Kalla fakta tisdag 1 december kl 20.00

Artiklar från november 2008

Piskad till framgång

Hård press och många skador är vardag för många travhästar. Den här hästen fick börja träna redan som 2-åring men klarade inte av stressen och fick magsår. Förbrukad och sjuk träffar vi honom på väg till slakteriet.

Läs hela

Djurskyddslagen säger…

I djurskyddslagen står det även att hästar inte får agas eller drivas på med redskap som lätt kan såra dem eller på andra sätt skada djuret.

Läs hela

"En av tio hästar har akuta munskador"

Skador i munnen, lungblödning, magsår och blödande hovar är dolda skador som veterinären Anders Darenius inte hinner upptäcka.

Läs hela

"Elstav trycks in i baken på hästen"

Inom travvärlden har det länge ryktats om tränare som använder sig av så kallad grisfösning, en olaglig metod som innebär att djuret får elstötar av en så kallad elpådrivare under träning för att de ska springa snabbare.

Läs hela

Proffskuskarna har fått flest böter

Proffskuskarna som tjänar hundratusentals kronor på ett lopp, är de som fått flest böter för spödrivning och andra regelbrott.
– Du kan slå en häst hur mycket du vill, böterna är ända bara på några tusen kronor, säger amatörtränaren Dennis Ek.

Läs hela

Dolt djurplågeri inom travsporten

En framgångsrik travhäst kan springa in mångmiljonbelopp till sina ägare. Men hästarna, som står i centrum för travsporten tränas hårt och tvingas utstå smärtsam behandling och i värsta fall plågas till döds.

Läs hela

Dokument visar: ”Fysiskt våld vanligt mot terrormisstänkta”

Svenska ambassaden i Marocko skriver att orsaken till att Abderazzak Jabri är häktad kan vara att han är misstänkt för terroristbrott.

Läs hela

Ett rop på hjälp

Den 4 augusti 2008 avvisades den 29-årige marockanen Abderazzak Jabri från Sverige. Utan att ha fått några anklagelser presenterade mot sig och utan advokat sitter han i dag i fängelset utanför Rabat i Marocko. I Sverige hävdade Säpo att han ”kan komma att bedriva säkerhetshotande verksamhet”, och därför satt han i häkte i två års tid, utan att någonsin vara anklagad för ett brott.

Läs hela

"Vet inte varför han är fängslad"

Regeringen känner till att Abderazzak Jabri sitter fängslad, men uppger också att man inte känner till varför.

Läs hela

"Han var inte brottsmisstänkt"

Abderazzak Jabri var inte misstänkt för något brott när han togs i förvar i häkte. Det uppger Anders Danielsson, generaldirektör för Säpo.

Läs hela
Visa fler