Det började som en festkväll på Herkulesgatan på Hisingen i Göteborg. Under kvällen den 29 oktober 1998 hade hundratals ungdomar träffats i Makedonska föreningens lokaler för att dansa och ha kul. Men strax före klockan tolv på kvällen, mitt i låten ”The boy is mine” med Brandy, avbröts feststämningen tvärt. Någon hade anlagt en brand i ett trapphus.

Värsta brandkatastrofen i Sverige i modern tid

Runt 400 ungdomar var i festlokalen när branden startade, trots att lokalen bara hade tillåtelse för 150 personer. Lokalen rökfylldes snabbt, det blev svårt att andas och snart stod stora lågor ut genom fönstren. 63 ungdomar mellan 12 och 20 år miste under natten livet i vad som kommit att betecknas som en av de värsta brandkatastroferna i Sverige i modern tid.

De flesta dog på plats, samtliga till följd av rökgasförgiftning. Tre dog i ambulans eller senare på sjukhus. Över 200 skadades.

Branden gjorde segregationen tydlig

I reportaget ges också en blid av den segregation och de sociala motsättningar som fanns i Göteborg vid den här tiden. Problemen tydliggjordes i och med branden, inte minst för att det tog polisen över ett år att få tag på de fyra unga män som startat branden.

Reportage: Martin Jönsson
Foto: TV4Nyheterna Göteborg, Tommy Wiberg
Redigering: Anders Gustavsson
Redaktionschef: Johan Åsard