Början på sidans innehåll
IS-kvinnorna

IS-kvinnorna

Här kan du läsa om de IS-kvinnor som utvisats från Syrien och återvänt till Sverige.

Här kan du läsa om de IS-kvinnor som utvisats från Syrien och återvänt till Sverige.

IS-kvinna häktad – 12-årige sonen blev barnsoldat: “Ett grovt brott”

3 min 39 sek

En kvinna som anslutit till terrorsekten IS har häktats av Stockholms tingsrätt misstänkt för att ha medverkat till att hennes tolvåtige son blev barnsoldat i Syrien. Enligt åklagare är det flera svenska barn som dött i strider för IS. Vi pratar med vår mellanösternkorrespondent Terese Cristiansson.

Direktrapportering

Utrikesministern duckade frågorna om IS-kvinnorna

2 min 1 sek

Utrikesminister Ann Linde vägrade att svara på frågor från ledamöterna i riksdagens utrikes- och försvarsutskott på fredagen. Ämnet var Sveriges hemtagning av tre så kallade IS-kvinnor och deras barn och Sveriges evakuering ut ur Afghanistan. Två politiskt heta frågor, inte minst för oppositionen.

Direktrapportering

Experten: Så rustat är Sverige för IS-återvändare

5 min 3 sek

Jonas Trolle är chef för Center mot våldsbejakande extremism. Här pratar han om att två av de tre IS-kvinnor som anlände till Sverige i förrgår och som greps och anhölls har släppts på fri fot – men misstankarna mot dom kvarstår.

Direktrapportering

Migrationsministern om misstankarna mot IS-kvinnorna: ”Vill lagföra fler”

7 min 54 sek

De två svenska IS-kvinnor som greps och anhölls efter att ha landat på Arlanda på måndagen släpps på fri fot – men misstankarna kvarstår och utredningen fortsätter. Kvinnornas barn har samtliga omhändertagits av socialtjänsten. Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister kommenterar misstankarna mot IS-kvinnorna och förklarar hur regeringen vill kunna lagföra personer inom dessa kriminella områden.

Direktrapportering

Utvisade IS-kvinnorna: Det händer med barnen

4 min 40 sek

Under gårdagen anlände tre kvinnliga IS-resenärer till Sverige. Två av kvinnorna har anhållits, den tredje kvinnan ska ha blivit hämtad till förhör. Kvinnorna är utvisade av kurdiska myndigheter, då de bedöms vara ett säkerhetshot.
Med de här kvinnorna följde sammanlagt sex barn, vad händer med dem? Vi pratar med Ing-Marie Larsson, talesperson för socialförvaltningarna i Göteborg som berättar om hur processen brukar gå till.

Direktrapportering

Kritik mot regeringen för hjälp till hemvändare

1 min 23 sek

Kritiken mot regeringen har idag varit hård. Oppositionen menar att man brutit löftet att inte ge någon som helst hjälp åt IS–resenärer som valt att åka till Syrien.

Direktrapportering

Tre svenska IS–kvinnor och deras barn tillbaka i Sverige

2 min 34 sek

Efter stort hemlighetsmakeri under hela dagen landade sent i eftermiddags tre svenska kvinnor som suttit fängslade i norra Syrien misstänkta för medlemskap i terrorgruppen IS. Det kurdiska självstyret betecknar kvinnorna som farliga och har begärt att Sverige tar över ansvaret.

Direktrapportering

IS-kvinnan Lisa Andersson på väg tillbaka till Sverige

2 min 31 sek

I en intervju från 2019 träffar TV4Nyheternas mellanösterkorrenspondent Terese Christiansson IS-kvinnan Lisa Andersson, som enligt uppgifter till Expressen landar i Sverige igen på måndagen.

Direktrapportering