– Jag har träffat mammor och barn som var väldigt lättade över att de har kunnat lämna staden levande, det var tydligt att de har gått igenom mycket hemskt, säger Pernille Ironside som ansvarar för UNICEFs verksamhet på plats.

I flyktinglägren ser UNICEF till att det finns vatten, duschar och rena toaletter. Barnen undersöks för att se om de lider av undernäring och näringsbehandling sätts in direkt när det behövs. UNICEF vaccinerar barnen mot polio och mässling, ser till att barnen får psykosocialt stöd för att bearbeta det traumatiska de har varit med om och sätter upp tillfälliga skolor och trygga områden där barnen får leka.

UNICEF finns på plats i lägren kring Mosul men också för de barn vars familjer stannat i de byar runtom Mosul som irakiska trupper redan har återtagit. Vi har sett till att fler än 1 500 familjer har fått rent vatten och hygienprodukter, och vaccinerat barnen mot polio.

Situationen för barnen är svår och många av familjerna kämpar med att få tag i rent vatten och andra livsviktiga förnödenheter.

– När nu situationen fortsätter att utvecklas är det viktigt att vi är flexibla och kan anpassa våra insatser för att på bästa sätt ge stöd till barnen och deras familjer som har varit med om så mycket de senaste åren, säger Pernille Ironside.

UNICEF har också nått fram till östra Mosul med en konvoj livräddande förnödenheter. I november levererade åtta lastbilar bland annat vattenreningstabletter, högenergikex, vattendunkar, hinkar, tvål, tandkräm och blöjor med mera, till barn och deras familjer.

Konflikten i Irak drabbar 4,7 miljoner barn. UNICEF uppskattar att mer än en halv miljon barn är kvar i Mosul. Som i alla katastrofer och konflikter drabbas barnen värst.

Här är gåvorna som räddar liv