Rozbeh Aslanian var en av alla de hundratals ungdomar som gick till festen på Herkulesgatan på Hisingen i Göteborg den där kvällen den 29 oktober 1998.
– Jag levde ett ganska destruktivt liv då. Det var mycket bus, spring och gatuliv, minns Rozbeh.

Första dagen i frihet

Den där dagen hade han precis avtjänat ett straff och blivit av med en fotboja som han hade haft en månad. Rozbehs kompis tyckte inte att han kunde sitta hemma första dagen i frihet och berättade om festen i Makedonska föreningens lokaler.
– Vi betalade inträdet, 40 kronor och gick in, berättar han.

Feststämningen bröts mitt i "The boy is mine”

Där träffade han vänner, började dansa och ha kul. Men strax före klockan tolv på kvällen, mitt i låten ”The boy is mine” med Brandy avbröts feststämningen tvärt.
– De mumlade någonting i lokalen som jag inte helt uppfattade, säger Rozbeh som inte tog situationen särskilt allvarligt till en början.
– Jag tänkte att jag kan ju inte springa ut bara för att det är en högtalare som ryker, minns han.
Han tog det hela med ro tills lokalen blev becksvart.
– Plötsligt slocknade ljuset. Jag ställde mig i ledet som var på väg ut och det gick framåt ett tag. Men sedan tog det stopp, förklarar Rozbeh.

En vägg av kroppsdelar

Långt där framme kunde han skymta utgången. Men framför sig hade han en vägg av kroppsdelar. Han kunde inte komma ut från stället och tiden gick.
Ännu tio år efter händelsen kan Rozbeh minnas den tunga brandröken.
– Jag kunde nästan smaka röken på tungan, det var en besk smak, säger han.
I kaoset som uppstod hamnade han på golvet och ovanpå honom låg en tjej som han inte kände.

"Hon skrek på mamma"

– Hon skrek på mamma, sedan började hon hosta jättemycket. Jag kände hur min högra hand blev våt och då förstod jag att hon kissat på sig av rädsla. Sedan kände jag att hon tog sitt sista andetag och blev helt lugn. Då drabbade paniken mig, berättar Rozbeh.
Plötsligt är det någon som drar ut honom från lokalen och sedan tappar han medvetandet. Han förs till sjukhus och där somnar han igen. När han vaknar får han en skymt av en dagstidning i en korg under en sjukhussäng.
– Där står det ”Över 50 döda i en diskoteksbrand”, säger Rozbeh.
Det är morgonen efter branden och sjukhuspersonal ska precis köra iväg en vän som legat på båren bredvid Rozbeh. Vännen hade inte överlevt.