle du göra om du bara hade en vecka kvar att leva?
Ingvar Oldsberg: vid undersöker de på ersta sjukhus i stockholm 2 gånger om året. jag har gjort dom undersökningarna i 3 år och 2 år återstår nu med bra resultaat inna jag kan bli helt friskförklarad. din avslutande fråga känns besvärande och är ju dessutom hypotetisk jag vet alltså inte hur jag skulle reagera vid ett sånt överstiget meddelande

Jimmy: Vilken cancer är farligast, alltså högst dödlighet på?
Maria Hellbom: Jättesvårt att ge något svar på vad som är "farligast" men vissa cancerformer är aggressivare, det gäller vissa former av lungcancer till exempel

Emma: Jag har fått cystor på livmodern flera gånger. läkarna har opererat bort dem och säger att det inte är någon fara men jag är ändå orolig, har jag större chans att drabbas av cancer än andra pga dem?
Dr Eric: Hej Emma! Godartade cystor på livmodern innebär inte att du har högre risk för cancer.

Giji: Hej Eric, Jag är en kvinnamed hälsoångest där cancer är min största skräck. Tycker programmet var bra. Jag fastnade dock vid den hemska siffran att varannan kommer att drabbas av cancer 2030. Du sade något om vår livstil, kan du förklara mer. Är det fler under 65 som drabbas eller hur ser det ut?
Dr Eric: Hej! Det går inte att säga exakt vad ökningen beror på. En stor del av ökningen är att många svenskar har rökt under under flera decennier. En annan orsak är att våra solvanor. Den stora delen av ökningen är dock, som jag försökte få fram i programmet, beroende på att vi blir äldre.

Sebastian: Hej Ingvar, I och med att sjukvården har svikit dig på det här sättet, tror du att du kommer att kunna lita på en läkare igen i framtiden?
Ingvar Oldsberg: Ja det tror jag absolut men jag tror att jag blir mer på min vakt på vad de gäller läkarnas utlåtande framöver. Men vi får absolut inte glömma att det finns oehört många kompetenta läkare, jag hade otur!

lalla: ingvar är du rädd för att få återfall? vet man hur stor chansen är?
Ingvar Oldsberg: Det är ingen rädsla jag bär med mig dagligen. Hur stor risken är för återfall vet jag inte och jag tror heller inte att jag vill veta den. 

Ulrica: Socker och vete anses göda cancerceller, hur ser Eric på det påståendet?
Dr Eric: Hej Ulrica! Det finns faktiskt inga belägg för att det skulle vara så. Det är många som har spekulerat i det och tanken kan verka logisk men som sagt, när man forskar om det hittar man inget samband. MVH Eric

Mari: Hej! Jag undrar vad Ingvars cancerform heter?
Ingvar Oldsberg: Mari, jag vet desverre inte svaret på den aktuella cancern men jag vet att den uppkom i en fistelgång.

Svean: Tack för ett bra program! Kommer verkligen var 3 få cancer? Vad beror ökningen på?
Maria Hellbom: Hej, om ungefär femton år kommer varannan att få en cancerdiagnos så det är faktiskt fler än var tredje. Mest beror det på att vi blir äldre och äldre och då ökar risken. Sen har det med livsstil att göra också. Men man ska komma ihåg att vi blivit väldigt bra på att bota cancer också!

Kire: Vad har ni för hjälp att erbjuda närstående till diagnosen obotlig cancer?
Maria Hellbom: Det ser nog olika ut beroende på var i landet man får sin vård. Men jag tycker att man ska fråga efter vilket stöd och vilken rehabilitering man erbjuder där man behandlas och vårdas, det ska också anhöriga göra. Fråga vårdpersonal efter kuratorskontakt, till exempel!

Jörgen: Ingvar , var det ändtarmscancer du hade och i vilken status var det? Hade tumören det växt igenom tarmen?
Ingvar Oldsberg: Hej Jörgen. Nej det var inte ändtarmscancer utan en cancer i en angränsande fistelgång som ligger väldigt nära ändtarmen. Så strålbehandlingen påverkade alltså hela området. 

Bo: Kan man göra någonting före att förhindra att få cancer? Tips på vad man kan göra?
Dr Eric: Hej Bo! Det absolut bästa man kan göra är att sluta röka/ aldrig börja röka. Motion, mycket frukt och grönsaker och att undvika sol är också bra tips. MVH Eric 

Ellen: Hej, jag har en fråga till Maria. Finns det något sätt att undvika cancer?
Maria Hellbom: Inget helt hundraprocentigt sätt men man kan tänka på att inte röka, att vara försiktig med att sola, motionera minst 30 minuter om dagen så att man blir svettig, vara måttlig med alkohol och äta varierat med mycket grönsaker i kosten. Sen ska man delta i screeningprogram när man blir kallad till det, då kan man upptäcka ev cancer tidigt vilket ökar chansen till bot.

Ann: Hur går man vidare med frågan om cancer på vårdcentralen då läkarna nekar o säger det är inte cancer ?
Ingvar Oldsberg: Hej Ann Jag tror att ens egen oro leder dig vidare till nya experter och nya undersökningar, det var så jag gjorde.

Swoop: Hej Maria, kan jag fortsätta träna fastän jag har fått en cancerdiagnos?
Maria Hellbom: Som regel kan man det, ja. Fråga din läkare och be om kontakt med sjukgymnast för råd om hur du bäst gör det. Fysisk aktivitet är bra men om man får cancerbehandling och samtidigt vill träna så ska man rådgöra med läkare och sjukgymnast.

Arlon66: Hej Eric, är cellgiftet och strålning de enda behandlingsformerna som finns?
Dr Eric: Hej! Cancer kan behandlas på många olika sätt. Den vanligaste, utöver cytostatika och strålning är olika typer av operationer. MVH Eric

Ingela: Ingvar, hur länge har du haft din fistel? Går den inte att åtgärda? Själv drabbad och efter fem operationer väljer de att låta den vara kvar.
Ingvar Oldsberg: Hej Ingela Jag har nog haft problem med fistelgången under ganska många år men det var först för 3 år sedan som jag kände av kulan i öppningen av fistelgången. Och det var då jag reagerade och sökte kontakt med sjukhuset. En vanlig fistelgång står inte direkt kontakt med ordinationen cancer. Mitt fall är tämligen ovanligt!

Ullis: Hej min son på 7 år har fått kraftiga blödningar från näsan nattetid ett par ggr på sistone (båda borrarna), klagar på ledvärk, magont till å från och har en hel del små blåmärken här å var på benen. Nojig å orolig mamma som man är undrar jag ju om det är nåt allvarligt, men det känns som jag ringer till VC för minsta lilla. Vad ska jag be VC göra om jag ringer dit?
Maria Hellbom: Säg att du märker de här symptomen och att du är orolig för att det kan vara cancer. Du kan berätta att du har sett det här programmet och känner igen dig i det Susanne berättar. Be dem utreda. Kom ihåg - allt är inte cancer och det behöver inte det här vara alla. Men det är bra att utreda så att du kan släppa det. Dra dig inte för att söka hjälp! Håller tummarna för att det ska bli bra och att ni blir väl omhändertagna!

Anna-Karin: Hej Ingvar! Har en nära vän som drabbats av cancer som man inte från Halmstad vet vad man ska göra åt! Nu är hon på väg mot Lund och förhoppningsvis bättring. Blev mycket nyfiken på det prov du tog privat, vad heter det och var kan man få det gjort?
Ingvar Oldsberg: Hej Anna-Karin Hoppas verkligen det går bra för din vän. Jag tog provet på Kallanderska sjukhuset i Göteborg där man tog ett prov på den misttänkta cancerbölden. Hälsa din kompis och lycka till!

anna: hej, jag har blivit opererad/skrapning tror ja det heter för cellförändringar på livmodern, det skall nu vara borta, ska jag vara mer orolig än andra för att drabbas av cancer?
Maria Hellbom: Det ska du förhoppningsvis inte behöva vara men se till att gå på efterkontroller som rekommenderat, du kan också fråga där du fick behandlingen om det är några symptom du bör vara observant på.

Sebbe: Varför ökar risken för cancer när man blir gammal?
Dr Eric: Hej Sebbe! Framför allt beror det på tidsfaktorn. Ju längre man lever desto högre blir risken att en tumör ger sig till känna. När befolkningen blir äldre drabbas allt fler av cancer. MVH Eric

Monkan: När kommer det samordningshjälp för oss med obotlig cancer el andra svåra sjukdomar? Som måste ha kontakt ned olika vårdenheter och kan hjälpa oss med alla kontakter osv
Maria Hellbom: Snart, hoppas jag! Vi jobbar för fullt med det här i de Regionala Cancercentrum som finns i landet. Alla patienter ska ha en egen skriftlig vårdplan och alla patienter ska ha en egen kontaktsjuksköterska som samordnar - det är planen och det vill vi ska bli verklighet snart! Vi jobbar allt vi kan med detta, för det är jätteviktigt!

P: Tack Ingvar för att du för fram hur det kan gå till. Min sambo fick kämpa i 3 år innan de hittade hennes bröstcancer sim inte syntes på mammografin
Ingvar Oldsberg: Hej P, Hoppas att allt är väl med din sambo. Er väntan är ju ett tecken på att vi alla måste vara mer uppmärksamma, stå på oss och ställa krav på sjukvården.

Canceropererad Jönsson: Ingvar, när du svarar Sebastian uppger du att du hade otur som fick en inkompetent läkare. Tycker du att du har haft tur som fick vård i Sverige och att du lever idag?
Ingvar Oldsberg: Hej, Jag vet inte om man kan definera det hela som tur eller otur. Vården jag fick när jag själv hade uppmärksammat cancern är inget att klaga på. 

Jörgen: Maria: När det gäller eftervård av cancer så kan jag säga att den är obefintlig, man får ytterst lite stöd, eller ingen alls. Man blir inte erbjuden rehab. Det enda som händer är att FK jagar på en att börja arbeta efter deras riktlinjer för den cancerform man haft. Jag fick ändtarmscancer 2010 och är nu på mitt andra återfall och har obotlig cancer, jag hade behövt längre tid för återhämtning 2010. Finns det rehab och är sjukhusen tvungna att erbjuda det?
Maria Hellbom: Det kommer ett styrande dokument med riktlinjer för cancerrehabilitering, ett så kallat vårdprogram, i sommar och det är första gånget ett sådant finns. Nu har man bland annat utifrån det från vårdens sida börjat få upp ögonen för hur viktigt det är med rehabilitering och man börjar bygga upp det, bland annat så väntas det komma beslut om en satsning här i Region Skåne i slutet av den här veckan. Vi jobbar på det också - det är jätteviktigt att man får den rehabilitering man behöver för att komma tillbaka efter en cancerdiagnos. Just rehabilitering har jag själv jobbat mycket med att bygga upp under de senaste åren och jag är så glad att det börjar hända saker - även om det inte går tillräckligt fort...

Kire: Maria. Det gäller Skåne och kurator kan ej tillföra ?
Maria Hellbom: Hm. Du har alltså inte fått kontakt med kurator, man kan inte erbjuda det? Du kanske skulle kontakta din vårdcemntral och fråga efter stöd där? Ibland kan arbetsgivare också erbjuda stöd - fråga där? Hoppas att du får hjälp!

Inger: 1) Opererades inte Ingvar Oldsberg 2) Den typen av cancer han hade,... får inte ALLA den möjligheten att bli frisk? Måste man ha pengar för att få hjälp?
Ingvar Oldsberg: Hej Inger, 1 )Nej, jag opererades inte för cancerbölden då den upptäcktes för sent. En operation hade vart möjlig i ett första skede, senare var strålbehandling och cellgifter enda alternativet 2) Jag vet inte om jag kan svara på din fråga. I mitt fall så tog jag den privata undersökningen ur egen kassa, dessvärre är inte alla idag lika previligerade och det gör mig uppretad. Vi bör alla ha samma förutsättningar!

Gry L: Hej Maria! Det verkar som om ni har en väldigt bra cancervård i Skåne. Var skulle säga att det är bäst att bo om man får cancer?
Maria Hellbom: Svårt att säga men jag känner ju bäst till Skåne och södra sjukvårdsregionen. Jag är väldigt stolt över att få jobba i och med cancervård här, det händer så många positiva saker.

Gillis Stenelo: Hej Erik ! Tack för sakliga kommentarer, lätta att förstå. Min fråga: kunde man från läkarhåll / sjukvården göra kraftigare påtryckningar på regering / myndigheter / andra ansvariga, för att kräva större resurser till cancerforskningen? Skulle det exempelvis vara framgångsrikt att bjuda in berörda för att visa / belysa / tydliggöra : att cancerproblemet växer och växer, så också forskningsresultaten visserligen, - men borde inte forskningen (med hjälp av större uppbackning) ha bättre chans att "hinna i fatt"? Är inte människors lidande en stark orsak nog ? Vad annat kan göras för att "väcka" alla krafter som kan påverka?
Dr Eric: Hej Gillis! Jag håller med dig till 100 %. Jag tror dock att cancerforskning bara utgör del av behovet. Cancervården i Sverige idag behöver mer resurser. Behandlingen är ofta bra men det dröjer för länge innan patienter får ta del av den. Köerna är ofta alldeles för långa. Diagostiken tar för lång tid. Där tycker jag att politikerna och samhället borde göra mer! Hoppas att det blir en viktig valfråga! MVH Eric

Eva: Hej Ingvar. Du sade att du fick betala din undersökning själv. Var det pengar du fick tillbaka eller lade du in dig frivilligt på privat sjukhus?
Ingvar Oldsberg: Hej Eva, Jag fick aldrig pengarna tillbaka beroende på då dom ansåg att jag själv hade initisierat undersökningen. Ett ytterst märkligt förfarande enligt mitt sätt att se det!

Kent: Hej Borde inte PSA prov av män vara lika vanliga som mamografi ??
Maria Hellbom: PSA ger ibland utslag fastän det inte är cancer och är inte alls en lika tillförlitlig metod som t ex mammografi utan måste alltid följas upp med fler undersökningar. Man kan få förhöjt PSA även av t ex inflammation i prostata som inte har med cancer att göra.

Stockholmstjej: Hur kan man komma i kontakt med dig Maria för en föreläsning för oss på Anhörigcentrum?
Maria Hellbom: Jag finns på Skånes Universitetssjukhus så där når man mig!

Staffan: Hej Ingvar. Jag har stor smärta i nedre delen av ryggen.När jag sitter och ligger är det värst.Har funderat på att söka hjälp men man vet att det kan vara svårt att få hjälp.
Ingvar Oldsberg: Hej Staffan, Hoppas verkligen inte det är något illavasslande. Du måste för att få egen ro snarast gå och undersöka. Ju förr desto bättre, håller alla tummar i världen för dig!!