Kalla fakta tisdag 1 december kl 20.00

Artiklar från januari 2007

Dömda sexbrottslingar i skola och på dagis

Kalla fakta kan i dag avslöja att sexbrottslingar är nästan lika vanliga i skolor och barnomsorg som utanför klassrummens väggar. Detta trots en särskild lag från 2001 som kom till just för att skydda barnen från att få en pedofil som dagisfröken eller magister.

Läs hela

Så säger lagen

Läs hela

Så gjorde Kalla fakta

Läs hela

Här jobbar dömda sexbrottslingar - län för län

Inte mindre än 22 dömda sexbrottslingar har arbetat med barn i någon av de åtta kommuner i Stockholms län som Kalla fakta har granskat. Se antal dömda län för län.

Läs hela

Över 100 vikarier är misstänkta men inte dömda

Över 100 av landets vikarier inom skola och barnomsorg finns i polisens hemliga misstankeregister för att de under de senaste tio åren har varit skäligen misstänkta för sexbrott mot barn. Och då har bara en tredjedel av landets kommuner kartlagts.

Läs hela

Fåren flås utan bedövning

Fåruppfödarna i Australien är sedan länge starkt kritiserade för sin grymma djurhållning.

Australiensisk merinoull anses vara den finaste ullen inom klädindustrin och lämpar sig väl för vårt klimat här i Norden. Men vad varken kunder eller företag känner till är att fåruppfödarna i Australien sedan länge är starkt kritiserade för sin grymma djurhållning.

Läs hela

Detta har klädföretagen gjort efter granskningen

Här följer en lista med samtliga 19 klädföretag som ingick i förra inslaget samt vilka åtgärder de vidtagit efter vår granskning:

Läs hela

Här är myndigheterna Kalla fakta granskade

Följande lista innehåller de myndigheter som gör upphandlingar enligt de så kallade statliga ramavtalen. Ingen av dessa har för tillfället några etiska regler beträffande djurskydd.

Läs hela

Australiens ullindustri ber om ursäkt

Fårfarmaren Katerina Lingehag-Ekholm som medverkade i det första reportaget kontaktades av en lobbyist på uppdrag av den australiensiska ullindustrin. Lobbyisten hotade henne med stämning och fick veta att hon skulle få "massiva problem".

Läs hela

Många elever utsatta för sexuella trakasserier

I förra veckans program kunde vi avslöja att 75 dömda sexbrottslingar arbetar eller har arbetat som vikarier i skolor – och det bara i en tredjedel av landets kommuner. Nu har Kalla fakta granskat hur vanligt det är att elever känner sig utsatta för sexuella övergrepp och trakasserier.

Läs hela
Visa fler