Kalla fakta tisdag 1 december kl 20.00

Artiklar från april 2008

Billig äldrevård med hjälp från skatteparadis

Riskkapitalägda vårdbolag tar över allt mer av äldrevården i landet. Aleris, Carema och Attendo Care äger över hälften av den privata äldrevården. Men hur gör bolagen för att konkurrera ut små privata företag? Kalla fakta har hittat en förklaring i skatteparadisen.

Läs hela

Attendo har dragit på sig 28 Lex Maria-anmälningar

Björn Savén, vd Industrikapital

Kalla Fakta har kartlagt de fall av vanvård i äldrevården som gått så långt att de lett till medicinska anmälningar. Attendo Care har haft 28 så kallade Lex Maria-anmälningar under 2006 och 2007.

Läs hela

Så betygsätter de äldre själva sitt vårdboende

När de äldre i landet själva betygsatte hur mycket tid personalen har för att ge hjälp hamnar de tre riskkapitalägda äldrevårdsbolagen sämre än riksgenomsnittet.

Läs hela

IT-säkerhet och kryptering

Säkerheten när det gäller datorer och Internet har många brister. Kryptera meddelanden som du skickar till oss på Kalla fakta.

Läs hela

Så räknade vi ut hur resorna subventioneras

Här redovisar Kalla fakta hur vi räknat ut subventionerna till de tre flygplatserna Örebro Airport, Torsby flygplats och Halmstad flygplats. Vi redovisar också hur vi fick fram hur mycket koldioxidutsläppen skulle minska om passagerarna från Torsby tog taxi i stället för flyg.

Läs hela

Så mycket är din flygbiljett subventionerad

– Vi pratade precis om att det var billigt, så det är klart vi ska tacka Örebro för en billig flygbiljett. Det har jag inte tänkt över, så reagerar en dansk affärsresenär när han får höra att kommunen sponsrar hans biljett.
Se hur mycket subventioner som din flygplats får:

Läs hela

Bidragsmiljoner håller liv i flyget

De bor i miljonprogramsområden, husen är i dåligt skick, de flyger sällan eller aldrig. Trots det lägger bostadsbolaget i Halmstad 100 kr på deras hyra för att täcka flygplatsens förluster. I Örebro vill kommunen också ha kvar flygplatsen till vilket pris som helst, där får bussresenärerna sponsra biljettkostnaderna för flyget.

Läs hela

De håller liv i flyget - med sin bostadshyra

Trots att över 80 procent av Sveriges flygplatser går med förluster läggs de inte ner. Men vem täcker upp när biljettintäkterna inte räcker till? Halmstad kommun har hittat finansiärer på en oväntad plats. Kalla fakta kan avslöja att hyresgästerna, via kommunens bostadsbolag, står för notan - med 108 kronor varje månad.

Läs hela

Usla arbetsförhållanden för sockerrörsarbetare

För några veckor sedan befriades 550 arbetare från slavliknande förhållanden vid sockerrörsodlingar i norra Brasilien. Hur etisk är den etanol som vi tankar i våra svenska miljöbilar? Kalla fakta har träffat arbetarna som jobbar utan kontrakt och följt dem under arbetet på fältet.

Läs hela

Därför visar vi inte reportaget på webben

Av rättighetsskäl har vi inte kunnat publicera Kalla faktas reportage på webben.

Läs hela
Visa fler