Johan Beck Friis är veterinär och talesperson för Sveriges Veterinärförbund. Han berättar att fåglarna upplever smärta på samma sätt som människan.

– Har man minsta erfarenhet av djurhantering så ser man att djuren har ont, precis på samma sätt som människor. Det ser man på deras beteende och flyktförsök samt hör på deras ljud, förklarar han.

"Som att slita håret av en människa"

Han liknar plockningen av fåglarna med att slita håret av en människa. Men det är värre för fågeln, eftersom fjädrarna sitter över hela kroppen.

– Man hör hur fåglarna skriker. Det är ett nödrop. Men någon hjälp finns inte att få. De här djuren har dödsångest nu, de vet inte vad som händer, bara att det gör ont. De blir stressade och hårdhänt hanterade i största allmänhet, säger han.

Hur ser man på dem att de är stressade?
– Dels flaxar de med vingarna. När de väl är plockade ligger de som förlamade. De kommer inte någonstans och inser att det är kört mer eller mindre. Jag skulle tro att det är säkert ett antal av dem som dör av det här. För det är ett väldigt stressande moment. Av sådan här hantering kan djuren dö av ren skräck.

"Extradunet måste komma någonstans ifrån"

Enligt Beck Friis är motivet till den här typen av djurplågeri pengar.
– Det är en lönsamhetsaffär. Man ser att det finns en marknad för dunprodukter. Då måste någon förse marknaden med dun. Och om man börjar fundera så slaktas det inte alls lika många djur som man får dun ifrån. Så någonstans måste det här extradunet komma ifrån.

Vad känner du när du ser detta? – Jag känner stor avsky när jag ser det här. Så här får man inte hantera djur. Det här är över alla gränser för vad som är acceptabelt. Det handlar om kvalificerad tortyr.

Reporter: Per Hermanrud