Musikproducenten Quincy Jones III har själv varit en ung drömmare, och blev upptäckt som dansare i 16 års ålder och landade en av huvudrollerna i kultfilmen "Stockholmsnatt". Samtidigt skrev han och producerade musiken till filmen, och fick sin första guldskiva.

Vid 17 års ålder flyttade han till USA. Nu är han tillbaka, i "Idol".

- Jag är supersvenne. Jag åkte härifrån på 80-talet, samma dag som "Stockholmsnatt" kom ut. Jag fick aldrig njuta av Sverige. Det fanns heller inget internet på den tiden så jag åkte till Amerika för att visa att Sverige kan göra hiphop. Nu var det självklart och en ära att delta i Idol-juryn och göra detta för Sverige.

I USA har Quincy Jones III jobbat med storheter som Mariah Carey, Robyn, 50 Cent, LL Cool J och Lionel Richie. Men det var den legendariske rapparen Tupac som fick honom att upptäcka musik på riktigt.

- Jag har varit intresserad av teknik hela mitt liv och sen upptäckte jag sampling. Efter att jag jobbat med Tupac så upptäckte jag musiken, soulen på riktigt. Jag kom in i musiken genom breakdance, men man kan ju inte dansa hela livet, säger han.

Get to know the judges (article in English)

Samtidigt har han musiken i ryggmärgen, genom pappan Quincy Jones som bland annat producerade Michael Jacksons album "Thriller". Än i dag världens mest sålda.

- Jag har varit med pappa hela livet på studiosessions. Jag var med pappa när han träffade Michael Jackson första gången och har varit med och producerat nästan alla Michael Jacksons album.

Vad kommer göra dig till en bra talangjägare?

- Jag bedömer inte bara deras musik utan också deras potential i media, sociala medier och ser till hur man kan berätta deras historier på alla plattformar.

Vilka vill du ska ställa sig framför dig vid jurybordet?

- Jag hoppas se artister som är sina egna istället för att kopiera någon eller något. Jag söker lifestorys. De flesta relaterar till en story först och sen börjar man älska någon. Är musiken lika bra som storyn så blir man en stjärna. Jag söker också en artist som inte bryr sig om vad andra tycker.

Dessutom har han en långvarig relation till "Idol".

- Jag är kompis med Randy Jackson som varit med i amerikanska juryn så vi har varit engagerade i amerikanska "Idol". Jag skriver också en del musik med Peter Swartling och jag och Alexander Bard har gjort "Stockholmsnatt". Vi är som en "Idol"-familj. Jag har stor respekt för tidigare jurymedlemmar.

Vill du träffa Quincy Jones III? Sök till Idol här

FAKTA

Namn: Quincy Delight Jones III

Bor: Los Angeles

Yrke: Musikproducent, låtskrivare och filmmakare, bland annat i egna bolaget QD3 Entertainment som också producerar musikdokumentärer.

Bakgrund: Musikproducenten Quincy Delight Jones III startade sin karriär i Sverige som 16-åring då han upptäcktes som breakdansare och spelade en av huvudrollerna i kultfilmen "Stockholmsnatt". Han skrev och producerade även musiken i filmen som gav honom hans första guldskiva. Vid 17 års ålder flyttade han till USA och började arbeta med de första artisterna på Def Jam, ett amerikanskt skivbolag som spelat en viktig roll för den tidiga amerikanska hiphopens framväxt. Han har jobbat med artister som LL Cool J, Tupac, Mariah Carey, 50 cent, Robyn, Lil Wayne, Lionel Richie, Prince, Dr Dre, Queen Latifah, Infinite Mass med flera. Quincy har även producerat musiken till tv-serien "Fresh Prince in Bel Air".

Övrigt: Quincy är son till den legendariska producenten Quincy Jones som bland annat producerade Michael Jacksons "Thriller" - världens mest sålda album.

Följ Quincy Jones III på

Instagram
Twitter
Facebook