Du fixade ju en fin jul åt Carl Jan Granqvist och hans familj och vänner men hur ska du själv fira jul?
– Jag ska fira jul hemma, norr om Örebro, med familjen. Vi är ganska många i släkten, men vi brukar dra ut på det så vi träffas lite innan och lite efter, allt behöver inte ske på själva julafton. Det viktiga är att man hinner träffa alla. Julen för mig är gemenskap.

Vilket är ditt bästa julminne?
– Bästa julminne… ja, men det klart att det är när barnen var små, då var det som att allt började om igen, tomten dök upp igen, granen... Men när jag var julvärd på SVT år 2004, den julen glömmer jag aldrig. Det var som ett marathon, allt gick i ett men det gick så bra, det var kul. Det var ju även samma år som så många dog i tsunamin där på juldagen. Så det är verkligen en jul med både sorgliga och glada minnen som jag aldrig kommer att glömma.

Önskar du dig något särskilt i julklapp?
– Jag har det mesta, men ja, någon klapp tycker jag nog är kul att få. Jag tycker det är kul att få saker som folk har gjort, någon marmelad eller något gott bröd. Jag gillar upplevelseklappar som konsertbiljetter, restaurangbesök eller gå på spa, såna saker tycker jag är kul.

Vad är ditt bästa pysseltips till julen?
– Generellt vad gäller mina juldekorationer, både privat och i rutan, så är det saker man kan äta upp, som frukt, blommor, godis. Allt det där är ofta väldigt vackert. För mig är inte en massa små tomtar och änglar aktuellt, jag gillar inte att man måste plocka ner sakerna i jullådor som ska upp på vinden efter julen, utan tycker om när man kan börja om igen nästa år. Röda äpplen är fantastiskt vackert, det klarar jag mig inte utan. Det blir vackrare än vilka julkulor som helst. Det ska vara ätbart och komposterbart helt enkelt.

Vad är ditt bästa tips inför julen?
– Egentligen tror jag att vi skulle införa en ny tradition. Vi måste ta det lugnt, det känns som att julen blir en enda lång harang av löften. Man behöver ta sig en funderare på ”vem är jag, vad behöver jag, hur mår jag, vad vill jag ha till jul?”. Det kan visa sig att man dragit på sig massa ångest som man inte alls behöver. Vi drar runt på väldigt mycket minnen från barndomen om hur det var då, att det ska vara likadant. Men jag tycker att man ska behovsanpassa julen. Är man väldigt trött, har man varit sjuk, ja men ta det lugnt! Det blir en jul igen nästa år.

Varför tror du att du är så populär?
– Jag vet faktiskt inte, men tror kanske det är något med mitt tilltal. Jag tror folk känner sig tilltalade av lugnet. Det är ett lugnt och skönt program, utan ironi, bara rakt på, jag berättar det jag vill berätta och gör det på mitt sätt. Jag kan ju själv se när jag tittar på programmen att det är lugnt och inte uppskruvat. Sen tror jag också att det är för att jag inte gör så komplicerade saker. Jag gör maten och allt på lugn och fin nivå och förklarar varför jag gör sakerna som jag gör och sätter det i sitt sammanhang. Jag får berätta det jag vet.

Vad tycker du om att du kallas för mysguru?
– Jag vet egentligen inte vad guru betyder, men det är väl positivt om det är så att folk tycker att jag kan lära dem saker och säger saker som gör dem trygga. Då blir jag stolt och glad.

Något annat du vill säga så här i juletider?
– Jag önskar er alla en riktigt god jul. Och tänk på att ni bestämmer över julen, julen bestämmer inte över er!

Läs även första delen av intervjun där Ernst berättar om hur det var att spela in årets Jul med Ernst.