Jihdes diabetes

Professorns varning: ”Lika många barn kommer dö av diabetes som av cancer”

Sverige kommer på andra plats i världen när det gäller hur vanligt typ 1- diabetes är bland barn. Bara i Finland är det vanligare. Dessutom är det många barn som får diagnosen alldeles för sent. Det här visar en ny studie gjord av Johnny Ludvigsson, professor i barn- och ungdomsmedicin vid Linköpings universitet. Han är orolig och överraskad av resultatet.

Peter Jihdes diabetes: "Mitt mest meningsfulla år i livet"

I dag är det exakt ett år sedan som Peter satt här i Nyhetsmorgon och startade instagramkontot Jihdesdiabetes. 1 789 bilder har det blivit. Här berättar Jihde om året med diabetes - och professorn om skammen som många känner.

Nygaddade - tre nya diabetestatueringar

I dag är det världsdiabetesdagen. Peter Jihde, längdskidåkaren Robin Bryntesson och ex-fotbollsproffset Pär Zetterberg visar upp sina nya tatueringar!

Jennifer: Klasskompisarna tyckte jag var äcklig

I ett halvår har Peter Jihde dokumenterat varje spruta insulin. Jennifer Gustavsson har själv diabetes och berättar om hur hennes liv ser ut med diabetes, och betydelsen av att uppmärksamma en diabetikers vardag.

Nike, 9 år: Peter vem väcker dig på nätterna?

När Nike Nyman var två år drabbades hon av typ 1-diabetes. Mamma Malin bestämde sig då för att utbilda diabeteshunden Molly, som nu är en mycket viktig hjälp i Nikes vardag. Så här funkar det.

Peter: Därför gör jag det här

Hej!

Idag fyller jag tre år som diabetiker. Det vill jag fira med att bjuda in till en ständigt pågående match mot ett svängande blodsocker. Jihde vs diabetes typ 1. En match jag aldrig kan vinna. Oavgjort duger bra för mig. Men jag hatar att förlora.

Doktor Mikael svarar

På tisdag kommer Doktor Mikael svara på alla frågor du kan tänkas ha om diabetes. Du kan redan nu mejla oss på nyhetsmorgon@tv4.se så kanske din fråga kommer med i programmet. Här har vi smygstartat frågestunden:

Vad är diabetes?

Diabetes är en allvarlig livslång sjukdom. Sjukdomen går inte att bota, men det går att lära sig att leva med den. Vad många inte vet är att diabetes är ett samlingsnamn för olika sjukdomar, som alla beror på att man har för mycket socker i blodet.

Bra länkar om diabetes

Peter: När jag fick reda på att jag hade diabetes, blev jag först jätterädd och jag kände mig väldigt ensam. Och när jag googlade på diabetes kom jag in på massor av sidor som inte var till någon hjälp utan bara skrämde upp mig. Så ska ingen behöva ha det. Därför har jag samanställt några länkar som är bra att kolla in om du är drabbad eller känner någon som är det.