Barn på dagis och grundskola riskerar att få en pedofil som lärarvikarie. En av dem, en flicka, blev våldtagen av sin gymnastiklärare på en toalett i simhallen. Läraren kunde dömas till två och ett halvt år fängelse efter att polisen funnit sperma på toaletten.

Lagen skulle skydda barnen

Enligt lag måste den som får jobb inom grundskola, barnomsorg och fritids visa utdrag från polisens belastningsregister för att visa att man inte är dömd för sexbrott. 2003 gjorde Skolverket en undersökning för att se hur lagen efterföljdes. Då framkom att skolorna slarvar med att kontrollera vikarierna. Men hur vanligt det egentligen är att sexbrottslingar arbetar på skolorna har inte varit känt.

Slarvas med vikarier

Kalla fakta beslöt sig för att leta efter dömda sexbrottslingar bland de vikarier som har arbetat i grundskolan, fritids eller barnomsorgen sedan 2003. Resultatet var nedslående.

Av de 149 856 vikarier i den tredjedel av landets kommuner som granskades är sammanlagt 75 dömda för sexbrott någon gång mellan 1973 och 2006. I 30 av fallen vet man att brotten var riktade mot just barn. 66 av de sammanlagt 85 lagförda brotten har begåtts efter 1990.

Utöver alla vikarier som dömts för sexbrott har ytterligare 248 bland vikarierna i en tredjedel av landets kommuner någon gång varit skäligen misstänkta för sexbrott.

Reporter: Ulla Danné och Mårten Svanberg
Research: Anneli Carnelid
Programledare: Peter Lindgren
Redaktionschef: Susanne Edmark

Kalla Fakta söndag klockan 19.20