För ett år sedan valde Alia Khalifa att börja bära niqab, en slöja där endast ögonen syns. Hon är uppväxt i en muslimsk familj, men beslutet att dölja sitt ansikte har hon tagit själv.

- Det går inte att tvinga på mig någonting, det vet alla som känner mig, säger Alia Khalifa.

Fick inte gå i skolan
Men hennes val av klädsel har inneburit en hel del problem. I januari påbörjade Alia en barnskötarutbildning på Västerorts vuxengymnasium i Tensta, och efter bara några dagar fick hon av lärare veta att hennes klädsel stred mot de regler skolan hade.

- Då sa jag att jag tyvärr inte följa regeln för jag tycker den är diskriminerande, berättar Alia Khalifa som valde att anmäla skolan till Diskrimineringsombudsmannen.

Niqab är vanligast i gulfstater som Jemen och Saudiarabien, länder som hamnar i botten när jämställdheten mellan kvinnor och män jämförs utifrån utbildning, ekonomi, inflytande och hälsa. I flera länder måste kvinnor bära huvudduk och hellånga kläder men ingen stat tvingar dem att täcka ansiktet. Hur vanligt niqab är i Sverige är det ingen som vet men de mest insatta tror att det rör sig om några hundratal. Många är svenska kvinnor som konverterat.

Debatt i stadshuset
Alia Khalifas fall har väckt debatt i Stockholms stadshus. Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) är kritisk till niqab.

- Jag tycker att man ska vara tolerant och låta människor själva välja vad de ska ha på sig men i det här fallet går det ju över en gräns där undervisningssituationen blir lidande, säger hon.

Men oppositionsborgarrådet Yvonne Ruwaida (MP) håller inte med.

- Jag tycker att vi inte har rätten att förvägra människor utbildning, säger hon.

Edholm trotsar DO
Snart beslutar Diskrimineringsombudsmannen, DO om Alia blivit diskriminerad av Komvux eller inte. Men redan nu säger alltså skolborgarrådet att hon inte tänker respektera DOs beslut - om vuxengymnasiets förbud mot ansiktsslöja blir klassat som diskriminering.

- Nä absolut inte, då får man ta en ny diskussion och driva det i domstol, säger Lotta Edholm (FP) till kalla fakta.

- Vi kommer ha fler av den här typen av konflikter i framtiden. Men de går att lösa om det finns en politisk vilja att faktiskt se till att ge uppdrag till skolledare att faktiskt ha en dialog, säger Yvonne Ruwaida (MP). Kunde inte avsluta utbildning
Alia själv avslutar sin barnskötarutbildning med ofullständiga betyg eftersom hon aldrig fick någon praktikplats under hösten. Hon funderar på att ta igen det senare – om skolan tvingas att ändra sina regler och tillåta niqab.

- Jag har hopp och tror att det kommer att klassas som diskriminering för annars hade jag inte anmält det, säger Alia Khalifa till Kalla fakta.