Eriks Idoläventyr började redan 2007, då han blev kidnappad i replokalen av Carina Berg och oförberedd fick sjunga framför den tidigare Idoljuryn. Det gick galant, men tog stopp på slutaudition.

Hemma slickade han såren, men slutade aldrig sjunga. Rockbandet gick skilda vägar men Erik fortsatt att spela som trubadur. Först två år senare kom han att tänka på Idol igen. Men då var det för sent.
- Det visade sig att juryn redan hade varit runt på alla auditionstopp. Som tur var fanns Sista chansen, berättar Erik.

Sviktande självförtroende
Erik laddade upp sitt klipp, och resten är Idolhistoria. Han har precis gett sig ut på en turné som kommer vara hela sommaren och den 2 juni släpps hans debutalbum.
- Nu har jag så många ögon på mig, när jag var karaokevärd för ett år sen var jag glad om den enda alkisen i baren slängde ett öga på mig. Så det var svårt att våga hoppas.
Och han tror inte han är ensam.
- Jag tror det är det vanligaste misstaget folk gör, att man inte söker för att man tvivlar på sig själv. Man tänker ’Varför skulle någon bry sig?’, men det är svårt att bedöma sin egen förmåga.

"Sök naken"
För Erik släppte det när Peter Jihde ropade ut hans namn i Globen.
- Det var först då jag tänkte ’Okej, jag kan göra det här!’. Innan var jag så rädd, eller rädd och rädd, jag var försiktig. Nu bara kör jag!
Tipset till de som vill gå i hans fotspår är enkelt:
- Stick ut. Ladda upp en video som fångar juryns uppmärksamhet, filma inte bara i hemmet. Det viktigaste är att du vågar! Jag hade tur som kunde låta en kompis filma mig under en karaokeshow så jag fick lite gratis klubbstämning. Gå ut du med. Eller var naken.

I dag är Erik sångare i hårdrocksbandet H.E.A.T, som bland annat har deltagit i Melodifestivalen 2009, där de kom sjua.