House

Slut för säsongen
Slut för säsongen

Senaste från House

Karaktärerna i House

Vem är vem i House? Här är rollfigurerna.

Vem är vem i House? Här är rollfigurerna.

1. Dr Gregory House
Dr House leder avdelningen för diagnostisk medicin och är specialist på infektions- och njursjukdomar. House är en tämligen sarkastisk och otrevlig person men är också ett medicinskt geni med utmärkt slutledningsförmåga. Utbildad vid Johns Hopkins University och University of Michigan, där han studerade tillsammans med sin nuvarande chef, Lisa Cuddy. På grund av en läkarmiss har House drabbats av muskeldöd i ena benet, vilket gjort honom beroende av tunga smärtstillande medel. Patienterna uppfattar honom som ganska excentrisk, men blir ofta imponerade av hans förmåga att ställa riktiga diagnoser trots att det verkat som om han inte lyssnat. Blir lätt uttråkad. Spelas av Hugh Laurie.
Läs mer om Hugh Laurie här. >>>

2. Dr Lisa Cuddy
Dr Cuddy är klinikchef vid Princeton-Plainsboro Teaching Hospital och gammal studiekamrat till House. Hennes position gör att hon ofta är tvungen att fatta svåra moraliska och etiska beslut om vården, och hon får ofta ta konsekvenserna av Houses stundtals nyckfulla agerande. Spelas av Lisa Edelstein.

3. Dr Robert Chase
Dr Chase är intensivvårdsspecialist och kommer från en förmögen australisk familj. Han är maktlysten och inställsam och drar sig inte för att spionera på House för sina överordnades räkning. Chase är den som arbetat längst under House. Spelas av Jesse Spencer.

4. Dr. Allison Cameron
Dr. Cameron är immunolog och gjorde sin läkarpraktik på den berömda Mayo-kliniken. En av toppstudenterna i sin klass - men House säger att hon anställdes för sitt utseendes skull. Ärlig, uppriktig och anses vara den i teamet som visar mest medkänsla med andra. Hyser känslor för House, men ifrågasätter ändå hans instruktioner när hon uppfattar dem som oetiska. Spelas av Jennifer Morrison.

5. Dr. Eric Foreman
Dr. Foreman är neurolog och studerade liksom House vid Johns Hopkins University. Var en mycket begåvad student men var något av en bråkstake när han var yngre och greps av polisen för inbrott. Kan precis som Houise vara brutalt uppriktig. Spelas av Omar Epps.

6. Dr. James Wilson
Dr. Wilson är onkolog (cancerexpert) och Houses närmaste - och egentligen enda riktiga - vän. Wilson har varit gift flera gånger och har rykte om sig att vara en kvinnokarl. Respekterad och omtyckt av både kollegor och patienter. Spelas av Robert Sean Leonard.

Hugh Laurie

Innan House var Hugh Laurie kanske mest känd för sina roller som korkskallige Prinsen av Wales och lika korkskallige George i två säsonger av komediserien...

Innan House var Hugh Laurie kanske mest känd för sina roller som korkskallige Prinsen av Wales och lika korkskallige George i två säsonger av komediserien Blackadder. Men Laurie har fler strängar på sin lyra.

Hugh Laurie föddes i Oxford och utbildade sig i Eton och Cambridge. I Cambridge studerade han antropologi, men han har själv medgivit att det mest var ett svepskäl för att kunna ägna sig åt tävlingsrodd: "Antropologi var det bekvämaste ämnet att studera medan man tillbringade åtta timmar om dagen på floden." Hugh hade onekligen att brås på - hans far var olympisk guldmedaljör i just rodd.

Under tiden i Cambridge lärde han känna Emma Thompson (de dejtade under en period) och gick med i Footlights-revyn där även komiker som John Cleese och Graham Chapman tog sina första steg. Under samma period lärde Laurie också känna komikern Stephen Fry - en vänskap som kom att leda till flera kreativa samarbeten, bland annat komediserien Jeeves and Wooster , fritt efter P.G. Woodhouses romaner, och sketchprogrammet A Bit of Fry & Laurie .

Efter Blackadder och ett flertal gästroller i olika tv-serier gav sig Laurie in i filmbranschen. Han har bland annat medverkat i Peter's Friends av Kenneth Branagh , i Förnuft och känsla med Hugh Grant , Emma Thompson och Kate Winslet , i Stephen King- filmatiseringen Lånarna och i Kusin Bette med Jessica Lange och Bob Hoskins . Han har dessutom haft roller i de framgångsrika Stuart Little -filmerna och medverkade i, hrm, Spice World .

Rollen som Greg House har inneburit ett nytt steg i karriären för Hugh Laurie, som plötsligt blivit något av en sexsymbol, trots figurens bryska sätt. Han har blivit nominerad till tre Emmys och har vunnit två Golden Globes för Bästa manliga huvudroll i en dramaserie.

Förutom det psykologiska djup han tillfört karaktären har Hugh Laurie fått beröm för sin felfria amerikanska accent. Det sägs att producenten Bryan Singer blev så imponerad av Laurie att han utbrast "Det är precis det här jag är ute efter: en äkta amerikan!" - uppenbarligen ovetande om att Laurie är engelsman ut i fingerspetsarna.

Vid sidan av skådespeleriet är Laurie också musikaliskt begåvad - han spelar bland annat gitarr, saxofon, piano och munspel. 1996 gjorde han dessutom debut som författare med romanen The Gun Seller.