Nivån av undernäring i Sydsudan har förvärrats, i de flesta samhällen ligger nivåerna nu långt över 15 procent – vilket WHO klassar som katastrofläge. I många områden är nivån över 30 procent.

Tidigare i år lyckades UNICEF och andra organisationer tack vare enorma insatser stoppa svält på flera platser i Sydsudan. Men osäkerheten i landet innebär att situationen riskerar att förvärras ännu mer för barnen under nästa år. Mer än 1,1 miljoner barn under fem år kommer troligen att vara undernärda 2018.

Nyajime, fem år, är ett av många barn som drabbats av svår under­näring på grund av krisen i Sydsudan.

– Det fanns ingen mat hemma så vi kunde inte ge henne vad hon behövde, säger pappa Michael. Hon blev mer och mer sjuk för varje dag. Den dagen då vi kom till kliniken så kunde hon knappt röra sig, varken gå eller sitta.

På kliniken som stöds av UNICEF fick Nyajime medicin och hög­energi­mjölk, och snart åter­hämtade hon sig. Pappa Michael följer med henne på regelbundna kontroller för att se till att hon fortsätter hålla sig frisk. Hittills i år har UNICEF behandlat mer än 160 000 barn mot svår akut undernäring i Sydsudan.

UNICEF kämpar i Sydsudan och över hela världen för att rädda barns liv, och hjälpa fler föräldrar som Michael att ge sina barn trygghet. I UNICEFs gåvoshop hittar du till exempel svältkatastrofpaketet som räddar barn som Nyajime från undernäring.

Köp svältkatastrofpaketet och andra viktiga julklappar hos UNICEF. För varje krona du bidrar med i december så skänker Akelius Stiftelse lika mycket och UNICEF kan hjälpa ännu fler barn.

Till UNICEFs gåvoshop >>