Kalla fakta tisdag 1 december kl 20.00

Artiklar från juni 2011

Vad var ariseringen?

Arisering (Arisierung på tyska) är ett nazistiskt begrepp som härleds ur den nazistiska rasläran. Det innebar helt enkelt att judar skulle berövas sin egendom och hindras att verka ekonomiskt och yrkesmässigt – ett annat begrepp var Judenenteignung, att ta judisk egendom.

Läs hela

Nazisten Walther Sommerlath

Drottningens pappa, Walther Sommerlath, deltog i den så kallade ”ariseringen”, utträngandet av judarna ur det ekonomiska livet i Tyskland under nazismen.

Läs hela

Frågor & svar om Kalla faktas granskning

Läs hela

Stor uppmärksamhet i utländska medier

Brittiska The telegraphs artikel om granskningen

Kalla faktas granskning av Walther Sommerlaths nazistiska förflutna blev en världsnyhet. Inget annat svenskt grävprojekt för TV under 2010 fick ett liknande internationellt genomslag.

Läs hela

Så gick granskningen till

Vi började med fyra dokument som använts i den artikel historikern Mats Deland publicerade i tidningen Arbetaren 2002.

Läs hela

Vem var Efim Wechsler?

Efim Wechsler föddes den 19 januari 1883 – eller möjligen 1884, som det står på hans gravsten. Han kom från Chisinau, som idag är huvudstad i Moldavien. Men vid Efim Wechslers födelse tillhörde staden den ryska provinsen Bessarabien.

Läs hela

Här är alla program

Här hittar du samtliga Kalla fakta-program som handlat om Walther Sommerlaths nazistiska förflutna. Dessutom har vi samlat inslag i Nyheterna och Nyhetsmorgon som tagit upp frågan.

Läs hela

Dokumenten bakom granskningen

I denna granskning har vi gått igenom tusentals dokument. Vi har grävt i flertalet arkiv, tagit del av rapporter, litteratur och vittnesmål för att ge en så fullständig bild som möjligt.

Läs hela