Hej Ernst, berätta om tankarna kring din julbok.

– Hej! Jag gjorde ju julprogrammet förra året (2008, reds anm) och det fick så gott mottagande. Jag började inse att det jag gör i bild är en sak men att jag även har ett förhållningssätt till julen som kan intressera många. Jag tycker vi ska vara mer avslappnade inför allt med julen. Jag är en riktig julälskare. Att då få göra en bok med mina egna recept och tips ger känslan att få ge något litet extra!

Hur mycket julpysslar du själv?

– Det som är med i boken är det vi gör i familjen kan man säga. Kanske inte allt varje år men över tiden är det samlade tips och recept från, ja, egentligen hela min familj. Där finns recept från föräldrarna, min frus farmor och annat som vi gjorde hemma i Degerfors.

Får du aldrig den berömda julångesten då?

– Man kan alltid göra mer men jag undviker stressen. Överhuvudtaget tycker jag man ska behovsanpassa julen. Är man trött ska man vara snäll mot sig själv. Man behöver inte alltid bjuda in hela släkten och laga all mat själv. Vi är ofta snälla mot andra men man måste tänka på vad man själv orkar också. Det behöver inte vara så juligt jämt. Julen måste få vara varierad. Allt har blivit så himla kommersiellt.

Bästa tipset på hur man struntar i stress, press och kommers och ändå hittar julkänslan?

– Istället för att ha så bråttom och köpa saker hej vilt så tycker jag man ska fundera hur man vill fira julen och sedan bestämma sig - utan att få dåligt samvete. De bästa jularna är de med upplevelser av olika slag. Ta med en fikakorg och gå ut i skogen. Ta en långpromenad och prata med dina nära och kära. Bjud över kompisar på fika en kväll utan att göra något stort av det hela. Det är ofta de här stunderna man kommer ihåg mest!

Hur får man till julstämningen rent praktiskt?

– Strunta i att köpa halva affärens julpynt. Min favorit är färska blommor. Det sätter igång så mycket. Luktsinnet skapar känslor. Julen handlar mycket om dofter. Vi säger ofta att det "luktar jul" när någon skalar en apelsin eller när första hyacinten kommer på plats. Julen ska vara en känsloupplevelse mer än en happening. Satsa på nejlikor, ladda med apelsiner och mycket julblommor. Värm glögg och njut.


Till sist, var får du alla dina idéer från?

- Haha, ja, det kan man undra. Det är den stora frågan som jag själv kan fundera på ibland. Men jag tror att det kommer från att jag alltid går och småfunderar. Jag laddar hela tiden med intryck, lösningar och allt jag ser… förvandlas. Det bara sker. Men jag tror också jag har förmågan att vara lite barnslig och lekfull ännu. Har man bra kontakt med lillkillen i sig så låter man det barnsliga bli kreativt.