Kalla faktas avslöjande om hur miljontals fåglar plockas på dun och fjädrar medan de fortfarande lever fick stort genomslag här i Sverige med hundratals tidningsartiklar, rapporter i radio och tv. Det resulterade också i ängder med bloggar och debatter på internet. Redan efter Kalla faktas första program kunde man i Kina märka av att köparna drog tillbaka sina order på dun.

Här publicerades nyheten

Avslöjandet om det levandeplockade dunet fick även genomslag ute i Europa. Det har varit en nyhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Frankrike, Schweiz, Österrike, Ungern och Spanien.
Danska tidningen Berlingske Media skrev så här: ”Sover du gott om natten? Det gör nämligen inte de gäss som gått omkring med de fjädrar till dunen som du täcker kroppen med”.

Dansk TV visade bilder på plockningen

Redan samma kväll som reportaget sändes kunde en stor skara danska tittare se bilder på hur gässen plockas levande, då Danska TV2 sände ett tv-inslag på djurplågeriet.

Finska medier, som Hufvudstadsbladet och Vasabladet uppmärksammade också Kalla faktas avslöjande.

"Bör hålla sig borta från dunprodukter"

Norska Dagbladet.no hade även de en artikel i ämnet. Men det är inte den enda norska tidning som skrev om dunskandalen. Till norska tidningen Aftenposten säger informationschefen Odd Harald Eidsmo på Dyrebeskyttelsen, en norsk djurskyddförening, så här: ”…Jag menar att man generellt bör hålla sig borta från alla typer av dunprodukter, och hellre välja produkter med alternativa isoleringsmaterial”.