Det är betydligt dyrare att köpa en raskatt än en huskatt men för den som bryr sig om sin katt är det inte billigare att ha en huskatt.
– Om man bara har katten som sällskapskatt behöver det inte vara någon skillnad i ”driftskostnad”, säger Marie-Helén Lindholm som började med huskatt och nu föder upp birmakatter under stamnamnet Lisa Lysing.

Inför mitt besök har Marie-Helén gjort en lista över olika prylar som behövs i en katts hem. Hon har också beräknat årskostnaden för de olika sakerna (se tabell nedan).
– För det första behöver katten en bra toalåda och de slits ganska fort så vill man ha lådan fräsch bör man byta den en gång i halvåret. Jag brukar köpa lådor med tak så att katten får vara i fred när den gör sina behov. Dessutom blir det mindre sand på golvet.
Kattsanden kan kosta olika mycket men Marie-Helén räknar med att en katt gör av med tio kilo i månaden vilket kostar henne cirka 200 kronor. Hon har provat många olika sorter men fastnat för det ganska dyra märket Everclean som suger upp bra och inte dammar så mycket.
– Jag köper cirka 2 kilo torrfoder per månad till varje katt jag har. Kostnaden för maten kan också variera mycket beroende på vilket foder man köper. Royal Canin är dyrt men katterna gillar det och jag vet att de får i sig vad de behöver. Jag vet att det ligger mycket forskning bakom den maten, säger Marie-Helén.

VILL VARIERA MATEN

Dessutom köper hon fisk och våtfoder för lite mer än torrfoderkostnaden. Hon säger att det inte är nödvändigt men att hon ändå vill ge sina katter lite variation i kosten.
– Jag skulle inte vilja äta spaghetti med köttfärssås varje dag och så tycker jag det är kul att gå till hyllan med portionsförpackningar och se om det kommit någon ny smak som mina katter kan få prova. Dessutom ger jag dem kokt fisk för att det är bra för magen.
Till maten behövs det en bra matskål. Marie-Helén tycker att rostfria matskålar med gummilist i botten är den bästa varianten. De är lätta att hålla rena och står stadigt på golvet medan katten äter. Plastskålar är inte lämpliga eftersom de lätt blir repade och i reporna samlas bakterier.
– Två-tre matskålar per år kan nog gå åt men risken är att man som kattälskare köper på sig fler eftersom det ständigt kommer nya varianter.
Hon brukar också påminna sina kattungeköpare om att en katt behöver äta gräs för att kunna få ur sig pälshår som den slickat i sig. Kattgräs sås i en kruka och efter lite mindre än en vecka är gräset avätet och/eller vissnat.
– Jag har ständigt kattgräs stående till mina katter men det blir billigare om man kan köpa en stor säck med havre och så i krukor allt eftersom.

MOTION MED KLÖS

För en innekatt är det också viktigt att ha tillgång till bra klösmöbler. Det finns en uppsjö av olika möbler i olika storlekar och prisklasser.
– Vad man satsar på beror både på plånboken och på hur mycket plats man har. De klösmöbler jag har kanske håller i två-tre år innan de är sönderklösta men jag har ju tre katter och dessutom kattungar som klöser friskt.
Hon påpekar att det finns mindre och billigare klöspelare men fördelen med en klättermöbel är att de även ger en innekatt välbehövlig motion. När en klösmöbel börjar bli sliten kan man förstås klä om den själv men Marie-Helén menar att det sisalrep man använder är så pass dyrt att det knappast blir dyrare att köpa en ny klösmöbel.
– En hög klösmöbel är också bra eftersom katterna gillar att ligga högt. Jag har även placerat ut olika dynor och tyg-igloos som viloplatser för mina katter. De är populära och slits ganska fort, konstaterar Marie-Helén.
– Om man har en långhårskatt måste man kam och pälsborste särskilt i fällningstider. Pälsschampoo behövs även om man inte ställer ut sin katt. Det kan hända olyckor som gör att katten behöver hjälp att hålla sig ren. En klosax behövs även till en innekatt.
– Koppel och halsband är bra även om man inte lyckats vänja katten vid vanliga promenader. Vid resor och veterinärbesök kan de komma väl till pass liksom transportburen som bör vara lagom stor för att katten ska kunna vända sig och ligga bekvämt i den.
– Kattleksaker bör man tillverka själv. Mina katter älskar utbrända värmeljus som de ”spelar hockey” med. Mjölkpaketsflärpar, papperstussar och allt som rullar och prasslar är uppskattat. Jag har köpt många leksaker som katterna inte uppskattat så värst mycket men en fjädervippa kan man verkligen motionera en katt med.

SKAFFA KUNSKAP

Hon rekommenderar också sina kattungeköpare att gå med i en kattklubb och eller en rasring. Det är en bra källa till kunskap och det är roligt att ha kontakt med andra kattägare.
– Jag rekommenderar också mina kattungeköpare att alltid ha Canicur hemma. Det är ett hälsokostmedel som är bra för känsliga kattmagar. När kattungen flyttar hemifrån och möter nya bakterier kan den få diarré och då kan Canicur stabilisera kattens mage snabbt. Men det är ingen medicin så om diarrén fortsätter måste man gå till veterinär.
– Jag är uppvuxen i Norrland och alltid haft huskatter som gått ut och in som de vill. När jag flyttade till Stockholm började jag fundera på raskatt eftersom de oftast är vana att leva inomhus. Den första birman jag köpte hade jag tänkt ha som sällskapskatt och jag hade inga planer på vare sig uppfödning eller utställning.
Med den första birmans ankomst växte Marie-Heléns intresse för rasen snabbt. Det var katternas lugna, sociala temperament som lockade.
– Birmor passar utmärkt i en barnfamilj. De är lugna men ändå sociala, tåliga och keliga. De går bra ihop med både barn och andra husdjur.
Nu har hon två kastrerade honor, Lysis och Blåsan, som fått tre respektive fyra kullar.
– Den här gången fick vi snitta henne för ungarna låg i vägen för varandra. Det var också en oförutsedd kostnad och då var det nödvändigt att ha en veterinärvårdsförsäkring, säger Marie-Helén och tillägger att hon nog räknat lågt i tabellen över årskostnader för att ha katt.
– Jag lägger nog ut mer själv på varje katt per år. Men eftersom det är så roligt med katter köper jag mer än det allra nödvändigaste.

Årskostnad för en sällskapskatt

Toalådor 2 st/år 300-500 kr/st

Kattsand
10 kg/månad 200 kr x 12

Torrfoder
2 kg/månad 200 kr x 12

Blötfoder, fisk 250 kr x 12

Matskålar 100 kr

Kattgräs 160 kr x 12

Klösmöbler 500 kr

Kam, borste 200 kr

Transportbur 300 kr

Koppel & halsband 50 kr

Kattbäddar 300 kr

Shampo 100 kr

Försäkring från 375 kr

Canicur 50 kr

Vaccination 250 kr

Klosax 50 kr

Kattklubb - rasring 300 kr

Summa 12 245 kr

Text av Åke Steinwall , i samarbete med tidningen Kattliv