Cecilia: Det är så här att jag tar en medicin som heter sertrslin jag tar 200 mg. Så jag undrar vad som händer om man inte tar den alls?
Dr Eric: Hej Cecilia! Man ska aldrig sluta tvärt med antidepressiva läkemedel. Hjärnan är van att få ett tillskott av de ämnen som reglerar vårt humör. Om man inte trappar ner brunkar man må riktigt dåligt. Alltså; LÅNGSAM nedtrappning.

Nea: Hej! Intressant program idag. Jag är 18 år, och har väldigt stora problem vid PMS, har inte fått någon slags diagnos, men känner igen mig när man pratar om depression. Det gäller alltså endast när jag har PMS. Finns det något man kan göra åt det, vad vill ni kommentera?
Dr Eric: Absolut! PMS är ett alltmer uppmärksammat problem som vi börjar bli allt bättre på att behandla. Det verkar vara de kvinnliga könshormonerna som hamnar i oblans. Dessa är starkt kopplade till t.ex. serotonin som styr våra känslor. Sök hjälp för PMS! Det finns mycket man kan göra! MVH Eric

Anonym: jag har provat ett antal olika anti depressiva men tycker inget har hjälpt egentligen kan det var så att anti depressiva inte hjälper vissa människor eller är det så att man själv har svårt att se skillnaden?
Dr Eric: Hej! Vanliga antidepressiva meidiciner hjälper inte alla. Om man inte får någon effekt bör man träffa en psykiater för att se om diagnosen stämmer. Som vi nämnde i programmet finns det flera varianter av det som vi brukar kalla depression. Lycka till! Eric

Milla: Man brukar prata om att bebisar har olika personligheter, negativa, öppna osv. Hur mycket påverkar sådant i resren av livet? En negativ personlighet, ökar det risken för depression?
Dr Eric: Man pratar om "sårbarhet". Vissa människor har gener som gör dem mer sårbara för depressiv sjukdom på samma sätt som att vissa har lättare att utveckla astma. Alltså; vissa har lättare bli deprimerade. //Eric 

moderator: Det verkar vara något strul med Ullakarins dator, men vi hoppas att det löser sig snart så att hon kan vara med och svara på frågor. Eric finns här sålänge! Så fortsätt ställ era frågor!

Anjo: Jag har som många andra med psykisk sjukdom väldigt svårt att vara ärlig mot en psykiatriker och säger det jag tror att dom vill höra och alltså inte hur det är. Jag vet inte hur stor betydelse det har, men är det bättre att skriva ett brev och lämna till läkaren eller ska man strunta i det? Jag är rädd att jag ännu en gång ska hamna i tvångsvård på LPT..
Dr Eric: Hej Anjo! Det du beskriver är vanligt. När man är deprmerad kan det vara väldigt svårt att prata om hur man mår. Ibland vet man inte alltid. Det är som läkare förstås väldigt svårt att få den fulla bilden om patienten inte är helt uppriktig. Jag tycker att din idé om att skriva ner vad du tänker och känner är strålande. Det kan vara ett väldigt bra underlag för en diskussion.

Johanna: Varför blir så många feldiagnostiserade med depression när de igentligen har hypotyreos?
Dr Eric: Man kan se depression som ett symtom och hypothyreos (sköldkörtlelhormonbrist) som en sjukdom. Hypothyreos ger många symtom varav depression är ett. 

Anonym: Vid vilket tillstånd bör man söka hjälp för tvångstankar
Dr Eric: När de utgör ett handikapp för en själv eller andra. MVH Eric

Kent: Hej. Jag känner mig väldigt deprimerad och håller allt för mig själv, är ganska blyg och pratar aldrig om mina problem för någon. Men känner att det inte går mycket längre. Så vet inte vad jag skall göra.
Dr Eric: Även om du känner dig ensam i dina problem finns det hjälp att få! Om du känner att du har svårt att prata med vänner och familj behöver du inte göra det. Åtminstone inte till att börja med. Det är inte skamligt att vara nedstämd! MVH Eric 

moderator: Vi beklagar att tekniken inte har varit helt med oss och att vi därför tappade Ullakarin ikväll. Dr Eric kommer nu att besvara de sista frågorna innan vi måste stänga ner för kvällen.

Anonym: Kan man få bestående minnesförluster av ect eller rör det sig om att minnet försvinner under perioder för att sedan komma tillbaka?
Dr Eric: Hej! Det många rapporter om bestående minnesförluster av ECT. Det är en behandling som ska ses som ett alternativ vi djup depression om medicinering och terapi inte är tillräcklig.

Hej: Var söker man sig om man är av akut hjälp?
Dr Eric: Vi har länkat till flera olika stödlinjer för människor med depressiva tankar på hemsidan. Vid akuta situationer; ring 112 MVH Eric

Berit: Om man misstänker depression hur får man en envis man i sina bästa år (55år) att inse att han behöver söka hjälp. Har en hög position på sin arbetsplats och van att aldrig visa sig svag. Tecken- sover dåligt , mardrömmar, dövar sin ångest med vin varje dag, stark press både privat och på jobbet. Nu orkar han inte med sitt förhållande längre och förskjuter även sin partner.
Dr Eric: Hej! För många, kanske framförallt män, är ordet depression väldigt stigmatiserande. Ibland kan det vara att föredra att försöka konkretisera. Sömnproblemen kanske? De flesta distriktsläkare är duktiga på att snappa upp psykiatrisk ohälsa. Lycka till! Eric

moderator: Vi ber så hemst mycket om ursäkt över att tekniken inte fungerade som den skulle men nu kommer vi att behöva stänga ner för idag. Vi tacka så mycket för alla frågor som kom in.

Ang hur man får kontakt med Ullakarin ber vi att få återkomma med på vår facebook-sida. Håll utkik där för mer info. Ha en fortsatt fin kväll!