Kalla fakta tisdag 1 december kl 20.00

Artiklar från mars 2008

Flickor får tunga mediciner mot självskadebeteende

Efter flera år inom den slutna psykiatrin stiger Matilda upp för första gången i sin egen lägenhet.

Tonårsflickor som skär sig behandlas ofta med tunga narkotikaklassade mediciner, visar Kalla faktas granskning. Användningen av lugnande mediciner bland flickor mellan 16 till 19 år ökade med 180 procent mellan 2000 och 2007. Trots det råder total avsaknad av forskning som stödjer att medicinerna fungerar mot självskadebeteendet.

Läs hela

"Inga studier har påvisat enskilda läkemedels effekt"

Läs hela

"Medicinerna blir ett slags normaltillstånd"

Matilda har tillbringat flera år inom den slutna psykiatrin. Nu går hon för första gången upp i sin egen lägenhet.

Lugnande narkotikaklassade mediciner är beroendeframkallande och ger biverkningar efter mycket kort tid. Det hävdar Sonja Wallbom, ordförande i Riksförbundet för hjälp åt narkotika – och läkemedelsberoende. Det blir snabbt ett normaltillstånd att medicinera, menar hon.

Läs hela

Så har medicinerna ökat 2000-2007

Barn och unga får allt mer mediciner. Framför allt är det unga tjejer mellan 16 och 19 år som medicinerar allt tyngre läkemedel. Men även små barn får mer mediciner.

Läs hela

En av tio elever har känt sig sextrakasserad

Fler än var tionde elev upplever sig vara utsatt för sexuella övergrepp och trakasserier av vuxna i skolan. Det visar Kalla faktas enkätundersökning bland elever i grundskolan.

Läs hela

Utvalda anlag - vård på export

Säsongens första Kalla fakta granskar den nya avancerade tekniken för att få friska barn - och vilka som får tillgång till den. I Sverige finns sedan ett drygt år en lag som tillåter gravida par, som bär på anlag för svåra, ärftliga sjukdomar, att välja bort sjuka embryon.

Läs hela

Paragraf 15 b

Inom LVU, lagen om vård av unga, finns en paragraf om vård i enskildhet; paragraf 15 b. Den handlar om att under en begränsad tid hindra en intagen från att träffa andra intagna ungdomar.

Läs hela

Brottsplats: internet

Internetpoker är en av 2000-talets största flugor - och en mångmiljardrullning där en rad företag och spelare lyckats bli mycket rika. På bekostnad förstås av alla dem som inte vinner, men som ändå fortsätter satsa.

Läs hela