Är det rimligt att polisen jagar en mc-förare med polisbilar och helikopter under närmare en timme med hastigheter upp mot 250 km i timmen på trafikerade vägar?
Är det rimligt att polisen gör uppskattningsvis över 480 omkörningar av civila under jakten?
Är det rimligt att polisens ledning accepterar jargong i de jagande polisbilarna som ”ha,ha, ha, det är ju kul det här”?
De frågorna är naturligtvis både viktiga och befogade att ställa. Det gjorde Kalla fakta i går.

I programmet visades långa sekvenser ur polisens egen film av jakten, som slutade med att mc-föraren Christopher Andersson dödskraschade in i en vägbom. Flickvännen och passageraren Veronica Temel överlevde mirakulöst.
Programmet följdes upp med en debatt ledd av Kalla faktas programledare Lennart Ekdal.

Många som hörde av sig till TV4 efteråt var upprörda över att polisen inte avbröt jakten i tid. Under debatten igår betonade Christopher Anderssons mamma att sonen hade ett eget ansvar när han valde att köra för fort. Men hon krävde samtidigt svar på frågorna om polisens insats var befogad.

Tyvärr fick varken hon eller tittarna möjlighet att höra mer om polisens inställning än vad länskriminalens presstalesman Lars Byström hade att säga. Tittare har hört av sig till TV4 och ifrågasatt varför en enda polis fick stå till svars för hela insatsen som involverade 24 polisenheter och där trafikförbrytaren jagades med helikopter.
Svaret är att det var polisens val.

Kalla fakta-debattens redaktör Andreas Magnell förklarar att redaktionen inför det extrainsatta debattprogrammet var i kontakt med polisens verksamheter på flera olika nivåer. Bland dem som bjöds in fanns rikspolischefen, trafikansvariga på Rikspolisstyrelsen och andra ansvariga inom den operativa sidan i Stockholm. Samtliga valde att tacka nej.

TV4 har också fått kritik från tittare som anser att allt ansvar bör läggas på mc-föraren. Som tittaren ”Henrik” skriver:
”Det är han som sätter människors liv i fara. Att kritisera polisinsatsen är att legalisera brott. Har ni ingen som helst koll på vad för skit ni sänder.”

Självfallet är vansinneskörningar på mc eller i bil extremt ansvarslöst och en viktig företeelse att granska och rapportera om i medierna. Det har TV4 gjort tidigare, och vi kommer garanterat att göra det igen.
Nu handlade det om polisens insats vid just den här jakten på en mc-förare som körde livsfarligt fort.

När är det dags att avbryta en jakt som tycks gå överstyr? Vilka risker för civila är befogade för att stoppa en vansinnesförare? Och vad säger kommentarerna som fälls i polisbilarna under jakten om jargongen inom polisen?
Vi hoppas fortfarande på uttömmande svar från polisen på de frågorna.

Viveka Hansson, Programdirektör nyheter och samhälle