I somras gjorde Ernst om den nästan 20 meter höga byggnaden i Bergslagen till ett modernt boende. Nu är det dags för nästa steg.

Under två program får tittarna följa med när han pysslar och smyckar hyttan för ett rejält julfirande.

Ernst bjuder på mängder med tips och fiffiga idéer på hur man får till ett ombonat firande av årets största högtid. Det blir matlagning baserad på lokala råvaror, allt ifrån klassiska julbordsrätter till godis och juldrycker.

I första avsnittet återvänder Ernst Kirchsteiger till Lindesbyhyttan i Järnboås, som han i somras förvandlade från industribyggnad till ett boende.
Nu ska han fixa julstämning i hyttan i Bergslagen, med pyssel och pynt.

Det blir bland annat en julstjärna av kvistar och en granrismatta. Ernst syr en julkudde och så blir matlagning och julgodis. Dessutom tar han med oss på ett besök till Österrike och släkten Kirchsteigers hemstad, Neunkirchen, där det blir tårtbak och släktkalas.

I det andra och sista avsnittet av Jul med Ernst fortsätter han att få till julstämningen i hyttan i Bergslagen. I det andra programmet av dyker hans medhjälpare från i somras, Per Starrin och Marcus Nylén upp och hjälper honom med utomhusbelysning.

Den sex meter höga granen kläs med Ernsts egentillverkade julgranspynt. Han gör också julgrupper och en annorlunda ljuskrona, inspirerad av naturen.

Ernst lagar mat till julbordet, allt från köttbullar med kanel till ett senapsalternativ bestående av äpplemos och pepparrot. Och så blir det julmiddag med Ernst vänner Tina Nordström och Carl-Jan Grankvist.