Anders Nilsson, skaparen bakom Johan Falk berättar:

GSI, och flera av de fall de haft att göra med i serien, är inspirerat av den verkliga gruppen SSI (Sektionen för Särskilda Insatser) på länskriminalen i Stockholm. En sektion är något större än en grupp. Så för att göra antalet karaktärer hanterbart – så vi hinner lära känna dem alla, plus att Göteborg är en mindre stad än Stockholm – döpte vi enheten till GSI. Dessutom ville vi markera att detta inte rakt av är från verkligheten.

Redan under inspelningen av säsong 1 så märkte vi blickar, ofta småleende, från vältränade män (för det är oftast män i dessa specialenheter) som gick förbi utanför polishuset när vi filmade. Vi både kände, och fick bekräftat sen, att detta var the real stuff som gick förbi.

Under säsong 1 hette GSI:s motsvarighet i Göteborg i verkligheten SI (Särskilda Insatser). Under säsong 2 bytte de namn, och jag (Anders Nilsson) har lovat att inte nämna vad de heter numera, åtminstone inte förrän de byter namn igen J. Inom rikskriminalpolisen finns också ett SSI. De är ju numera ganska omskrivna i svensk press. Googla så ser ni varför. Det finns till och med ett GSI i Stockholm numera också. Dock med annan arbetsbeskrivning än filmernas GSI och verklighetens SSI.

Så hur nära ligger vi verkligheten? Många av historierna som filmerna bygger på, eller har inspirerats av, har ju hänt. Men kanske inte med lika snabba händelseförlopp som i filmerna. Och inte heller alltid med de infiltratörer som antyds. Och inte inom samma kriminella gäng. Eller på samma platser och städer. Och inte skjuts det lika mycket i verkligheten som i filmerna (oftast i alla fall). Men bortsett från det så siktar vi på att skildra en arena som ligger så nära verkligheten som möjligt. För det skulle inte bli särskilt intressant om vi inte gjorde det. Vad som är extra kul, tycker vi, är att Rikspolisstyrelsen ringde och frågade oss om de fick använda sig av filmerna som undervisningsmaterial i sin utbildning av hanterare. Och vi tyckte att det är nog det bästa betyg vi kan få när det gäller trovärdighet.