Kalla fakta tisdag 1 december kl 20.00

Artiklar från oktober 2009

Terrorattack eller insiderjobb?

Kalla fakta har granskat världens mest spridda konspirationsteori, den så kallade Sanningsrörelsen, och de krafter som ligger bakom.

Läs hela

Swedish match gör snuset allt mer beroendeframkallande

Swedish match tillsätter ett ämne i snuset som ökar mängden av så kallat fritt nikotin, den typ av nikotin som enligt forskare är mest beroendeframkallande. Det kunde Kalla fakta avslöja i söndags.

Läs hela

Tillsats i snus ökar beroende

Tobaksbolaget Swedish Match tillsätter ett ämne i snuset som ökar mängden av så kallat fritt nikotin, den typ av nikotin som enligt forskare är mest beroendeframkallande. Mätsiffror som TV4:s Kalla fakta tagit del av visar att de storsäljande portionssnusen General och Ettan innehåller över 80% fritt nikotin. Men detta informerar man inte konsumenterna om.

Läs hela

Ökade nikotinhalter i svenskt snus

Det är nikotinet i snuset som ger det starka beroendet. En van snusare måste ständigt tillföra nytt nikotin för att inte drabbas av abstinensbesvär. Kalla faktas granskning visar att Swedish Match sedan 2005 tagit fram 8 nya produkter med högre nikotinhalt än de ca 8 mg/ g som man normalt har i sitt snus.

Läs hela

Vad är fritt nikotin?

En del av Kalla faktas granskning handlar om det fria nikotinet och hur det, enligt forskare, påverkar beroendet. Har har vi sammanställt information och förskningsrön om fritt nikotin.

Läs hela

Tillsatser i snus ökar beroende

Över en miljon svenskar snusar och den svenska tobaksindustrin tjänar idag mer pengar än någonsin. I takt med att antalet rökare sjunker går fler tobaksberoende över till snus. Baksidan är tusentals snusare som vill men inte kan sluta.

Läs hela

"Det är inte vård, det är vanvård"

Patienterna kallar det för vanvård. Och personal har slutat i protest. Men på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö vidhåller man att vården är adekvat, utförd av kompetent personal.

Läs hela

Skrev kontrakt med hot om bestraffning

När Camilla tvångsvårdades på rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall fick hon skriva på kontrakt där hon bland annat förband sig inte ljuga för personalen eller manipulera sina medpatienter. När hon bröt mot reglerna fick hon bära tvångshandskar dygnet runt i tre och en halv månad.

Läs hela

Vård eller bestraffning?

Kalla faktas Sofia Hartung och Staffan Ahlström har granskat vården av icke dömda patienter som tvångsplaceras på rättspsykiatriska regionkliniker i Sverige. Unga kvinnor som lider av anorexi och självskadebeteende, som vårdas tillsammans med grova brottslingar.

Läs hela

Thomas Bodström om frånvaron i riksdagen

I söndagens Kalla fakta avslöjades att Thomas Bodström missat över hälften av voteringarna i riksdagen under våren. I Nyhetsmorgon svarade han på kritiken.

Läs hela
Visa fler