Johan Falk

Slut för säsongen
Slut för säsongen

Senaste från Johan Falk

0:46
Spela
Bakom kulisserna: Simulering av pyroteknisk richochet

Bakom kulisserna: Simulering av pyroteknisk richochet

Bakom kulisserna-klipp från inspelningen av Johan Falks sista säsong. David Peter är ansvarig för specialeffekter och berättar i klippet.

Bakom kulisserna-klipp från inspelningen av Johan Falks sista säsong. David Peter är ansvarig för specialeffekter och berättar i klippet.

1:52
Spela
Jakob Eklund om den sista säsongen av Johan Falk

Jakob Eklund om den sista säsongen av Johan Falk

Bakom kulisserna på sista säsongen av Johan Falk. Skådespelaren Jakob Eklund berättar.

Bakom kulisserna på sista säsongen av Johan Falk. Skådespelaren Jakob Eklund berättar.

Bakom kulisserna på inspelningen av Johan Falk.
Visa bildspel

Då släpps de nya Johan Falk-filmerna

Efter över 800.000 sålda DVD:er, 200.000 biobesökare och över 1.000.000 TV-tittare per film är Johan Falk tillbaka med nya filmer under 2015. Den första filmen...

Efter över 800.000 sålda DVD:er, 200.000 biobesökare och över 1.000.000 TV-tittare per film är Johan Falk tillbaka med nya filmer under 2015. Den första filmen släpps den 29 juni.

Den tredje och sista säsongen består av fem filmer som släpps på DVD/BD/Digitalt av Nordisk Film under juni-augusti 2015.

Johan Falk - Ur askan i elden (släpps 29 juni)

GSI gör en chockerande upptäckt. Och ovanpå det så växer sig Seth Rydells gäng starkare än någonsin och den lettiska maffian smugglar vapen till Sverige.

Se trailer här:

Johan Falk - Tyst diplomati (släpps 13 juli)

I den andra filmen upprepar Alexandra Rapaport hon rollen som hon spelade i Falk-filmen "Livvakterna" från 2001, en säkerhetsexpert, men hennes agenda är oklar. Rydell-gängets andreman, som spelas av Björn Bengtsson, sätter än mer press på Jens Hulténs gängledare.

Se trailer här:

Johan Falk - Blodsdiamanter (släpps 27 juli)

GSI följer upp ett vapenspår som leder rakt in kavkazmaffians högkvarter på västkusten. 

Se trailer:

Johan Falk – Lockdown (släpps 10 augusti)

En attack sker inne i det stora polishuset i Göteborg och polisledningen försätter omedelbart byggnaden i ”lockdown”, ingen får komma in eller ut. 

Se trailer här:

Johan Falk - Slutet (släpps 24 augusti)

Alla trådar knyts ihop i denna den sista GSI-filmen någonsin. 

I rollerna kan vi se Jakob Eklund som Johan Falk, Jens Hultén som Seth Rydell, Meliz Karlge som GSI:s nye chef Sophie Nordh, Mikael Tornving som Patrik Agrell, Alexandra Rapaport som Pernilla Vasquez, Björn Bengtsson som Jack Rolander, Alexander Karim som Niklas Saxlid och Marie Richardson som Helén Falk, med flera.

"Spänningen hettas upp"

- Säsong 3 tar allt till ytterligare en nivå. Redan när vi gjorde research inför den första säsongen fick vi reda på saker som vi visste inte skulle få plats i en första säsong, inte heller i en andra säsong. Och detta nya är, som vi ser det, mer skrämmande än allt vi visat tidigare. Återigen bygger det på verkliga fenomen, om vad som hände och händer i verkligheten, på båda sidor om lagen. Och det kommer drabba vår series karaktärer hårdare än tidigare, då allt blir ännu mer personligt, och därmed hettas spänningen upp ännu mer. Allt dras mot den stora slutstriden för Johan Falk, GSI, deras infiltratörer och de kriminella organisationer de jobbar emot. Och den här gången möter våra hjältar sin absolut farligaste fiende någonsin, berättar regissören Anders Nilsson.

Följ regissören Anders Nilssons videoblogg här!

Mer information om när Johan Falk-filmerna visas i TV4 kommer senare.

Pilou Asbæk som Didrich och Jakob Oftebro som Laust.
Visa bildspel

Drama-frossa hos TV4 i sommar

När de ljumma sommarkvällarna hägrar verkar vi svenskar vara mer benägna än någonsin att krypa upp i tv-soffan framför en bra serie. Därför har TV4 dramasatsat...

När de ljumma sommarkvällarna hägrar verkar vi svenskar vara mer benägna än någonsin att krypa upp i tv-soffan framför en bra serie. Därför har TV4 dramasatsat i år och sommartablån bjuder på flera internationella seriefavoriter såsom norska kriminaldramat Tredje ögat och 1864, ett kritikerrosat kärleks- och krigsdrama om det dansk-tyska kriget.

Detta - och mycket mer - bjuder sommarens dramatablå på:

Tredje ögat 
Premiär i TV4 tisdagen den 23 juni klockan 21.00
Fyra och ett halvt år efter försvinnandet av kommissarie Viggo Lusts (Kyrre Haugen Sydness) dotter är ingenting sig likt. Vardagen lunkar på som vanligt, men inom Viggo verkar desperation efter att hitta sin egen dotter öka i takt med att han löser fler och fler fall. Får kommissarie Lust återförenas med sin dotter? Det återstår att se.
Serien i tio delar har rosats av kritiker i sitt hemland Norge och vunnit priser såsom det norska prestigepriset Gullruten.
Till programmet i TV4 Play

1864
Premiär i TV4 torsdagen den 25 juni klockan 21.00
I 1864 flyter blod under det rådande dansk-tyska kriget och de två bröderna Laust (Jakob Oftebro) och Peter (Jens Sætter-Lassen) tar värvning för att strida för sitt fädernesland. Det hela kompliceras av att de båda förälskat sig i sin gårdsherres dotter – och snart utspelas ett intensivt drama om krig, kärlek och maktgalenhet. För regi står den kritikerrosade regissören Ole Bornedal och serien sändes under våren i BBC. Under fyra torsdagar i sommar får tittarna förkovra sig i denna nagelbitare.
Flerfaldigt nominerad i 2015 års upplaga av Robert Awards – bland annat för bästa skådespelare och som bästa danska TV-serie. För regi står den danske stjärnregissören Ole Bornedal och i rollerna ses bland andra Pilou AsbækSarah-Sofie Boussnina och Bent Mejding.
Till programmet i TV4 Play

Tyst vittne
Säsongsstart i TV4 fredag den 3 juli klockan 21.00
Ingen sommar utan ett brittiskt kriminaldrama. I Tyst vittne får tittarna följa det rättspatologteamet vid London University och deras nervkittlande mordutredningar där offrens kroppar bär hemligheter bara en riktigt dedikerad patolog kan avslöja. TV4 sänder just nu sjunde säsongen av serien – hela säsongen finns att hitta i TV4 Play.
Till programmet i TV4 Play

Morden i Sandhamn
Reprisstart i TV4 söndag den 21 juni klockan 21.00
Baserad på Viveca Stens mordspäckade böcker om stockholmsskärgårdens sommarpärla har Morden i Sandhamn blivit en svensk favorit. Kriminalinspektör Thomas Andreasson (Jakob Cedergren) löser mord mitt i den svenska sommaridyllen Sandhamn och får oväntad hjälp av den juristen och sommargästen Nora Linde (Alexandra Rapaport). Deras samarbete leder till mer än vad någon av dem kunnat föreställa sig. I övriga framträdande roller ses Jonas Malmsjö och Anki Lidén.
Till programmet i TV4 Play

Johan Falk
Reprisstart i Sjuan fredag den 21 augusti klockan 22.00
I början av serien flyttar Johan Falk (Jakob Eklund) flyttar hem till Göteborg efter att ha jobbat i fem år vid Europol i Haag. Han har fått en tjänst på den framgångsrika specialenheten GSI, Gruppen för särskilda insatser. Där ska han och hans kollegor punktmarkera den grova brottslighet som på senaste tiden eskalerat i Göteborg. Filmserien om Johan Falk bygger på verkliga polisfall.
Till programmet i TV4 Play

Även TV4 Play har ett dramafyllt utbud i sommar med serier såsom Wallander säsong 2, Kommissarie GentlyPoirotDicte säsong 1 och 2, Beck säsong 1-4, Johan Falk säsong 1 och 2, Irene HussAnnika Bengtzon och Maria Wern.

 

Eva Jensen vann tävlingen om statistroll i Johan Falk.
Visa bildspel

Eva vann tävlingen om en statistroll i Johan Falk

Tusentals deltog i TV4.se-tävlingen om en statistroll i de nya Johan Falk-filmerna. Eva Jensen från Eskilstuna vann tävlingen och fick agera polis under...

Tusentals deltog i TV4.se-tävlingen om en statistroll i de nya Johan Falk-filmerna. Eva Jensen från Eskilstuna vann tävlingen och fick agera polis under inspelningarna.

Intresset för de nya Johan Falk-filmerna är mycket stort. Det visade sig inte minst på hur många som deltog i tävlingen om att få vara statist under de nya Johan Falk-inspelningarna.

Vinnaren blev Eva Jensen från Eskilstuna. En tidig oktobermorgon fick hon resa till inspelningsplatsen i Stockholm för att agera polis för en dag. I rollen som statist fick Eva lära sig att agera och föra sig som en polis på jakt.

- Detta är en dag jag sent kommer glömma, säger Eva till TV4:s utsända på inspelningsplatsen.

Följ Johan Falk-bloggen för fler videoklipp och bilder bakom kulisserna.

Visa bildspel

Johan Falk möter sitt tuffaste motstånd någonsin i fem nya filmer

Nu är det klart att det blir fem nya filmer i svenska polisactionserien om Johan Falk. Jakob Eklund, Jens Hultén, Mikael Tornving och Meliz Karlge med flera är...

Nu är det klart att det blir fem nya filmer i svenska polisactionserien om Johan Falk. Jakob Eklund, Jens Hultén, Mikael Tornving och Meliz Karlge med flera är tillbaka i rollerna som poliser och infiltratörer inom specialenheten Gruppen för särskilda insatser, GSI, som nu står mot sitt tuffaste motstånd någonsin. Vi ser också Björn Bengtsson och Aliette Opheim i två för säsongen helt nya roller och det blir ett kärt återseende med Alexandra Rapaport som gör comeback. Johan Falk-filmerna har inspelningsstart i juni 2014.

De fem nya filmerna, som först släpps på DVD och VOD av Nordisk Film och därefter sänds på TV4, gör att filmserien om Johan Falk nu kommer att komma upp i 20 stycken totalt. Detta blir, enligt upphovsmännen, den sista säsongen av serien där hotet mot Johan Falk och hans familj dras till sin spets samtidigt som GSI kämpar för att avslöja sambanden mellan de kriminella grupperna som har rotat sig allt djupare in i vårt samhälle. Även Seth Rydell får det hett om öronen då en tidigare Rydellmedlem visar sig vara något helt annat än lojal.

-  Johan Falk-serien har ett unikt tilltal, och en stor och trogen publik har följt karaktärerna genom åren. Det är därför med stor glädje vi kan presentera en tredje säsong, under ledning av Anders Nilsson, Joakim Hansson och deras team, säger Åsa Sjöberg programdirektör, TV4.  

Flera nya skådespelare

Filmerna regisseras av Richard Holm och Peter Lindmark. Anders Nilsson, upphovsman tillsammans med Joakim Hansson, är showrunner under inspelningarna. Jakob Eklund, Jens Hultén, Meliz Karlge, Mikael Tornving och Marie Richardson med flera är tillbaka. Vi ser även Alexandra Rapaport i samma roll som hon spelade i Livvakterna 2001. Nya i rollistan är Björn Bengtsson (Bröderna Karlsson, Tjockare än vatten) som spelar ”Jack” och Aliette Opheim (Vita lögner, Ettor Nollor, Tjockare än vatten) i rollen som ”Madeleine”.

-  I de nya filmerna blir det tyngre busar än någonsin och Johan Falk drabbas personligen. Återigen bygger det på verkliga fenomen, om vad som hände och händer i verkligheten, på båda sidor om lagen. Allt dras mot den stora slutstriden för Johan Falk, GSI, deras infiltratörer och de kriminella organisationer de jobbar emot. Vi har en väldigt fin rollista och allt pekar på att det kommer att bli en storslagen avslutning på denna filmepok, säger Anders Nilsson.

Blogg bakom kulisserna

Filmerna produceras av Joakim Hansson för Strix Drama i samarbete med TV4, Nordisk Film, ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) och Aspekt Telefilm GMBH. Filmerna kommer att släppas på DVD och som VOD, samt därefter sändas på TV4.

Under filminspelningarna kommer Anders Nilsson att blogga om produktionen på. Följ bloggen här!

Mikael Tornving, Jacob Eklund och Anders Nilsson, skaparen bakom Johan Falk.
Visa bildspel

Johan Falk-skaparen om sista säsongen

Här berättar skaparen till Johan Falk-filmerna, Anders Nilsson, om den tredje och sista säsongen av Johan Falk.

Här berättar skaparen till Johan Falk-filmerna, Anders Nilsson, om den tredje och sista säsongen av Johan Falk.

Säsong 1 handlade om hur polisens specialstyrka GSI använder sig av och bygger vanliga privatpersoner till att spela kriminella och infiltrera den tunga organiserade brottsligheten.

Säsong 2 tog berättelsen om Johan falk till en ny nivå. Nu fick GSI en ny infiltratör som inte spelade kriminell psykopat utan var kriminell psykopat, Seth Rydell.

Säsong 3 tar storyn till ytterligare en nivå

- Redan när jag pratade med pressen inför släppet av den första GSI-filmen i säsong 1 så sa jag att det kommer bli tre säsonger, säger skaparen till Johan Falk, Anders Nilsson. 

- Fast, det var inte många journalister som ställde den frågan om fler säsonger så det var heller inte många som hörde vad jag sa J. Redan när vi gjorde research inför den första säsongen fick vi reda på saker som vi visste inte skulle få plats i en första säsong, inte heller i en andra säsong. Och detta nya är, som vi ser det, mer skrämmande än allt vi visat tidigare, fortsätter Nilsson.

- Återigen bygger det på verkliga fenomen, om vad som hände och händer i verkligheten, på båda sidor om lagen. Och det kommer drabba vår series karaktärer hårdare än tidigare, då allt blir ännu mer personligt, och därmed hettas spänningen upp ännu mer. Allt dras mot den stora slutstriden för Johan Falk, GSI, deras infiltratörer och de kriminella organisationer de jobbar emot. Och den här gången möter våra hjältar sin absolut farligaste fiende någonsin.

Följ filmproduktionen bakom kulisserna i "Johan Falk-bloggen"

Finns Johan Falks "GSI" i verkligheten?

Peter Rätz (Frank Wagner) om livet som undercoveragent

Bakomklipp från "Johan Falk - Alla råns moder"

Mer om säsong 3: Johan Falk möter sitt tuffaste motstånd någonsin

Johan Falk-regissören bloggar bakom kulisserna

Hur går det till på en filminspelning? Häng med i Johan Falk-bloggen och få insikt bakom kulisserna.

Hur går det till på en filminspelning? Häng med i Johan Falk-bloggen och få insikt bakom kulisserna.

Nu drar inspelningarna av tredje och sista säsongen med Johan Falk igång. Och den här gången finns det en unik chans att få inblick i hur arbetet går till med en stor dramaproduktion.

Anders Nilsson, upphovsman till Johan Falk och regissör till flera av filmerna, kommer att blogga från inspelningarna här på tv4.se.

Bloggen finns på johanfalk.blogg.tv4.se och drar snart igång. Häng med från början.

GSI-styrkan från tidigare Johan Falk-inspelning.
Visa bildspel

Finns Johan Falks "GSI" i verkligheten?

Efter första säsongen av Johan Falk fick polishusets växel i Göteborg ett stort antal samtal från människor som sökte Johan Falk. Eller åtminstone någon person...

Efter första säsongen av Johan Falk fick polishusets växel i Göteborg ett stort antal samtal från människor som sökte Johan Falk. Eller åtminstone någon person som innehar samma befattning som Johan har inom polisen. Så, finns GSI på riktigt?

Anders Nilsson, skaparen bakom Johan Falk berättar:

GSI, och flera av de fall de haft att göra med i serien, är inspirerat av den verkliga gruppen SSI (Sektionen för Särskilda Insatser) på länskriminalen i Stockholm. En sektion är något större än en grupp. Så för att göra antalet karaktärer hanterbart – så vi hinner lära känna dem alla, plus att Göteborg är en mindre stad än Stockholm – döpte vi enheten till GSI. Dessutom ville vi markera att detta inte rakt av är från verkligheten.

Redan under inspelningen av säsong 1 så märkte vi blickar, ofta småleende, från vältränade män (för det är oftast män i dessa specialenheter) som gick förbi utanför polishuset när vi filmade. Vi både kände, och fick bekräftat sen, att detta var the real stuff som gick förbi.

Under säsong 1 hette GSI:s motsvarighet i Göteborg i verkligheten SI (Särskilda Insatser). Under säsong 2 bytte de namn, och jag (Anders Nilsson) har lovat att inte nämna vad de heter numera, åtminstone inte förrän de byter namn igen J. Inom rikskriminalpolisen finns också ett SSI. De är ju numera ganska omskrivna i svensk press. Googla så ser ni varför. Det finns till och med ett GSI i Stockholm numera också. Dock med annan arbetsbeskrivning än filmernas GSI och verklighetens SSI.

Så hur nära ligger vi verkligheten? Många av historierna som filmerna bygger på, eller har inspirerats av, har ju hänt. Men kanske inte med lika snabba händelseförlopp som i filmerna. Och inte heller alltid med de infiltratörer som antyds. Och inte inom samma kriminella gäng. Eller på samma platser och städer. Och inte skjuts det lika mycket i verkligheten som i filmerna (oftast i alla fall). Men bortsett från det så siktar vi på att skildra en arena som ligger så nära verkligheten som möjligt. För det skulle inte bli särskilt intressant om vi inte gjorde det. Vad som är extra kul, tycker vi, är att Rikspolisstyrelsen ringde och frågade oss om de fick använda sig av filmerna som undervisningsmaterial i sin utbildning av hanterare. Och vi tyckte att det är nog det bästa betyg vi kan få när det gäller trovärdighet.