Varje år dör 30 000 barn i Jemen på grund av undernäring. Landet står på gränsen till en svältkatastrof. Och värst av allt – det finns ingen underliggande naturlig orsak. Katastrofen i Jemen är skapad av människor. Av vuxna. Men det är barnen som betalar det högsta priset. Var tionde minut dör ett barn i Jemen av orsaker som kan förhindras.

Över 11 miljoner barn är i akut behov av humanitär hjälp

Kriget och en allt värre ekonomisk situation har gjort att miljontals familjer nu inte har råd att köpa mat, även om maten finns. Matpriserna har stigit så kraftigt att även om det finns frukt och grönsaker på marknaden, så har många familjer inte råd att handla. Kött och fisk är inte ens ett alternativ. Till och med vatten har blivit så dyrt att det är omöjligt för många föräldrar att ge sina barn den livsviktiga vätska de behöver. Vattenpumparna kräver bränsle och priset på bränsle har stigit så att priset på vatten nu är skyhögt.

Omkring 16 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten, god sanitet och möjlighet att hålla en bra hygien. Över hälften av sjukhusen och vård­centralerna i landet är ur funktion på grund av att de skadats i kriget, eller saknar personal, och den vårdpersonal som finns har inte fått lön på över två år.

Ali är 12 år, men väger bara knappt 15 kilo. UNICEF finns där och kämpar för att ge Ali den vård han behöver, men situationen är akut. Över hälften av sjukhusen och vårdcentralerna i landet är ur funktion. Foto: © UNICEF/Huwais

UNICEF kommer aldrig att sluta kämpa för barnen i Jemen. Och arbetet ger resultat. Även om det kan kännas hopplöst så går det att förändra livet för barnen, med rätt typ av insatser. Några exempel från UNICEFs arbete i Jemen i år:

  • 195 000 barn har fått behandling för akut undernäring.
  • UNICEFs program för kontantbidrag till de mest utsatta familjerna gör att de har råd att köpa mat, och håller bokstavligt talat miljontals barn vid liv.
  • Fem miljoner barn och vuxna har fått rent dricksvatten.
  • Förra året drabbades Jemen av ett enormt kolerautbrott. Men idag – tack vare insatser från UNICEF och partners – har antalet fall av kolera och andra diarrésjukdomar minskat till 10 procent av förra årets nivåer.
  • Över fyra miljoner barn har fått livsviktigt vaccin mot polio.
  • 500 000 barn har fått psykosocialt stöd.

UNICEF kommer också bland annat att börja ge bidrag till lärare och vårdpersonal, samt människor som arbetar med infrastrukturen för vatten och sanitet – människor som just nu alla står utan lön. Allt för att förbättra situationen för barnen i Jemen.

UNICEF gör och kan göra mycket, men inte utan hjälp. Köp dina julklappar i gåvoshopen, så är du med och räddar barns liv. Allt du handlar skickas till de barn som behöver det mest, som barnen i Jemen. Du får fina gåvobevis att lägga under granen.

Till Unicefs gåvoshop >>